Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За 55 културни събития през 2012 г. общината заделя над 1,8 млн. лева

Културният календар на София за тази година ще включи 55 събития с финансиране от общината в размер на 1 868 109 лева и съфинансиране от страна на организаторите.

Общо постъпилите предложения за включване в календара са били 130, съобщиха от дирекцията "Култура" на общината на заседанието на комисията по култура на Столичния общински съвет.

Част от събитията, включени в календара, ще получат по-малко от миналогодишното финансиране. За други се предвижда намаляване на продължителността им в дни, за сметка на по-високото качество на проявите, като "Софийски музикални седмици".

Сред включените събития за тази година са традиционният поетичен конкурс "В полите на Витоша", фестивалът "Пристигащо кино", концертите на Общоарменския благотворителен съюз "Парекордзаган", "Галерии на открито" в пространствата пред Народния театър и на пешеходния мост зад НДК. За първи път в календара на културните събития е включен Новогодишният концерт на пл. "Княз Александър Първи" с предвидено финансиране в размер на 50 хил. лева. В календара са и "Оперните вечери в парка" с финансиране 100 хил. лева.

Общината ще подпомогне финансово и наградите "Аскеер 2011", рок-фестивала "Цвете за Гошо", както и инициативата "Световен театър в София". С 250 хил. лева ще се финансират културни инициативи в районите.

За честването на годишнини, национални, официални и традиционни празници са предвидени 28 хил. лева. За отбелязването на 100-годишнината от построяването на храм "Св. Ал. Невски" са предвидени 2000 лева.

"София филм фест" ще се финансира със 100 хил. лева от общината.  С 50 хил. лева ще се подпомогнефорумът на ЮНЕСКО "Идеите на Балканите: Творчески поглед към бъдещето на Югоизточна Европа", който е част от програмата на "София мийтингс" на "Арт фест", а с 15 хил. лева - конференцията "Сердикийският едикт: разбирания и реализация на идеята за религиозна търпимост". Отделени са и средства за християнски фестивал съвместно със Софийската митрополия.

За празника на София - 17 септември, е предвидено финансиране с 90 000 лева, което по думите на Роберт Янакиев от ГЕРБ не е достатъчно и превръща празника във вътрешнозаводски, без живеещите в "Люлин" да знаят, че София има празник.

Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тройно повече автобуси до Витоша от 2 август

От 2.08.2021 г. се обединяват автобусни линии № 93 и № 66 в линия № 66 , като се запазва движението по маршрута „Зоопарка - хотел Морени“ , съобщиха от Столичната община. Целта на сливането е да бъдат осигурени почти три пъти повече курсове в делничните дни до Морените и Драгалевски манастир . По този начин ще се увеличи възможността за отдих в..

публикувано на 30.07.21 в 18:40

Сензорен буй предава в реално време данни за водата в яз. „Искър“

Специален плаващ буй за проследяване качеството на водата в яз. „Искър“ е успешно инсталиран и вече предава данни в реално време към системата на „Софийска вода“, съобщиха от дружеството. Няколко часа след успешното пускане на устройството в язовира, се визуализираха и първите данни за мътност, pH, температура, разтворен кислород, фикоцианин и..

публикувано на 30.07.21 в 11:42

Covid вълната се надига, новозаразените са над 230 за 24 часа

Нови 231 случаи на коронавирус са регистриране през последното денонощие у нас при направени 15 092 теста. Положителни са 1,53 на сто от взетите проби , показват данните в Единния информационен портал.  Най-много са новите случаи в София-град - 43 и в Пловдив - 38. В Бургас са 2, във Варна - 14. В 3 области няма новорегистрирани..

публикувано на 30.07.21 в 08:02

Лекари от Втора градска болница преглеждат безплатно през август и септември

Общинската „Втора МБАЛ – София” ЕАД ще извършва безплатни профилактични прегледи по 5 специалности: кардиология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, пневмология и фтизиатрия и педиатрия , съобщиха от Столичната община. Приемът ще се извършва след предварително записване на тел. 02/91 58 500 от 14:00 до 16:00 часа всеки..

публикувано на 29.07.21 в 17:55

Вандали счупиха контейнер за текстилни отпадъци до Лъвов мост

Контейнер за текстилни отпадъци на пл. "Лъвов мост" е бил подложен на вандалска проява и се е наложило да бъде прибран за ремонт, съобщиха от Столичния инспекторат. Временно до възстановяването му за ненужен текстил от домакинствата гражданите могат ползват близкия контейнер, който е на бул. "Сливница" № 182,   до Професионалната гимназия по..

публикувано на 29.07.21 в 12:37

От днес: Нови правила за влизане в България от държави в червената зона

От днес, 29 юли 2021 г. , българските граждани, лицата с постоянно или продължително пребиваване в България и техните семейства, гражданите на ЕС и Европейското икономическо пространство, сезонните работници и чужденците, които придобиват българско гражданство и пристигащи от държави, включени в червената зона, ще влизат у нас срещу представяне..

публикувано на 29.07.21 в 07:45
Централните софийски хали

Не могат да забранят да се търгува в Централните хали, но изискват опазване като паметник на културата

Към настоящия момент Министерството на културата не е съгласувало инвестиционен проект за намеса по Централните хали в гр. София, съобщават от ведомството по повод информации в медиите относно бъдещо преустройство на софийските Централни хали за навлизането в сградата на хипермаркет. Обектът е разгледан за втори път на заседание на..

публикувано на 28.07.21 в 18:10