Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледна елха грейна в центъра на София

Заря, настроение и коледен дух обгърна София, след като коледната елха светна в столицата, съобщи БГНЕС.

Стотици се бяха събрали за тържеството, което беше придружено с музикални и танцови изпълнения. Артисти и музиканти подгряваха столичани преди кмета на София Йорданка Фандъкова да запали тържествено светлините на 50-годишния бор пред хотел "Рила".

Сред изпълнителите на сцената бяха Милена Славова, Миро и участници от "Мюзик Айдъл", актьори от нашумели български сериали и още много известни личности. Водещ на празничната програма беше дядо Коледа, а коледно украсен ретро трамвай докара коледарите от 144 СОУ "Народни будители". Огнено шоу "Огън и светлини" в изпълнение на "Жар театър" и "Фест студио жар" към Дом на културата "Средец" също забавлява присъстващите.

Хората, събрани в центъра на София признаха, че вече усещат коледния дух и се подготвят за празниците. Децата, естествено, не пропуснаха да споделят част от подаръците, които са писали в писмото си до дядо Коледа, като се оказа, че малчуганите си пожелават "скромни" дарове от типа на, сладоледена фабрика, горили, компютърни игри и колички. По-възрастните софиянци се оказа не чак толкова меркантилни като си пожелаваха основно здраве и по-добър живот.

Ние нямаме 85-метрова елха като в Рио де Жанейро. Ние имаме 15 метрова елха и тя е красива, защото е жива и е наша“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "Нашият град е прекрасен и не ни трябват сравнения с други градове. Просто трябва да го обичаме и да го пазим чист. Не бих празнувала Коледа в Рио де Жанейро, предпочитам да бъда тук в България, в София. За мен Коледа е традиция", каза още Фандъкова.

Кметът на София разказа, че вече се подготвя за празниците и пише писма до дядо Коледа с внука си. "Аз лично си пожелах от дядо Коледа здраве, докато моят внук си поръча два подаръка", сподели Йорданка Фандъкова като добави, че украсата на столицата няма да приключи само с коледното дръвче пред хотел "Рила".

Украсата на София категорично няма да се изчерпи само с тази елха. Вече стана традиция през последните години социално отговорния бизнес да се включва в поддържането и украсата на София. Вече има украса и светлини по много столични булеварди. Продължаваме да украсяваме. Ще има настроение за Коледа в нашия град", каза столичния кмет.

Тази година много съм слушкал и искам дядо Коледа да ми донесе джип. Скромен съм, защото можеше да е яхта или остров, но нека сме реалисти“, каза певецът Миро в отговор на въпроса какъв подарък е пожелал от дядо Коледа. "Вече усещам коледния дух. Сега и София се сдоби със своята елха. Може би не е най-високата. Може би не е най-пищно украсената, но за сметка на това е направена с много любов за софиянци. Това е вече любимата ми елха в София. Аз вече се подготвям за Коледа. Уча коледни песни, правим ги акапелно с мои приятели, но хубавото е, че София се подготвя за Коледа. Вече и ние като останалите столици започваме от първи декември да носим коледния дух в града", каза още поп звездата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почитаме Рождеството на Божията майка

Днес църквата почита Рождеството на Пресвета Богородица или Малка Богородица. Това е един от трите големи празника, посветени на Света Богородица. Рождението на Божията майка е и един от 12-те най-важни религиозни празника в календара на църквата. Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил ще оглави..

публикувано на 08.09.24 в 07:25

Облачно в събота, слънце в неделя

През нощта над южната половина от страната облачността ще е разкъсана, над планинските райони купесто-дъждовна и на отделни места там ще превалява. След полунощ  по-значителна ниска слоеста облачност ще има над Дунавската равнина, която утре до обяд ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. В събота..

публикувано на 06.09.24 в 18:07

"България Еър" отложи с 9 часа полет от София до Мадрид

Заради технически проблем "България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид, като пътниците разбраха за отлагането по време на чекирането си на столичното летище в ранния следобед. От компанията обясниха за БНР, че е възможно да отстранят проблема по-рано и ще информират пътуващите своевременно. Към момента полетът е насрочен за 23.40..

публикувано на 06.09.24 в 16:25

Софиянци отдадоха почит в мавзолея на княз Александър I Батенберг

В София честването на 6 септември започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Първи Батенберг, в присъствието на кмета на София, председателя на Столичния общински съвет, политици и граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на президента Румен Радев и институциите. Много хора се събраха в двора на мавзолея на княз..

публикувано на 06.09.24 в 13:04

Промени в движението на автомобили и на градския транспорт заради Екиден маратона в София

В деня на Съединението както всяка година ще се проведе София Екиден маратон. Днес е неговото 10-о юбилейно издание.  От сутринта се въвеждат промени в движението на автомобили и на градския транспорт в района около Националния стадион "Васил Левски" и булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Черни връх". Маратонът ще започне от 9..

публикувано на 06.09.24 в 09:10

Три дни без синя и зелена зона в София

Зоните за платено паркиране в столицата няма да работят на 6, 7 и 8 септември, съобщиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Градският транспорт ще се движи по празнични разписания. Всички пунктове на ЦГМ, обаче, ще са с непроменено работно време и всеки, който желае може да зареди картата си за градския транспорт, включително ученици и..

публикувано на 05.09.24 в 18:11

Отново Екиден маратон в София в Деня на Съединението

Над 500 участници в отбори от дипломатически мисии, военни от Българската армия, атлети от спортни клубове и корпоративни тимове ще застанат утре на старта на 10-то юбилейно издание на София Екиден Маратон 2024 , който е единствен по рода си в България. По традиция щафетният маратон ще се състои на 6 септември и е посветен на годишнината от..

публикувано на 05.09.24 в 11:14