Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Книга-албум събра 30 европейски сгради на София

Излезе от печат книгата-албум „Моята красива Европа из улиците на София".
Тя е последната фаза на проекта, спечелил конкурса на евродепутата Надежда Нейнски и СДС „Моят малък красив европейски проект", уточнява Портал Европа.

Книгата събира на едно място най-емблематичните 30 европейски сгради на София. Сред тях са: базиликата "Света София", ротондата „Свети Георги", Народното събрание, Националният театър „Иван Вазов", Държавната печатница, СУ „Св. Климент Охридски", централната сграда на БАН, Военното министерство, Централният военен клуб и др.

Авторите на проекта, младите архитекти и урбанисти Ваня Кръстева, Йорданка Колева, Пламен Петров и Владимир Чангулев, са първите, които събират в печатно двуезично издание визуален материал, който представя София далеч от познатия и експлоатиран от туристическите агенции контекст. Те акцентират върху София като град на другостта. Другост, която я отделя от Европа и в същото време я превръща в неделима част от нея.

„София не е само сгради - тя е дух, атмосфера, спомени, цветове, препратки, перспективи. С проекта „Моята красива Eвропа из улиците на София" си поставихме за цел да открием европейските маркери в архитектурата и бита на столицата ни. Показваме най-значимите от тях в този албум от момента на замисъла, през първоначалната им реализация до сегашното им съществуване. Защото всъщност харесваме европейска София и искаме такъв да остане цивилизационният й избор и в бъдеще." Това заявява в предговора към книгата- албум евродепутатът от Синята коалиция Надежда Нейнски.

С издаването на тази книга-албум приключва серията от градски акции, конференция и изложба, обединени от проекта „Моята красива Европа из улиците на София. Град. Гето. Естетика". Той спечели конкурса „Моят малък красив европейски проект" в конкуренция с над 40 проекта в различни сфери на политическия, социалния и културния живот.

Част от тиража на книгата ще бъде дарена на Народната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий", на регионалните, училищни и университетски библиотеки в страната, на българските посолства и културни центрове в чужбина, както и на европейските институции.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Боршош

Мирослав Боршош е новият столичен зам.-кмет по култура, образование и спорт

Мирослав Боршош е назначен за зам.-кмет по направление “Култура, образование, спорт и младежки дейности” на Столична община. Доскоро поста заемаше доц. Тодор Чобанов, но кметът Йорданка Фандъкова го освободи от длъжност, заради забавяне на процедурите за реставрация и възстановяване на минералните бани в „Овча купел“ и „Горна Баня“. През..

публикувано на 11.05.21 в 11:10
Национална библиотека

Събития отбелязват 11 май в Националната и в Столичната библиотека

11 май е патронен празник на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и професионален за българския библиотекар. Националната библиотека е най-голямата библиотека в страната и най-старият културен институт в следосвобожденска България. В празничната програма е предвидено полагане на цветя на паметника на светите братя..

публикувано на 11.05.21 в 09:19

Румен Радев подписва указа за служебно правителство

Очаква се президентът Румен Радев да подпише указ за назначаване на служебно правителство , след като 45-ото Народно събрание не успя да излъчи редовен кабинет. Вероятно Стефан Янев, секретар по сигурност и отбрана на президента, ще оглави служебния кабинет. Янев беше вицепремиер и министър на отбраната и в служебно правителство на Огнян..

публикувано на 11.05.21 в 08:58

1078 са новите случаи на Covid-19, починали са 116

Под 7% от всички направени 16 392 теста са открили 1078 са новите случаи на Covid-19 в България, сочат данните на Единния информационен портал за изминалото денонощие. Най-висок е броят на положителните резултати в столицата – 205,следвани от Пловдив – 116 и Стара Загора – 100. Броят на активните случаи намалява до 42 838, от които..

публикувано на 11.05.21 в 08:15
Ул. „Цар Шишман“

Започва цялостната реконструкция на улица "Цар Иван Шишман"

От днес започва цялостната реконструкция на столичната улица "Цар Иван Шишман" – от улица "Ген. Паренсов" до площад "Народно събрание". По време на строителните дейности улицата ще бъде затворена за автомобилно движение, а тротоарите ще останат проходими. Поетапно ще бъдат затваряни и отваряни кръстовищата на ул. „Цар Шишман“, като информацията за това..

публикувано на 10.05.21 в 08:55
Председателят на КЕВР Иван Иванов в Народното събрание - 7 май 2021 г.

КЕВР: Няма да има рязко поскъпване на парното, водата и тока

Въпреки исканията за по-високи цени на топлофикациите, водните дружества и енергийните доставчици, няма да бъде допуснато рязко повишаване на цените, увери председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Той беше изслушан в парламента по настояване на депутати от „Изправи се! Мутри вън!“, а от партията настояваха той да..

публикувано на 07.05.21 в 15:15

Отбелязваме Международния ден на радиото и телевизията

7 май е Международният ден на радиото и телевизията. На този ден през 1895 г. Александър Попов представя своето ново откритие. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. От една зала на университетската..

публикувано на 07.05.21 в 08:28