Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културен афиш

Софийската национална опера и балет кани своите малки почитатели на адаптацията за деца „Спящата красавица“. Балетният спектакъл започва в 10.00 часа. От 19.00 часа е премиерата на „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети. След успеха в Бонската опера Вера Немирова поставя прочутата опера и у нас. Историята е преобърната през съвременния поглед на консуматорското общество. Вместо в малко италианско село действието се развива в голям спа център, където хората търсят бързо разкрасяване и бързи връзки. Там д-р Дулкамара предлага чиста вода с етикета "Любовен еликсир" на романтичния чистач на басейна Неморино, който иска да спечели любовта на шефката на спа центъра Адина.

Народният театър предлага на своята публика две постановки. От 19.00 часа на голяма сцена можете да гледате спектакъла на Александър Морфов „Животът е прекрасен“ по “Самоубиецът” и други произведения на Николай Ердман. По същото време на камерна сцена ви очаква сценичната адаптация на Бойко Илиев на „Крадецът на праскови“. В ролите ще видите Аня Пенчева, Мариус Донкин, Юлиан Вергов, Марин Янев, Стоян Пепеланов и Ванча Дойчева.

В Сатиричния театър от 19.00 часа можете да гледате друг спектакъл на Бойко Илиев „Сентръл парк уест“ от Уди Алън. Това е история за хора, които искат да бъдат обичани и да обичат, и да бъдат поне малко по-щастливи.

В театър „Българска армия“ тази вечер залагат на спектакъла на Камен Донев „Кръщене“.

За тези, които обичат да се забавляват, "Вечерен акт" е театралното представление, което ще ги зареди с добро настроение, защото съчетава гениалността на Чехов, остроумната режисура и актьорското изпълнение на Съни Сънински с импровизационния талант на Мария Сапунджиева и Георги Спасов. Началото е в 19,30 часа, в театър 199.

От 19.00 часа Държавният музикален театър представя „Зоро“ - мюзикъл по музика на „Джипси кингс“ и Джон Камерън. Режисьор е Бойко Богданов.

Ето и по-интересните заглавия от програмата на 16-тия Международен СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ.
От 18.30 часа във Военния клуб е българската гала премиера на дългоочаквания филм на Андрей Паунов – „Момчето, което беше цар”. Публиката в София ще има възможност да се срещне с удивителната история на Симеон Сакскобургготски - от изгнанническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни.
Още една кино премиера ви очаква в 20.30 часа – „Град на мечти“ на Светослав Драганов. Това е документален филм за Димитровград и героите от първите редици от миналото и сега. Създаден, за да бъде символ на социалистическата идея, днес Димитровград е паметник на една отминала епоха и родно място на поп фолка – силиконовата поезия на нова България.
В 20.00 часа в зала 1 на НДК започва Галата на толерантността, на която ще бъде показана най-новата кинотворба на финландския режисьор Аки Каурисмаки „Хавър”. Филмът е отличен с наградата на критиката и номинация за „Златна палма” в Кан 2011.
От 16.30 часа в кино „Люмиер“ ще бъде представен филмът на Илиян Джевелеков „Love.net“. Лентата проследява паралелно историите на галерия от персонажи, опитващи се да коригират живота си чрез интернет или просто да се забавляват в мрежата, както и на няколко двойки, свързали живота си чрез сайтовете за запознанства.
От 19.00 часа Андрей Кошак ви кани на прожекцията на филма си „Шоково състояние“. В 21.00 часа в рамките на инициативата София Филм Фест за учащи ви очаква международната премиера на филма на Ян Цвиткович „Архео“. В 22.30 часа Душан Милич ще представи „Фолк“ – филм за млада провинциалистка с божествен глас, която идва в големия град с мечтата да стане най-голямата фолк звезда.
„Космическа лаборатория“ е с начален час 19.00 в Синема сити. Макар да носи името на 850-тонната космическа лаборатория, която излезе извън контрол и се разпадна на земята, това е лек филм, на ръба с комерсиалното кино, уверено заснет от сценаристката и режисьорка Жюли Делпи. За четвъртия си режисьорски опит тя извиква спомените от детството си, за да ни разкаже с топлота и хумор за едно лятно събиране на голямата ù рода през 1979 г. през очите на преждевременно развито 11-годишно момиче.
В 18.30 часа във Френския културен институт Стефан Арсениевич ще представи филма „Октомври“. Това са седем истории, посветени на 10-aта годишнина от свалянето на Слободан Милошевич от власт, разказани от седeм режисьори, които по онова време са били тийнейджъри. Прожекцията е част от иницативата София Филм Фест за учащи.
От 18.00 часа в Чешкия център ще имате възможност да се запознаете с проекта „Инстамбул експрес“ на Ниси Маса. Той обединява 45 млади кинематографисти, които само за месец обиколиха с влак 23 европейски града и заснеха 15 късометражни филма с финална гара Истанбул. В проекта участва българският режисьор Любомир Пешев, а сред тюторите е Андрей Паунов.

До 5-ти април във фоайето пред Първо студио на БНР можете да разгледате изложбата на Кеазим Исинов и Ингрид Исинова „Човекът и природата“. Тя е отворена за посетители всеки работен ден от 15.00 до 18.00 часа.
До 2-ри април, в галерия „България“ можете да разгледате съвместната изложба на Тодор Маринов и Пламен Кандински.

Очаквайте на 18 март в рамките на фестивала „Мартенски музикални дни“ в Русе концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с диригент Емил Табаков. В програмата: четири скици за за оркестър на Димитър Ненов, концерт за виола и оркестър на маестро Табаков, Симфония №5 на Дмитрий Шостакович. 18-март, 19 часа, Доходно здание – Русе.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигуряват допълнителен транспорт за концерта на Андреа Бочели в София

Във връзка с концерта на световно известния оперен певец Андреа Бочели в София на Националния стадион "Васил Левски" , от Столичната община съобщават, че се въвежда организация на градския транспорт, като се осигурява намален интервал на движение. С цел гражданите да могат спокойно да се придвижат, метрото и част от автобусните и трамвайните..

публикувано на 11.09.24 в 15:20

Автоинструктори се готвят за протести

Седем браншови организации, обучаващи бъдещи шофьори, готвят протест в края на месеца. Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник промени в две наредби, засягащи условията при обучението. Инструкторите са против определянето на 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца. Както и срещу проблемите, които новата..

публикувано на 11.09.24 в 14:12

От първия учебен ден БАБХ започва проверки в столове и бюфети

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. От 16 септември инспекторите ще проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна,..

публикувано на 11.09.24 в 12:48

Столични полицаи заловиха близо 6 кг наркотици

Близо 6 килограма наркотици са задържани при операция на СДВР в София. Акцията е проведена през вчерашния ден. При операцията са арестувани трима души. Вероятно единият от задържаните се е занимавал с разпространение на дрога, другият е клиент. Синтетични наркотици и трева са намерени сред заловеното количество опиати. По случая тече..

публикувано на 11.09.24 в 11:29

На първо четене: НС обсъжда промените в Закона за опазване на околната среда

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, когато са свързани с обекти от национално значение и от стратегическа важност. В седмичната програма на депутатите е проектът на решение,..

публикувано на 11.09.24 в 10:42
Някога тази сграда беше Централен универсален магазин

Трансформацията на ЦУМ цели сградата да стане модерен символ на София

Сградата на Централния универсален магазин (ЦУМ) ще се трансформира на два етапа. Първият ще приключи до април 2025 г., а вторият - до 2027 г. Това съобщи Ахмед Насър, основател и директор на компанията, ръководеща проекта. Целта е възстановяване функционалността на ЦУМ като модерен символ на София с отлично разположение и полезност за..

публикувано на 11.09.24 в 08:53

Чистят активно и превантивно 200 участъка на реки в Столичната община

Интензивно се почистват десетки речни корита в София. В бюджета на Столичната община са предвидени около 2 млн. лева. Дейността ще обхване 201 речни участъци с дължина 85 км. До момента са прочистени близо 130 речни участъка, или 67 км. – съобщи днес кметът на София Васил Терзиев при проверка на река Слатинска в район "Подуяне". – Целта..

публикувано на 10.09.24 в 15:43