Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От опозицията обмислят вот на недоверие срещу ГЕРБ

Парламентарната група на Коалиция за България настоява спешно да бъде публикуван докладът на консултанта по проекта АЕЦ "Белене" и искат референдум, предаде. Коалиция за България започва и консултации за вот на недоверие.

"Отказът е фатален за България и цената ще платят българските потребители.", заяви в декларация от името на левицата депутатът и министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров.

"България ще бъде изправена пред непосилни цени. Това е директно предателство спрямо националните интереси. Това беше единственият високотехнологичен проект, който реализира българската икономика. Демонстрирахте пред Европа и света, че страната е неспособна да реализира втори ядрен проект за 30 години. Не българите, вие сте неспособни.", обърна се Димитров към управляващите.

"Въпросът за отговорността на премиера не може да бъде избегнат. Той отново извежда на преден план въпроса за вот на недоверие към правителството. Започваме консултации с опозиционните партии и независимите депутати.", посочи Димитров.

Вчера парламентът подкрепи решението на правителството да спре строителството на АЕЦ "Белене". В подкрепа гласуваха 120 депутати от ГЕРБ, Синята коалиция и независими. Против бяха 42-ма от левицата, "Атака" и петима независими. Един независим депутат се въздържа. ДПС не участва в гласуването.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума вече се подава и онлайн

Заявката за връщане на надплатената сума от прогнозните сметки през последния отоплителен сезон софиянци ще могат да подадат онлайн, съобщават от "Топлофикация София". Досега това се правеше с бланка по образец в центровете за обслужване на клиенти. От дружеството обясняват как това ще става по електронен път: След регистрация..

публикувано на 25.07.24 в 14:17
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 11:07

Над 130 точки в последното за сезона заседание на Столичния общински съвет

Сливане на две от общинските болници в София и нови мерки за разделно събиране на отпадъци са сред предложенията, които ще се обсъждат на днешното заседание на Столичния общински съвет. Докладите с тези предложения бяха отхвърлени в ресорните общински комисии, но окончателното решение ще бъде взето в зала.  Обсъжданото от няколко месеца вливане..

публикувано на 25.07.24 в 07:31
Ул.

Тече реконструкция и облагородяване на 3 улици в район "Възраждане"

Продължава изграждането на улиците "Царибродска", "Зайчар" и "Димитър Петков", съобщава Станислав Илиев, кмет на район "Възраждане" след посещение на място. Дейностите по подмяна на канала са почти приключили и предстои асфалтиране на участъка. Обсъдени са различни варианти за облагородяване на пространството около тези улици, както и за осигуряване..

публикувано на 24.07.24 в 18:09

Очакват се затруднения при закупуването на електронни винетки и маршрутни карти

Между 20:00 и 20:30 часа тази вечер се очаква да бъде затруднено закупуването на електронни винетки и маршрутни карти. Причината за неудобството е  актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) пояснява, че актуализацията няма да повлияе на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и..

публикувано на 24.07.24 в 16:05

КЗК образува производство по случая с военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 15:02
Председателят на СОС Цветомир Петров и зам.-председателят на Комисията по здравеопазване Саад Алуани се срещат с лекари. Присъства и председателят на Комисията по здравеопазване Ваня Григорова

Лекари от IV МБАЛ се обявиха против сливането на лечебното заведение с Втора градска болница

Лекари от столичната Четвърта градска болница се обявиха против сливане на лечебното заведение със софийската Втора градска болница. Решение за такава промяна ще бъде обсъждано от Столичния общински съвет в четвъртък.  В Четвърта градска болница в София има 75 легла, а медицинският персонал е наполовина по-малко от необходимия. Голяма..

публикувано на 24.07.24 в 13:34