Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 150 000 българи са болни от хепатит С

Между 100 000 и 150 000 българи са болни от хепатит С, каза пред журналисти проф. Людмила Матева, началник на Клиниката по гастроентерология към столичната болница "Св. Иван Рилски". До около 2.5 на сто са носители на болестта, допълни тя. В световенмащаб болните от хепатит С достигат до 170 милиона. В 22 европейски държави пациентите с това заболяване са 7.3-8.3 милиона, допълни проф. Матева.

Болестта протича почти без симптоми и може да бъде в латентна фаза 10-20 години, обясни доц. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология във Военномедицинска академия. По думите му едва 15 на сто от болните имат остра изява на заболяването. Симптомите на хепатит С са умора, недоспиване, тежест или тъпа болка в дясното подребрие, гадене.

Близо 2 хиляди болни се лекуват по програма на Националната здравноосигурителна каса, тъй като това е броят на пациентите, които отговарят на критериите за лечение. Острата фаза на заболяването се лекува симптоматично, обясни доц. Кацаров.

От днес представители на Българското дружество по гастроентерология организира срещи с общопрактикуващи лекари и със специалисти от извънболничната помощ, в които ще се разяснява извършването на скринингова програма за откриване на  зараза с хепатит С сред гражданите. 500 реактива за откриване на вируса чрез слюнка ще бъдат раздадени на лекарите. Те ще преценяват кой от пациентите трябва да бъде изследван, като критериите ще се определят чрез въпросник.

Специалистите съветват всички настоящи или бивши наркомани; пациенти, преживели кръвопреливане или трансплантация преди 1992 год.; пациенти на хемодиализа; имащи татуировки или пиърсинг; медицински персонал, контактуващ с игли; заразени с вируса на СПИН, както и деца, родени от майки, болни от хепатит С, да се изследват за носителство на вируса на хепатит С.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: Изборният процес е започнал нормално

Изборният процес е започнал нормално, сочат първите информации в ЦИК към 8 ч., където се събират данните от всички секции в страната и извън България. Попълнени са съставите на всички избирателни комисии. 12 972 са секциите в страната, от които машинно се гласува в 9 346 . 769 са изборните секции извън страната, в 245 в чужбина се гласува..

публикувано на 09.06.24 в 08:35

Засадиха 24 дръвчета край "Камбаните"

24 фиданки бяха засадени в парка край монумента "Камбаните" в София. Те са в чест на тазгодишните носители на почетния знак "Златно перо", сред които са Пламен Карталов, Аксиния Джурова, Надежда Кутева, Стефан Диомов,  Владимир Карамазов, Веселин Веселинов-Еко, Маргарита Петкова, Дичо (Дичо Христов), Георги Калайджиев, Чешкият център в София,..

публикувано на 09.06.24 в 08:19

Над 1000 служители на реда следят за нормално протичане на изборния процес

Над 1000 служители на МВР охраняват реда в изборния ден в цялата страна. До момента сигналите постъпили във вътрешното министерство за нарушаване на изборните права на гражданите са над 350. Хората могат да подават сигнали за нарушения в поделенията на полицията в цялата страна. От МВР допълват, че към момента няма данни за нови схеми за..

публикувано на 09.06.24 в 07:32

Температурите в София ще надскочат 30 градуса, идват още горещини

Днес отново ще бъде слънчево. След обяд над планините в западната половина от страната ще се развие купеста облачност и на отделни места там ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб, предимно южен вятър.  Горещо време с максимални температури предимно между 31° и 36°, по-ниски по Черноморието, в София – около 31°. Над Черноморието ще бъде..

публикувано на 09.06.24 в 06:59

Откриха пейка "Филип Трифонов" на едноименния площад в "Лозенец"

В софийския кв. "Лозенец" беше открит площад и пейка на името на актьора Филип Трифонов. Решението за тях е отпреди 2 години. Площадът е между улиците "Крум Попов", "Акация" и "Милин Камък". На отриването днес дойдоха негови приятели и почитатели. Организаторите бяха се постарали и осигурили и "боза от 6 стотинки“ , каквато си..

публикувано на 07.06.24 в 19:18

Раздават хигиенни материали на над 618 000 души в пунктовете на БЧК

От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). С тях ще бъдат подпомогнати над 618 000 души, които получиха последните пакети с храни от април досега. Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се..

публикувано на 07.06.24 в 16:43

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Административният съд София-град забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в столицата до окончателното приключване на делото срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за столичен кмет беше обявен Васил Терзиев. Това стана по искане на процесуалния представител на Терзиев, след като участници в националните и..

публикувано на 07.06.24 в 15:05