Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Днес е Световният петък без използване на артикули от естествена кожа

Испанска активистка протестира с палто от естествена кожа и изкуствена кръв в защита на животните, избивани заради кожата им.
Фото: ЕПА/БГНЕС, архив


Днес е Световният петък без използване на артикули от естествена кожа, който се отбелязва всяка година в стотици градове по света и е най-мащабното събитие срещу кожухарската промишленост. Глобалната солидарност и твърдата позиция на обществата срещу този вид бизнес нарастват с всяка изминала година. Нараства и броят на страните, които забраняват индустрията за добив на ценни кожи, в Европа това са 15 държави.

У нас събитието се организира от неправителствената организация „Къмпания за активизъм за животните в индустрията“. Председателят ѝ Петя Алтимирска сподели за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“, че тенденциите стремглаво вървят в посока се заместят подуктите от кожата.

Последният ден на ноември е избран неслучайно, защото е „денят на голямото пазаруване“, допълни тя:

„Ноември  е месецът в който се убиват животните. Тези животни живеят само в рамките на няколко месеца. Изчаква се да пораснат достатъчно, да се сгъсти козината достатъчно. Убиват се в газови камери, с токов удар. Изключително неприятно е да се проследи целия техен живот в клетки. Единственият смисъл на тези ферми за кожи всъщност е да се да се генерират аксесоари и модни облекла. Не става въпрос за нещо жизнено необходимо. Животните се ползват, единствено за да бъде взета тяхната козина, а всичко останало се изхвърля. Именно това кара много хора по целия свят вече да не подкрепят подобно потребление“.

В България има две ферми за кожи – край Ямбол и Стара Загора.

„Само във Фермата от Стара Загора за миналата година са убити около 100 000 хиляди животни - американски норки. Няма и гаранция, че фермите няма да се увеличат в България. Ето защо е тази кампания“.

В подписка, организирана от Гражданската инициатива за забрана на фермите за кожи у нас, над 51 хиляди български граждани настояват това да се случва в страната за последна година.

Проучвания в 17 страни в Европа показват, че над 70% от хората не одобряват избиването на животни само заради кожата им.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!