Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирослав Найденов: Решение на проблема с кучетата - още от понеделник

По разпореждане на премиера, тъй като и той се включи в инициативата за решаване на проблема с уличните кучета, обсъдихме мерки, които ще дадат резултат още в понеделник.

Това обясни земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV по повод наболелия проблем с безпризорните животни по улиците на София. Взето е решение да има промяна в нормативната уредба и се стигнало до споразумение всички общини да могат да строят така нар. “депа за временно настаняване”.

Според Найденов, още от понеделник дори ще може да се започне процедурата по изграждането на тези депа.

По думите му те ще струват далеч по-малко от шест милиона лева, колкото се оказа, че струва един стандартен приют. Наредбата за постоянните приюти ще бъде променена, стана още ясно от думите на земеделския министър, който коментира, че изискванията в тях граничат с лукс. Той обяви още, че ще бъде поискан анализ от Министерство на здравеопазването относно кучетата с тения у нас и ако се окаже, че тя е тревожна, ще се пристъпи към тяхното евтаназиране след консултация с Европейската комисия.

Найденов обаче предупреди, че решителните действия, които предстои да бъдат подети от властите, ще срещнат сериозна съпротива от страна на защитници на животните и заяви, че очаква протести. "Готови сме да понесем негатива, това са непопулярни мерки, но са необходими", категоричен бе обаче той.

По думите на Найденов, който е бивш шеф на скандалното общинско предприятие “Екоравновесие”, всяка година се кастрират по 4000-5000 кучета, но въпреки това броят им непрекъснато се увеличава. Преди няколко години той си мислел, че за да се реши проблемът с бездомните кучета, трябва те да се заловят и да се евтанизират. Това обаче не дало резултат.

На припомнянето на водещия, че според българското законодателство кметовете, които са допуснали подобен проблем, трябва да бъдат глобявани, министър Найденов посочи, че действително има подобна разпоредба.

Според член 69 от Закона за защита на животните „когато след изтичането на срока по 5 на територията на съответната община бъдат намерени безстопанствени кучета, на кмета се налага глоба в размер от 1 000 до 2 000 лв., а при повторно нарушение глобата е в двоен размер.

"Как си представяте, че отива някой при кмета и му налага глоба", попита риторично Найденов. "Законът така е написан, че е абсурден. В този му вид е трудно приложим, да не кажем невъзможен", констатира той.

По думите му ще бъде променен сега действащият Закон за защита на животните, който е в сила от 2008 година – за новите предложения в текстовете ангажимент са поели депутатите от ГЕРБ. "Видя се, че законът не работи, преди всичко заради така наречения „надзор”, който позволява на хората да взимат кучетата и да се водят, че отговарят за тях, а след това да ги пускат отново на улицата. Имаше пример с една надзорничка, грижеща се за 114 кучета, това не е сериозно", коментира Найденов.

Той не успя да отговори категорично на въпроса кога ще бъде решен окончателно проблемът с бездомните кучета, но подчерта, че трябва да престане практиката кучета да бъдат прехвърляни от община в община. "Столична община няма да се прави сама. Ако съседните общини не правят нищо, те ще дойдат в София", обясни аграрният министър.

Яденето на конско е разрешено. На пазара може да се купи и по принцип то е най-скъпо, каза министърът по повод информации в медиите, че българите са изяли 2,5 тона конско месо под формата на колбаси.

"Аз не знам кой е изчислил, че потребителите са изяли 2,5 тона конско месо. Истината е, че около Ямбол, на сметище са намерени кости от коне", допълни Мирослав Найденов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Датата за предсрочния вот е ясна - 20 октомври

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  "..

публикувано на 09.08.24 в 14:55

Тежка катастрофа в "Студентски град" тази нощ

Тежка катастрофа е станала в столичния квартал "Студентски град" тази нощ. За случката разказват свидетели в социалната мрежа. "Катастрофа в "Студентски град" до УНСС. Малко се е блъснал. Подаде газ на светофара и не овладя колата", обяснява Борис Иванов. "Цяло щастие е, че не е като катастрофата на Семерджиев", коментира Надежда..

публикувано на 09.08.24 в 12:13

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40