Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културен афиш

До 5-ти април във фоайето пред Първо студио на БНР можете да разгледате изложбата на Кеазим и Ингрид Исинови „Човекът и природата“. Тя е отворена за посетители всеки работен ден от 15.00 до 18.00 часа.

Международният фестивален хит „Аве“ на Константин Божанов ще открие 16-тия международен София Филм Фест в 19.30 часа в зала 1 на НДК. Романтичната драма разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве и се влюбва в нея. Главните роли са поверени на Ованес Торосян и Анжела Недялкова.

Още няколко предложения от програмата на София Филм Фест.
В 16.00 часа в кино „Люмиер“ можете да гледате „Операция „Шменти капели“ на Влади Въргала и Иван Митов - комедия за това, което става пред очите ни, без ние да го разберем. От 18.30 часа е прожекцията на „Анонимен“. Новият филм на Роланд Емерих е политически трилър за края на управлението на кралица Елизабет Първа и заговора на граф Есекс срещу нея. Режисьорът на „Денят на независимостта“ и „След утрешния ден“ ни представя нова теория за това кой е написал Шекспировите пиеси.

Музикалният шедьовър на Вим Вендерс „Пина“, посветен на хореографката Пина Бауш, започва в 19.00 часа в Синема сити.

По същото време в кино „Одеон“ можете да гледате Огнярът“ - най-новата кино творба на Алексей Балабанов. В нея режисьорът на „Карго 200“, „Жмичка“, „Война“, „Брат“ и „Брат 2“ ни пренася в света на Русия от края на ХХ век. В образа на главния герой влиза един от любимите актьори на Балабанов - Михаил Скрябин, за когото това е и последна роля в киното.

Отличеният с „Оскар“ за чуждоезичен филм „Ничия земя“ на Данис Танович е сред заглавията в програмата на София Филм Фест днес. Прожекцията в 19.00 часа във Френския културен институт е част от ретроспективата, посветена на босненския режисьор.

От 21.00 часа там можете да гледате „4 месеца, 3 седмици, 2 дни“. Филмът на Кристиян Мунджиу е носител на няколко международни отличия, сред които "Златна палма" и наградата на ФИПРЕССИ в Кан.

От 20.30 часа в Дома на киното можете да гледате „Ариранг“ - уникален филм, в който режисьорът Ким Ки-Дук обръща поглед към кариерата си в киното.

Афиша на театрите:
В 19.00 часа на камерната сцена в Народния театър е премиерното представление на „Нощна пеперуда“ на Явор Гърдев. Това е спектакъл за сблъсъка на изкуството с въоръжените сили.
По същото време на голяма сцена академичната трупа представя „Пигмалион“ от Бърнард Шоу.

В 19.00 часа на сцена „Сълза и смях“ ви очаква „Почивен ден“ от Камен Донев.

На пиеса от Камен Донев залагат и в театър „Българска армия“. Там тази вечер играят „Кръщене“.

Пословична доза смях ви очаква в Сатиричния театър. В 19.00 часа там започва „Вечеря за тъпаци“, с участието на Христо Гърбов, Иван Бърнев, Веселин Ранков, Жанет Йовчева, Калин Сърменов, Ани Вълчанова.

"Приказка за Скитника - Крал" премиерно "разказват" тази вечер в Столичния куклен театър. Представлението е адаптация на режисьорката Катя Петрова по приказките на Карел Чапек "Скитническа приказка", "Голяма докторска приказка" и "Голяма котешка приказка". Сценографията е на Станислава Кръстева, музиката - на Христо Йоцов. Участват Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински, Георги Спасов.


„Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио представят ХІІ издание на Европейския музикален фестивал, който е част от културния календар на Столичната община и се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова,. На 10 март, от 19.00 часа в Държавния музикален театър е премиерният спектакъл на „Дневникът на Дракула“, с който балет „Арабеск гостува на фестивала. Представлението е със специалното участие на Деян Донков и Биляна Петринска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигуряват допълнителен транспорт за концерта на Андреа Бочели в София

Във връзка с концерта на световно известния оперен певец Андреа Бочели в София на Националния стадион "Васил Левски" , от Столичната община съобщават, че се въвежда организация на градския транспорт, като се осигурява намален интервал на движение. С цел гражданите да могат спокойно да се придвижат, метрото и част от автобусните и трамвайните..

публикувано на 11.09.24 в 15:20

Автоинструктори се готвят за протести

Седем браншови организации, обучаващи бъдещи шофьори, готвят протест в края на месеца. Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник промени в две наредби, засягащи условията при обучението. Инструкторите са против определянето на 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца. Както и срещу проблемите, които новата..

публикувано на 11.09.24 в 14:12

От първия учебен ден БАБХ започва проверки в столове и бюфети

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. От 16 септември инспекторите ще проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна,..

публикувано на 11.09.24 в 12:48

Столични полицаи заловиха близо 6 кг наркотици

Близо 6 килограма наркотици са задържани при операция на СДВР в София. Акцията е проведена през вчерашния ден. При операцията са арестувани трима души. Вероятно единият от задържаните се е занимавал с разпространение на дрога, другият е клиент. Синтетични наркотици и трева са намерени сред заловеното количество опиати. По случая тече..

публикувано на 11.09.24 в 11:29

На първо четене: НС обсъжда промените в Закона за опазване на околната среда

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, когато са свързани с обекти от национално значение и от стратегическа важност. В седмичната програма на депутатите е проектът на решение,..

публикувано на 11.09.24 в 10:42
Някога тази сграда беше Централен универсален магазин

Трансформацията на ЦУМ цели сградата да стане модерен символ на София

Сградата на Централния универсален магазин (ЦУМ) ще се трансформира на два етапа. Първият ще приключи до април 2025 г., а вторият - до 2027 г. Това съобщи Ахмед Насър, основател и директор на компанията, ръководеща проекта. Целта е възстановяване функционалността на ЦУМ като модерен символ на София с отлично разположение и полезност за..

публикувано на 11.09.24 в 08:53

Чистят активно и превантивно 200 участъка на реки в Столичната община

Интензивно се почистват десетки речни корита в София. В бюджета на Столичната община са предвидени около 2 млн. лева. Дейността ще обхване 201 речни участъци с дължина 85 км. До момента са прочистени близо 130 речни участъка, или 67 км. – съобщи днес кметът на София Васил Терзиев при проверка на река Слатинска в район "Подуяне". – Целта..

публикувано на 10.09.24 в 15:43