Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Фандъкова представя кандидатурата на София за европейска столица на културата на Световната среща на българските медии в Букурещ

Кметът на София Йорданка Фандъкова ще представи кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 година на Осмата световна среща на българските медии, която ще се състои в румънската столица Букурещ от 16 до 20 май, съобщи БТА. Срещата се организира от БТА и Асоциацията на българските медии по света.

"София започна да подготвя своята кандидатура със серия от граждански дискусии, защото сме убедени, че участието на гражданите още в процеса на подготовка е важно условия за успеха на едни град", каза кметът. По думите й българската столица е един от най-древните градове в Европа - с богато археологическо наследство и интересна история. Едно от местата, които непрекъснато показваме и сега при посещение на чуждестранни делегации, дипломатически мисии, е базиликата "Света София", припомни Фандъкова.

Другото място - с богата и уникална история, е археологическият резерват под Ларгото и под бул. "Кн. Мария Луиза". Кметът посочи, че целта е със завършването на проекта там древната история на София да бъде експонирана и видима за гражданите и гостите на града.

На въпрос за предстоящите прояви, свързани с кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г., Фандъкова посочи, че предстои сериозна подготовка и атрактивна програма.

През миналата година София бе домакин да две големи международни събития - конференция за европейските столици на културата, която събра водещи европейски експерти и творчески директори на бивши успешни столици на културата, а също и домакинството на изнесено заседание на Комисията по образование, младеж, култура и научни изследвания на Комитета на регионите.

Повече от 120 представители на европейски градове и региони обсъдиха бъдещото развитие на инициативата "Европейска столица на културата", припомни кметът, като допълни, че темата е била включена в програмата по настояване на Столичната община.

От миналата година общината работи и за партньорства с италианските градове кандидати - обменят се опит и проекти с Равена, Перуджа и Асизи, Матера, Сиена, Венеция.

През тази година "фокусът" ще е насочен към най-младите - учениците, защото през 2019 г. те ще бъдат автори на културните събития и активна публика, обясни кметът. Вече се състояха състезания по компютърни технологии за учениците от шести до осми клас. Предстои обявяването на нова инициатива "София в моето училище", която ще насърчи учениците да научат повече за културата и историята на нашия град, допълни кметът.

В края на май София ще е домакин на миниевропейско първенство по футбол, което също се организира в подкрепа на кандидатурата на София. В него ще участват ученици от трети клас. Състезанието ще е с подкрепата на посолствата на европейските държави в България.

В популяризирането на кандидатурата на София се включват и 35 доброволци, които бяха избрани в кампания, организирана от Асоциацията за развитие на София. Само след няколко седмици започва кампанията "Имаш идея", чиято цел е да прикани столичани да участват активно в изработването на проекта, с който София ще кандидатства за европейска столица на културата.

Дни преди откриването на срещата в Букурещ столичният кмет заяви за БТА, че предишната среща, на която е била гост - във Виена, е помогнала за задълбочаването на добрите практики между двете общини.

С Виена общината работи в областта на чистотата, общинската икономика, транспорта - области, в които австрийската столица има успешно осъществени проекти“, посочи Фандъкова. Сега общината ползва опита на Виена в създадената работна група за Агенция за инвестиции на Столичната община.

Освен това общината е получила и покана да се включи в проекта "Metropolitan Danube Strategy" по програмата "SEE" на Европейския съюз, където водещ партньор е Виена. Проектът има за цел да проучи и разработи възможността за създаване на платформа за сътрудничество, обмяна на опит и развитие на страните от Дунавския регион.

Йорданка Фандъкова припомни, че в София е традиция провеждането на Виенския благотворителен бал. Събитието тази година събра средства в размер на 18 000 лева, които са предназначени за изграждане на център за онкохематологични заболявания в близост до София, като и за клиниката по ортопедия в Горна Баня, а за пострадалите от наводнението в с. Бисер са отпуснати 5000 лева.

Очаквам срещата с кмета на Букурещ Сорин Опреску да допринесе за развитието на добри практики и за обмен на опит в областта на градската среда - екология, зелената система, както и в транспорта и уличното осветление“, каза Фандъкова.

Наред с участието си кметът ще е гост и на откриването на изложбата "Родени свободни", част от проявите по време на срещата.

Осмото издание на световната среща на българските медии ще събере отново най-значимите медии у нас и в чужбина. Темата на форума тази година е "Медиите - между глобалното и регионалното". Специален акцент ще бъде поставен върху спецификата на работата и условията, в които работят регионалните медии в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Потвърдена е смъртта на сина на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад

Официално е потвърдена смъртта на Теодор Попов, синът на собственика на взривилия се край Елин Пелин склад. Това стана ясно от публикация на близки в социалните мрежи. По-рано Наталия Николова от софийската Окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива...

публикувано на 29.07.24 в 14:33

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин

Все още има необезопасени места в района на взривовете край Гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаутска с представители на държавните институции и общинските власти. При управителя на София област се провежда среща заради ситуацията в Елин Пелин На срещата при областния управител на София,..

публикувано на 29.07.24 в 12:57
Борис Бонев

Искат оставката на областния управител заради сменените ръководства на общинските дружества

От групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет настояват служебният министър-председател Димитър Главчев да поиска оставката на управителя на област София-град Стефан Арсов , заради смяната на ръководствата на общинските дружества. По думите на общинският съветник Борис Бонев ГЕРБ е в основана на превземането на общинските..

публикувано на 29.07.24 в 11:09

Богдана Панайотова е назначена за временно изпълняващ длъжността главен архитект на София

Богдана Панайотова е назначена за временно изпълняващ длъжността главен архитект на Столичната община. Паралелно с назначението й стартира и подготвителна дейност на конкурса за избор на постоянната позиция, съобщиха от пресцентъра на Столичната община. Богдана Панайотова има над 10 години административен опит като главен архитект в община..

публикувано на 29.07.24 в 09:46

Работи се по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин

Прокурори и следователи работят по всички версии за изгорелите складове за фойерверки край Елин Пелин. Вчера бяха открити две тела в района на взривовете. Така жертвите станаха четири.  Разпитани са осем свидетели. Един от тях е младеж, който е оцелял на територията на складовете през първите 20 минути на пожара и е успял да се спаси, съобщи..

публикувано на 29.07.24 в 08:21

ГЕРБ сезират АДФИ и Сметната палата за финансирането на детски градини в столичния район "Изгрев"

Групата на ГЕРБ-СДС в СОС сезира Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) и Сметната палата във връзка с финансирането за оборудване и обзавеждане на детски градини в столичния район "Изгрев". Според Ваня Тагарева, зам.-председател на Столичния общински съвет и общински съветник от ГЕРБ-СДС, смущаващи са три становища във връзка с..

публикувано на 26.07.24 в 17:23

Мобилна станция на СО не отчита превишени концентрации на замърсители от пожара

Шест екипа на „Аварийна помощ и превенция“ (АПП) към Столичната община са работили на терен в координация с Пожарната и са съдействали за евакуацията на хора, които живеят в близост с територията на пожара в склада за фойерверки между Елин Пелин и гара Елин Пелин, съобщават от Столичната община. Пожарът в складовете за пиротехника е следен през..

публикувано на 26.07.24 в 14:20