Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Днес е Архангеловден, професионален празник на българската полиция

Професионалният празник на българската полиция ще бъде отбелязан днес с церемония пред сградата на ГД „Национална полиция“ в столицата.
 

Традиционно той се отбелязва в Деня на Свети Архангел Михаил, известен и като Архангеловден .От 1999 г.  Архангелов ден е и професионален празник на полицията.

Православната църква отдава почит към всички ангели-хранители - служители на Бога и пазители на вярващите и техния предводител Св. Архангел Михаил. Архангеловден е един от църковните празници с най-много именици в страната - над 270 хиляди българи.

На Архангеловден е празникът и на община Стралджа. Празничните събития започват  с литургия в храма „Св. Архангел Михаил“ рано сутринта.

След ритуала по издигане знамената на България, на община Стралджа и на ЕС ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на загиналите за свободата на България стралджанци.

В салона на обновеното преди няколко години читалище „Просвета“ кметът на общината Атанас Киров ще произнесе слово за празника. Предвиден е голям концерт на Силвия Кацарова.

Денят е посветен на Архангел Михаил, тъй като той е считан за началник на всички ангели от йерархията, обясни председателят на столичния храм "Света троица" иконом Александър Лашков.

„Отдаваме почит на ангелите-пазители. Всеки човек си има ангел, получен по време на кръщението. Тези, които ни предпазват от лоши постъпки, от лоши думи, от лоши действия и ни съветват винаги да вървим по пътя на доброто“, каза той.

Наричат Архангел Михаил покровител на мъртвите, защото според народните поверия това е ангелът, който се спуска при всеки умиращ и изважда душата му. Примамва я със златна ябълка и я отвежда в отвъдния свят. Вярва се, че той е най-справедливият светец. Често е изобразяван с везни в ръцете, с помощта, на които измерва греховете на хората или с огнен меч или копие в ръка, с което пробожда дявола.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!