Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Преглед на печата

Фото: Мария Пеева

Повечето вестници отделят внимание на първите си страници на разкритата нелегална търговия с българско гражданство и арестите на високопоставени държавни служители.
 "Прокуратурата най-накрая се зае с търговията с български паспорти", пише "Сега". Украинци и молдовци са получавали фалшиви документи за гражданство срещу 5 хиляди евро. "Закопчаха шефа на агенцията на нашенците в чужбина. Сигналът за схемата - от интернет", информира "Телеграф". "Разследват търговия с българско гражданство", е заглавието на първа страница на "Дума". "СРС-та осветлиха далавери на Агенцията за българи в чужбина"; Комисията "Антикорупция" се е самосезирала от форуми, подчертава "Монитор". "Арести за търговия с български паспорти; Сред задържаните е директорът на ресорната агенция Петър Хараламбиев", отбелязва "Земя". "Банда чиновници издавала фалшиви документи на чужденци." е водещото заглавие на "Труд". Вестникът пише и за това докъде са стигнали разследванията срещу други герои от серията удари на прокуратурата. Арестуваният бизнесмен Миньо Стайков ще поиска преразглеждане на ареста, прогозира изданието.  
 Сменят директора на Центъра за развитие на човешки ресурси към просветното министерство Татяна Калканова заради злоупотреби с евросредства, съобщава "Труд". "10 години Баневи са били разследвани като "неизвестни извършители", информира "Сега". Прокуратурата едва сега "сглобил пъзела", но все още не е обяснила защо Баневи не бяха арестувани в София, след като семейството се е прибирало у нас, коментира изданието.

 "Европа ни праща мръсните си дизели след ремонт", пише "Монитор". С внос от друга страна от Евросъюза ще прескачат забраната да се вкарват тошки у нас, пояснява вестникът. Едва 15 автомобила са  спрени за вредни емисии за цяла година, уточнява публикацията.

 "Самолетите в Истанбул ще кацат, направлявани от София", съобщава "24 часа" на първа страница. Откриха първия етап на най-голямото летище в света. Турското ръководство на въздушното движение е предоставило на българското три работни станции за управление на кацащите самолети, пояснява вестникът.

 "С Гърция винаги ще бъдем приятели" е заявил премиерът Бойко Борисов по време на вчерашното си посещение в Атина, цитиран от "Стандарт". Премиерът откри с Ердоган новото летище в Истанбул.

В рубриката на "24 часа" "семейство" е поместен анализ, в който се подчертава, че семейството е водещ фактор за възпитаване на така наречените проблемни деца. В друг материал се коментира, че над един милион българи имат нужда от маса за разговор в супермаркета, защото са сами. Подобна практика вече съществува в британска верига супермаркети.

 "Стандарт" напомня на живеещите в София, че от 1 ноември ще се плаща като за зелена зона и това важи и за паркинга край блока. До 200 лева е глобата, ако спреш в градинка или на място на инвалид. Новите правила важат за нови райони, включени в системата : част от "Красно село", "Лозенец", "Възраждане" и "Оборище".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!