Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на българския печат

Фото: Мария Пеева

„Безплатното“ саниране ни струва един милион за блок“, пише „Сега“. Над пет хиляди сгради чакат правителството да реши как ще продължи програмата, след като похарчи два милиарда лева.

„Земя“ предлага няколко заглавия за цените на храната ни : „Гроздето на безценица, 20 стотинки за килограм" заради внос; „Вносните домати поскъпват“; „...пазарите отбелязват поскъпване на зърното"; добивите на пчелен мед намаляха три пъти това лято“.

„Труд“ пише пространно за резултатите от свое разследване. Става дума за установен незаконен добив в продължение на години на изворна вода от село Михалково до Смолян.

„Атака“ поиска МВР, пише „Стандарт“. Лидерът на партията Волен Сидеров призова за нов вътрешен министър след като суданец нападна съпругата му заради лек сблъсък на джиповете им.

„Труд“ цитира премиера Бойко Борисов, който беше гост на съвещанието на МВР, че „не може да мрат хора по улицата“. Главният прокурор пък е заявил, че сегашният модел на разследване очевидно не работи. И „24 часа“ цитира Сотир Цацаров на първа страница „Моделът на полицията не работи“. Вестникът добавя цитат и от Бойко Борисов „Полицаите на село на всеки 3-4 дни“. „Монитор“, също на първа страница, акцентира на предложението на главния прокурор да се изгради мрежа от полицейски участъци и на предложението на Борисов КАТ да работи от петък до неделя на пълни обороти, за да намалеят катастрофите.

„Стандарт“ извежда на първата си страница цитат от интервю за БНР на заместник-председателя на ДПС Хасан Аемов, който подчерта, че ДПС влиза във властта само след избори. Така Адемов опроверга спекулациите по думи на лидера Карадайъ, че България се нуждае от алтернатива на сегашното „хаотично“ управление.

„Тецът на Доган - ключов за тока по морето в следващите 10 години“, пише „24 часа“. Вестникът се позовава на десетгодишен план за развитие на мрежата на Електроенергийния системен оператор, внесен в държавния енергиен регулатор. "ТЕЦ Варна отново се върна в десетгодишния план...“, пише изданието.

Зам.-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов дава поредното си интервю за подготвящите се нови лични документи, този път в „Телеграф“. Той пояснява, че така нареченият червен паспорт за задгранични пътувания ще има десетгодишен срок, но се запазва и петгодишната му валидност.

„Финансовото министерство иска да натовари с ДДС и ваучерите за храна“. Мярката може да откаже работодателите от този социален разход, прогнозира „Сега“.

„Бомбата на реституцията още цъка в София“, предупреждава „Дума“. Столичният общински съвет ще позволи строеж на пореден блок в зелена площ, този път в квартал „Дружба“.

Според изпълнителния директор на неправителствената асоциация „Родители“ Яна Алексиева, сегашната образователна система демотивира децата. В интервю за „Монитор“ тя подчертава, че на а 13 октомври, в кино „Люмиер“ в столицата, ще има семинар за партньорството родители-училище.

Всички вестници пишат за убийството на 30-годишната Виктория в Русе, която работеше като административен директор на  русенската телевизия ТиВиЕн, и за разследването му, при разследването е открита ДНК-следа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!