Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Цацаров пита Борисов за концесионния договор на „Юлен“

Екоминистърът Нено Димов иска правомощия да преговаря за по-високо концесионно възнаграждение

| обновлено 23.11.18 13:37
Сотир Цацаров
Фото: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до премиера Бойко Борисов, с което иска информация за предприетите действия по съобразяване на концесионния договор с „Юлен“ АД с действащото законодателство. Искането е във връзка с проверка на държавното обвинение, която приключи през юни с конкретни указания.

Обвинител номер едно очаква информация дали Министерският съвет е предприел незабавни действия за промяна на договора от 2001 г. за предоставена концесия с предмет "особено право на ползване" на част от територия, изключителна държавна собственост  - става дума за част от територията на Национален парк „Пирин“, „Ски-зона с център Банско“, при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство, включително и при определяне на концесионното възнаграждение. Както и дали са предприети - отново незабавно, действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по договора.

След предприетите действия от прокуратурата министърът на околната среда и водите Нено Димов свика извънредна пресконференция, на която заяви, че ведомството му ще предложи на правителството той да бъде упълномощен да преговаря с „Юлен“. Предмет на преговорите ще бъде увеличаване на концесионното възнаграждение и въвеждане в договора на други задължения за концесионера.

Концесионната такса на дружеството "Юлен" за ползването на ски-зона Банско ще бъде увеличена, заяви министър Димов по повод изпратените от главния прокурор Сотир Цацаров препоръки към кабинета за ревизия на концесионния договор по отношение на заплащането и използваната площ. В момента годишното възнаграждение по концесията е около 300 000 лева, допълни Димов. 

„Ние имахме срещи с концесионера и ще предложим на Министерски съвет да упълномощи министъра на околната среда и водите да финализира тези преговори, като освен увеличаване на концесионното възнаграждение, ще искаме да се прецизира в концесионния договор и отговорностите при неизпълнението на този договор“, каза той.

Концесионерът използва около 165 хектара от територията на Националния парк "Пирин". Димов допълни че в действащия договор, подписан през 2001 г. от тогавашния министър Долорес Арсенова, е допусната сериозна грешка, защото териториалният обхват не е точно изяснен. В договора се цитират три начина за очертаване на концесионната площ.

„Ще се търси решение, което на този етап не изглежда никак лесно. Напротив. Изключително трудно е, защото от една страна не може да дадем толкова голяма площ. От друга страна това би означавало нов концесионен договор на практика. От друга страна по никакъв начин не желаем  да закриваме курорта Банско и да отнемаме тази концесия. Ще трябва тепърва да се види какви са възможностите да се намери разумно решение в рамките на този безпорядък, който е оставен през 2001 година в концесионния договор“, добави министър Нено Димов.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!