Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културен афиш

 

Софийската национална опера и балет кани своите малки почитатели на музикалната приказка „Червената шапчица“. Постановката на Юлия Кръстева започва в 10.00 часа. Очаквайте на 16 март на сцената на Националната опера премиерата на „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети. Режисьор е Вера Немирова.

Сатиричният театър ви кани тази вечер на “Air Tango”. Сюжетът на спектакъла на Атанас Атанасов се заплита около приключенията на млад мъж, изобретателно сгодил се едновременно за три стюардеси, работещи в различни авиокомпании. И както се случва в добрите комедии, строго разчертаният график „едната отлита, другата каца” в един прекрасен момент се обърква и на годеника му се налага неочаквано да лавира между три любвеобилни жени…

Народният театър предлага на своята публика три постановки. От 19.00 часа на голяма сцена можете да гледате постановката на Крикор Азарян „Вишнева градина“. По същото време на камерна сцена ви очаква „Ръкомахане в Спокан“ от Мартин Макдона. Режисьор е Явор Гърдев.

В 19.30 часа на сцена на IV-тия етаж представят „Кълбовидна мълния“ от Иван Радоев. Това е история за хората, загубили смеха си. За желанието да станеш и невъзможноста да бъдеш. За неуспешния героизъм и за безмислието на героизма. Комедия на разминаването с участието на Николай Урумов и Биляна Петринска.

От 19.00 часа на сцена „Сълза и смях“ можете да гледате „Красиви тела“ - изцяло женска история за шест приятелки, които се събират да отпразнуват бременността на една от тях. В постановката на Владимир Люцканов участват Силвия Лулчева, Нона Йотова, Нети, Стефания Колева, Кристина Янева, Искра Ангелова и Ненчо Илчев.

В театър „Българска армия“ тази вечер залагат на Шекспировата комедия „Много шум за нищо“.

В Театър 199 можете да се насладите на брилянтното представление „Облогът на Паскал” от Хуан Майорга. В сакралното театрално мазе под режисурата на Атанас Атанасов ще видим актьорите Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Свежен Младенов, Йордан Биков и Константин Икономов. Началото е в 19.30 часа.

От 19.00 часа Държавният музикален театър представя „Зоро“ - мюзикъл по музика на „Джипси кингс“ и Джон Камерън. Режисьор е Бойко Богданов.

Ето и по-интересните заглавия от програмата на 16-тия Международен София Филм Фест.
От 16.30 часа в кино „Люмиер“ ще бъде представен дебютният филм на Ники Илиев „Чужденецът“. Това е любовната история на младия французин Жерар, който е в командировка в България. Съдбата неочаквано го среща с буйната Магдалена. Следвайки порива на сърцето си, Жерар решава да открие селото, в което живее тя, без да познава нрава и езика на неговите обитатели.
От 18.30 часа Сърджан Драгоевич ви кани на прожекцията на новия си филм „Парад“. В 21.00 часа ви очаква филма на Файт Хелмер „Байконур“, представен лично от режисьора. Сюжетът се заплита около разбиването на космическа капсула при приземяването й в степта на Казахстан. Местният радиолюбител Искандер открива космонавтката Жули Махе в безсъзнание. Впоследствие се оказва, че тя е изгубила паметта си. Докато се опитва да помогне на Жули, Искандер се влюбва отчаяно в нея и я убеждава, че двамата са сгодени.
В 19.00 часа в Синема сити започва филма на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно“. Той събира на една снимачна площадка френските звезди Джейн Фонда, Джералдин Чаплин, Клод Риш, Пиер Ришар, Ги Бедо, Даниел Брюл, за да представят историята на петима близки приятели, които имат проблеми, защото остаряват. Te решават да се преместят да живеят заедно, защото все още не желаят да се откажат от известна независимост.
В 21.00 часа е прожекцията на блокбастъра с над 4 милиона зрители „Петел с вино”. Филмът на Тил Швайгер разказва за сценариста Хенри, който има проблеми в личния и професионалния си живот.
„Това не е филм“ е кино предизвикателството, което ви очаква от 18.15 часа в Евро синема. Филмът, пренесен тайно от Иран до Франция на флашка, скрита в сладкиш, проследява един ден от живота на Джафар Панахи. Заснет почти изцяло в апартамента му в Техеран, той показва как режисьорът творчески изразява безсилието си пред забраната да се занимава с кино.
В 21.15 часа „Британски шоу наръчник“ на Джес Бенсток ще ви запознае с живота на Андрю Лоуган - създател на шоуто „Алтернативна Мис Свят”.
В 20.30 часа във Военния клуб е премиерата на „Татко снима мръсни филми“ със специалното участие на Кристофър Апостолоф и Надежда Добрев. Документалният филм на Йордан Тодоров е разказ за живота и творчеството на Стивън Апостолоф (известен още като Ей Си Стивън) – бивш политически затворник, ревностен християнин и грижовен баща и в същото време един от най-великите режисьори на еротични филми в Холивуд. Филмът проследява рискованото бягство на Ей Си Стивън от комунистическа България през 40-те години и живота и превратната му кариера в Меката на киното.

До 5-ти април във фоайето пред Първо студио на БНР можете да разгледате изложбата на Кеазим Исинов и Ингрид Исинова „Човекът и природата“. Тя е отворена за посетители всеки работен ден от 15.00 до 18.00 часа.

Благотворителен концерт на българската група "Dirty Purchase" ще се състои от 20.00 ч. днес в Първо студио на Българското национално радио. Събраните средства ще бъдат отделени в помощ на болно момче.
Осемнадесетгодишният ученик Йордан Стоев се бори с остра лимфобластна левкимия от пет години. Той свири на китара и има големи музикални планове за бъдещето си. Именно, за да дадат шанс на младия талант да продължи напред, музикантите организират тази инициатива за набирането на средства за лечението му в Хамбург, Германия.
Входът ще бъде свободен. Поканени са всички, които се чувстват съпричастни с тази кауза. В залата ще има кутия за дарения, в която всеки може да остави сума. Групата ще предложи на публиката авторски фънк композиции, кавъри на известни песни и една забравена песен на Йосиф Цанков - "Море на младостта".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигуряват допълнителен транспорт за концерта на Андреа Бочели в София

Във връзка с концерта на световно известния оперен певец Андреа Бочели в София на Националния стадион "Васил Левски" , от Столичната община съобщават, че се въвежда организация на градския транспорт, като се осигурява намален интервал на движение. С цел гражданите да могат спокойно да се придвижат, метрото и част от автобусните и трамвайните..

публикувано на 11.09.24 в 15:20

Автоинструктори се готвят за протести

Седем браншови организации, обучаващи бъдещи шофьори, готвят протест в края на месеца. Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник промени в две наредби, засягащи условията при обучението. Инструкторите са против определянето на 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца. Както и срещу проблемите, които новата..

публикувано на 11.09.24 в 14:12

От първия учебен ден БАБХ започва проверки в столове и бюфети

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. От 16 септември инспекторите ще проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна,..

публикувано на 11.09.24 в 12:48

Столични полицаи заловиха близо 6 кг наркотици

Близо 6 килограма наркотици са задържани при операция на СДВР в София. Акцията е проведена през вчерашния ден. При операцията са арестувани трима души. Вероятно единият от задържаните се е занимавал с разпространение на дрога, другият е клиент. Синтетични наркотици и трева са намерени сред заловеното количество опиати. По случая тече..

публикувано на 11.09.24 в 11:29

На първо четене: НС обсъжда промените в Закона за опазване на околната среда

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, когато са свързани с обекти от национално значение и от стратегическа важност. В седмичната програма на депутатите е проектът на решение,..

публикувано на 11.09.24 в 10:42
Някога тази сграда беше Централен универсален магазин

Трансформацията на ЦУМ цели сградата да стане модерен символ на София

Сградата на Централния универсален магазин (ЦУМ) ще се трансформира на два етапа. Първият ще приключи до април 2025 г., а вторият - до 2027 г. Това съобщи Ахмед Насър, основател и директор на компанията, ръководеща проекта. Целта е възстановяване функционалността на ЦУМ като модерен символ на София с отлично разположение и полезност за..

публикувано на 11.09.24 в 08:53

Чистят активно и превантивно 200 участъка на реки в Столичната община

Интензивно се почистват десетки речни корита в София. В бюджета на Столичната община са предвидени около 2 млн. лева. Дейността ще обхване 201 речни участъци с дължина 85 км. До момента са прочистени близо 130 речни участъка, или 67 км. – съобщи днес кметът на София Васил Терзиев при проверка на река Слатинска в район "Подуяне". – Целта..

публикувано на 10.09.24 в 15:43