Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забранява се движението на тежкотоварни камиони по Великденските празници

Забраната за движение на тежкотоварни камиони влиза в сила за предстоящите Великденски празници, когато се събират четири почивни дни. Това съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Движението ще бъде спряно в деня преди празника и последния почивен ден в часовете от 16.00 до 22.00 ч.

Тази забрана става целогодишна за официалните празници като се работи активно за създаване на необходимата инфраструктура, за да се въведе целогодишна забрана за всички почивни дни.
В момента на територията на страната има 94 паркинга за тежкотоварни автомобили, като малка част от тях отговарят на изискванията за сигурност, битови условия и услуги. Налице са около 20 критични участъка, където тежкотоварните автомобили и земеделската техника редовно причиняват задръствания и опасност от пътно транспортни произшествия. Най-натоварените трасета са ГКПП Калотина-София-ГКПП Капитан Андреево и Русе-Велико Търново-Свиленград-ГКПП Капитан Андреево.

„Очаквам целогодишната забрана да започне да се прилага след септември 2013 г., което е достатъчен период да бъдат изградени паркинги за камионите. Така с мерките няма да навредим и на бизнеса”, каза министър Ивайло Московски.

Остава забраната за движение на тежкотоварните автомобили в летните месеци. Тя ще действа в периода от 20 май до 30 септември за петък и неделя в диапазона от 16.00 до 22.00 ч. Тази мярка е наложителна, защото през летните месеци хората предприемат повече пътувания и рязко се увеличават тежките пътно транспортни произшествия.

„Всички тези решения са съгласувани с бранша като те подкрепят инициативата и съвместно с държавата търсят механизми за публично-частно партньорство, с което да бъдат изградени и стопанисвани паркингите за тежките камиони, които са необходими за влизане в сила на целогодишната забрана за всички почивни дни”, каза министър Ивайло Московски.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои обновяване на детска градина "Зора" в "Захарна фабрика"

В момента тече процедура по избор на изпълнител за три важни проекта, които ще реализират в район „Илинден“, съобщават от местната администрация. Подготвя се инвестиционен проект за обновяване на детска градина № 158 „Зора“ в ж.к. „Захарна фабрика“. Освен това се планира благоустрояване на две междублокови пространства в ж.к. “Св...

публикувано на 23.08.24 в 12:13

Голяма част от Перник е без вода заради авария

Част от Перник е без водоподаване днес заради авария, причинена при ремонтни дейности, извършвани от външна фирма, съобщиха от ВиК.  Водоподаването е спряно за живеещите в кварталите „Хумни дол”, „Димова махала”, „Рудничар”, „Твърди ливади” и „Проучване”. Без вода са и жителите на село Дивотино.  Аварията е възникнала в изкоп в района на „Хумни дол”,..

публикувано на 23.08.24 в 11:28

14-годишно момче е пострадало при огнена игра с бензин

Столичната полиция разследва инцидент с 14-годишно момче, пострадало при игра с бензин.  Случаят е от 21 август, когато група деца в софийския квартал "Челопечене" са направили опит да запалят бутилка с бензин.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 23.08.24 в 10:50

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата, това стана ясно след срещата с кметовете на общини и експерти при областния управител инж. Александър Пандурски. Има напълно пресъхнали водоизточници, ситуацията и с язовирите не е добра. Септември и октомври също се очаква да са критични. Режимът остава в селата Лиляч, Мали Върбовник, Мурсалево,..

публикувано на 23.08.24 в 10:32

Провеждат се поправителни матури и за професионална квалификация

Днес се провеждат поправителните матури по профилиращ предмет и за придобиване на професионална квалификация. Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова каза, че з а втори задължителен държавен зрелостен изпит броят на учениците е малко над 2000. Желанието на зрелостниците за полагане на изпит по втория предмет е почти същата,..

публикувано на 23.08.24 в 07:46

Протестиращи с три повода се събраха пред сградата на Столичната община

Жители на Княжево излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу затворените алеи към Витоша. Към тях се присъединиха и протестиращи от ул. "Опълченска" и от бул. "Патриарх Евтимий". Жителите на "Княжево" искат свободен достъп до Витоша и да не бъдат заграждани алеите. Според един от участниците в протеста алеите са прекъснати, вече..

публикувано на 22.08.24 в 19:24
Пръскане на зелени площи срещу кърлежи

В район "Средец" започва повторно пръскане срещу кърлежи и комари

От края на август в район „Средец“ започва повторна обработка на междублокови пространства, паркове и градини срещу комари, кърлежи и гризачи, съобщиха от районната администрация. Изпълнителите предварително ще обозначават с табели третираните терени за вида обработка. Ще бъдат изписани използвания препарат, карантинен период, фирмата..

публикувано на 22.08.24 в 15:15