Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГДОП започва операция за застраховка "Гражданска отговорност"

Служителите от Главна дирекция "Охранителна полиция", които извършват контрол на пътното движение, ще засилят проверките за наличие на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", съобщиха от пресцентъра на МВР. 

Контролната дейност за сключени задължителни застраховки е традиционна за началото на годината, но е и постоянен елемент при проверките на пътя. Целта е достигане на задължителния процент използваемост на задължителното застраховане и повишаване на критериите за сигурност по пътищата. Според изискванията договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите е длъжен да сключи всеки собственик на моторно превозно средство, регистрирано на територията на страната, което не е спряно от движение, включително и ако не се движи по пътната мрежа.

Въпреки осъществяваната до момента контролна и наказателна дейност от страна на полицейските служители, процентът на незастрахованите МПС остава твърде висок. По данни на Гаранционния фонд към 30 октомври 2011 г. в повечето региони в страната превозните средства с валидна застраховка "Гражданска отговорност" са под 80 % от регистрираните и не спрени от движение. В София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора и Габрово този процент е по-голям. В Кюстендил, Видин, Враца, Благоевград, Ловеч, София-област, Кърджали, Силистра, Монтана и Перник, притежаващите застраховка "Гражданска отговорност” са под 70 % от регистрираните.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съобщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:55

"Колите - на първо място в центъра на града?" – в търсене на транспортни решения

"Екипът на София" и платформата за дискусии и дебат "Среда" организират обсъждане на транспортни решения за центъра на София, провокирано от последните промени на движението в района около НДК. Промените предизвикаха бурни обществени реакции, стигна се и до протести. Дискусията тази вечер е озаглавена "Колите - на първо място в центъра на..

публикувано на 17.06.24 в 11:26

БДЖ с промени в разписанието заради ремонта на Централна гара-София

От днес БДЖ прави допълнителни промени в разписанието на някои влакове, за да облекчи натовареността на движението на Централна гара-София заради ремонта на коловозите. Модернизацията на част от тях е завършена. Промени ще има в движението на бързи и пътнически композиции, а актуална информация за разписанието може да бъде получена..

публикувано на 17.06.24 в 08:22

Отново кола се качи на трамвайните релси на бул. "Цар Борис III"

Кола премина през огражденията и се озова на трамвайните релси. Инцидентът е станал на булевард "Цар Борис Трети" в столичния кв. "Лагера". Няма данни за пострадали при инцидента. Образувало се е задръстване, като т рамваите са били блокирани и в двете посоки.

публикувано на 14.06.24 в 10:52
паднал клон

Среднощна буря в София, счупени клони и паднали дървета по улиците

Екипи на дирекция Аварийна помощ и превенция на Столичната община премахват счупени клони и дървета от пътните платна след бурята и силния вятър през нощта, съобщи директорът Красимир Димитров. Получените сигнали от тел. 112 са 43, като през нощта са отработени 19 от тях. Най-много сигнали за щети са подадени от районите Кремиковци, селата..

публикувано на 14.06.24 в 08:06
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29