Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 известни фасади в София угаснаха снощи в "Часът на Земята"

Над 40 фасади на известни сгради и паметници в София угаснаха точно в 20.30 ч. и с това столицата ни и още 72 града в България се включиха в световната инициатива "Часът на Земята", съобщи БГНЕС.

Стартът на светлинното шествие започна от площада пред Народния театър с импровизиран танц на факлите. Огънят за секунди осветяваше лицата на стотиците граждани, озовали се тук, за да отдадат почит на природата. Инициатори отново са природозащитниците от WWF и Софийска община. За доброто настроение на ентусиастите се погрижиха музикантите от джаз формация "София". Отдадени на каузата или просто ентусиасти на момента млади хора, между които и много семейства с деца се отправиха от театъра към бул. "Цар Освободител" и "Витошка", за да приключат шествието след час на площада пред НДК.

Тази година градовете в България, които са се включили в инициативата "Часът на Земята" са двойно повече в сравнение с миналата, а страната ни е една от 147-те държави в света, които са заедно в кампанията. "Идеята не е просто да се пести електричество, а да се накарат хората да се замислят за пораженията от климатичните промени и как да направят живота си по-устойчив", заяви Яна Събева, експерт от WWF.

В последните години много се говори за зелените неща, за по-екологичния начин на живот, за опазването на природата и може би, това донякъде е мода, продължи мислите й колегата й от организацията Константин Иванов. По принцип, българинът е много скептичен, но въпреки това в България има достатъчно ентусиазирани млади хора, които искат промяната, добави той. За природата човек трябва навреме да осъзнае какво притежава, за да не съжалява, когато го загуби, каза той.

Част от ритуала в "Часът на Земята" е хората навсякъде по света да угасят светлините в домовете си и да се отдадат на тишината и на тъмнината, прорязана единствено от живия огън на свещите. Затова и стотиците софиянци получиха като подарък специални свещи, с които да осветят мирното си, и колкото и рядко да се случва това, непротестно шествие по улиците на София. От време навреме цивилизацията май има нужда от своята пауза "назад към природата", за да не се самозабравя.

Рекорден спад в потреблението на електроенергия в София отчете ЧЕЗ по време на „Часът на Земята 2012", съобщиха от пресцентъра на компанията.

Спад на потреблението на електроенергия в София с 56 мегавата е регистриран от 20.30 до 21.30 часа вчера по време на инициативата „Часът на Земята 2012”, показаха данните на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. ЧЕЗ също взе участие в инициативата, като изключи осветлението на своите сгради на територията на София за 1 час. Дружеството призова всички свои служители да се присъединят към общата кауза.

Спестената от потребителите в София електроенергия се равнява на консумацията на 940 000 стандартни електрически крушки по 60 вата. За сравнение по време на миналогодишната кампания ЧЕЗ регистрира спад на потреблението от 44 мегавата, а през 2010 г. и 2009 г. – съответно от 38 и 22 мегавата. За цялата територия, която ЧЕЗ обслужва, регистрираният спад на потреблението на електроенергия по време на „Часът на Земята 2012“ е 138 мегавата, което се равнява на консумацията на 2 292 000 крушки по 60 вата.

„Изключително важно е всеки от нас не просто да изключи осветлението си за 60 минути, но и да пренесе философията за опазване на природата във ежедневието. Разумното потребление трябва да се превърне в начин на мислене,“ каза Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Василев сред хора, които са против отсичането на дървета по протежение на ул. „Опълченска“

Дейностите по разширението на "Опълченска" текат по график

Разширението на ул. „Опълченска“ върви по график, съобщи зам.-кметът по финанси и здравеопазване Иван Василев, който е и и.д. зам.-кмет по строителство. „Ремонтът ще подобри инфраструктурата и ВиК системата, която не е сменяна повече от 100 години, но и ще доведе до значително подобрение в качеството на живот в района. Осъзнаваме, че..

публикувано на 02.09.24 в 15:35

Центърът за обслужване на потребители на вода в София излиза от ЦУМ

Центърът за обслужване на клиенти на "Софийска вода", който се намира в ЦУМ, ще спре работа в последния петък на септември (27), предупреждават от дружеството. Ще бъде оборудван и открит нов модерен и просторен център за клиентско обслужване в максимално кратки срокове, съобщават от компанията, без да съобщават къде ще се намира той...

публикувано на 02.09.24 в 14:55

Горящ ТИР на магистрала "Тракия" образува задръстване на входа на София

Тежкотоварен автомобил гори на входа на София откъм автомагистрала „Тракия“, предава БГНЕС. На място има няколко екипа с огнеборци, има полицейски коли. Движението се регулира, докато пожарникари обливат с вода горящата каросерия на ТИР-а. Превозното средство е почти напълно изгоряло. Изгорял е и..

публикувано на 02.09.24 в 13:58

Туристическият данък в София раздели ГЕРБ и ПП-ДБ-СС

Туристическият данък не се плаща от софиянци, а се плаща от туристите, които идват в града.  Това отбеляза пред БНР общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Пламена Терзирадева относно предложението за увеличение на данъка за туристи в столицата върху имотите за краткосрочно настаняване. В изменението се засяга и повишаването на Патентния..

публикувано на 02.09.24 в 10:31

Мостът на бул. "България" предизвика протест и активизиране от Столичната община

Днес започва изграждането на скеле като част от подготовката на спешни укрепителни дейности на моста на бул. "България". Целта е възстановяване на движението в участъка възможно най-скоро, като безопасността на гражданите остава основен приоритет.  Това съобщи Богдана Панайотова, временно изпълняващ длъжността главен архитект на София, по БНТ...

публикувано на 02.09.24 в 08:08

Още няма задържан за стрелбата в столичния район "Младост" снощи

Все още няма задържан за стрелбата в столичния район "Младост" срещу известния като лихвар Димитър Стоянов и сина му. Двамата остават в болница. Инцидентът е станал късно в неделя на охраняем паркинг в "Младост" 1. 58-годишният Димитър Стоянов и 20-годишният му син са били простреляни от неизвестен извършител. Двамата са откарани в болница "Света Ана",..

публикувано на 02.09.24 в 07:35

Последни два софийски парка в летния маршрут на библиобуса

Последните локации на Десетата кампания „Зелени библиотеки 2024“ са Борисовата градина (31 август, събота) и един от най-новите и атрактивни софийски паркове – парк „Възраждане“ (1 септември, неделя), в който гостуваме за първи път, съобщават от Столичната библиотека. Досега инициативите тази година са посетили близо 12 хил. души, а читателската..

публикувано на 30.08.24 в 16:10