Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Засадиха 25 сребролистни липи в Борисовата градина преди Месеца за борба с рака на белия дроб

4
Фото: Георги Нейков
В Борисовата градина, в една от страничните алеи между детската площадка със слончето в посока езерото с лилиите бяха засадени 25 сребролистни липи. Инициативата е по повод предстоящия Месеца за борба с рака на белия дроб – ноември, която преминава под надслов „Здравето на природата е твоето здраве“. Нейната основна цел е да се обърне внимание на замърсяването на въздуха като рисков фактор за развитие на белодробен карцином и необходимостта от опазване на зелените системи на градовете.

След Бургас и София до края на ноември залесяване ще има и във всички онкоцентрове в страната, съобщиха от фармацевтичната компания, която стои зад инициативата.

Д-р Борислав Димитров – управител на Специализираната онкоболница в София представи актуални данни за разпространението, диагностиката и лечението на рака на белия дроб. Над 2 млн. души ще бъдат диагностицирани с болестта в световен мащаб през 2018, а над 1,8 млн. души ще загинат. От всички онкологични заболявания ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените.

Д-р Димитров подчерта, че тютюнопушенето е основен фактор за възникване на тази зловеща диагноза, но значение има и чистотата на въздуха, който дишаме.

Д-р Веселин Милев – председател на здравната комисия в СОС, припомни, че Столичната община в момента изпълнява 4 скринингови програми с цел превенцията на онкологичните заболявания – за гърдата, простатата, белите дробове и щитовидната жлеза.

Пред Радио София Милена Васева - директор на Общинско предприятие "Паркове и градски градини", уточни, че инициаторите са се консултирали за вида на дръвчетата и мястото за залесяване – липовата алея.

Чуйте повече по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерея