Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикален избор за уикенда

Централното музикално събитие за този уикенд е двудневният 23 ½ h Rock It Marathon между 10.00 днес и 23.00 ч. утре. Надеждите са за качествена авторска музика за всички възрасти, групите са от тийнейджърски до рок-ветерани - общо над 30, като всеки има по 30 минути, за да покаже какво може. И двата дни започват с тийн- и дебютиращи състави, а вечерите са за утвърдените. Домакини са Милена Славова и Звезди Керемидчиев, а водещ - Пеци Станоев от едноименния Пеци Бенд. (В предаването „София на живо” - след 9.00 часа в събота, ви представяме участник във фестивала - Тони от младата рок-група Center, която ще свири в неделя от 16.00 ч.)

В другите стилове изявите са по-самостоятелни, както е обичайно... Сред имената в джаз-афиша за тази вечер отбелязваме Венци Благоев и приятели, които ще свирят Луис Армстронг, и BluNea Jazz Trio, допреди няколко месеца джаз квартет, а сега в състав: Невен Петрова - вокал, Александър Куманов - китара, и Александър Найчев - пиано. Tе се изявяват в областта на суинга и поп-джаза. Утре вечер в Централния дом на архитекта ще има джаз концерт и лектория на триото Уилям Едгар (пиано), Рут Наоми Флойд (вокал) и Ранди Пендълтън (бас). Темата на лекторията е „Корените на джаза”.

Диджей партитата довечера ще бъдат представени от няколко гостуващи музиканти: холандеца Марк Кнеперс, унгареца Томибой, британския хип-хопер и диджей Нейт Джеймс (които ще отпразнуват деня на ирландския патрон св. Патрик) и няколко италиански техно-диджеи - Данди и Уго, Пиато и Марика Роса.

Поп-рокът утре вечер ще бъде представен с концерт на Ясен Зердев - участник в първия български Мюзик Айдъл, а акустичният рок - с китарното дуо Milestones.

Класическият афиш за този уикенд е доста разнообразен - от 11.00 ч. в Националната опера, за деца и възрастни, има постановка на балета „Пепеляшка” от Сергей Прокофиев. Довечера от 19.00 ч., и утре от 16.00 ч., пак там, можете да гледате операта „Любовен еликсир” от Гаетано Диноцети. В Музикалния театър тази вечер от 19.00 ч. - оперетата „Българи от старо време” от Асен Карастоянов.

Неделя вечерта от 19.00 ч. ще свири триото Георгита Бояджиева, Росен Идеалов и Ростислав Йовчев, съответно: виолончело, кларнет и пиано. Изявата им е озаглавена „Диалози плюс”, в програмата - Багатели от Константин Илиев. Барок и мюзикъл в комбинация можете да слушате отново утре вечер в една от столичните галерии - афишът е с участието на солисти и хор „Света Параскева” към НХА с диригент Галина Луканова.

И последно - неделно матине на Софийската филхармония - от 11.30. В програмата: Моцарт, Хайдн и Хендел, под диригентството на Мартин Пантелеев със солист цигуларя Павел Златаров. Приятен концертен уикенд!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46

Въвеждат режим на водата в Радомир

Режим на водата въвеждат в Радомир. Заповедта ще бъде готова още днес, каза кметът Кирил Стоев. Заради честите аварии по довеждащия водопровод водоподаването в града е нарушено. "12 аварии е имало по водопровода само от петък досега. Половината град е без вода", каза кметът. Съгласно подготвената заповед за въвеждането на режим, временно вода ще се..

публикувано на 27.06.24 в 14:25
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:39

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05