Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културен афиш

Започваме прегледа на културния афиш с покана за премиера.
В 18.00 часа Софийската опера ще представи за първи път пред публика „Зигфрид“, третата част от тетралогията на Вагнер „Пръстенът на нибелунга“. Грандиозният музикален проект е посветен на 200-годишнината от рождението на Рихард Вагнер, което световната културна общност ще отбележи през 2013-та година. Режисьор на постановката е Пламен Карталов. Диригенти – Павел Балев и Велизар Генчев. Участват солисти, хор и оркестър на Софийската опера.
Поради късния час на завършване на представленията, Софийската опера и балет поема ангажимента да улесни почитателите на оперното изкуство, като им съдейства да се приберат до домовете си след спектакъла. Зрителите ще могат да ползват услугите на Столичен автотранспорт ЕАД безплатно срещу билета си за представлението. Автобусите ще тръгнат от площад „Александър Невски”, след края на спектакъла.

На три представления ви кани тази вечер Народният театър „Иван Вазов“. От 19.00 часа на голяма сцена е началото на спектакъла на Александър Морфов „Животът е прекрасен“ по пиесата “Самоубиецът” на Николай Ердман.

По същото време на камерна сцена можете да гледате Аня Пенчева и Михаил Петров в постановката на Владлен Александров „Аз плащам“ от Ива Жамиак. В 19.30 часа на сцена на четвъртия етаж Валентин Ганев, Пламен Великов и Марио Кръстев представят най-известната пиеса на Рудолф Сирера „Отровата на театъра“.

Великолепният драматургичен разказ на Бойко Илиев за любовта и изключителната връзка между едни от най-ярките герои в българската литература – Фани Хорн и отец Ередия, ви очаква от 19.00 часа на сцена „Сълза и смях“. „Осъдени души“ по Димитър Димов ще представят Емануела Шкодрева, Христо Чешмеджиев, Мариус Донкин, Стоян Пепеланов, Иван Юруков, Марин Янев и Елена Петрова.

Утре, в зала 2 на НДК е участието на балет „Арабеск" в Салона на изкуствата. В програмата са включени "Тъй рече Заратустра" - модерен и силно въздействащ прочит на хореографката Мила Искренова на едноименното произведение на Ницше и спектакъла "Малки правила" на талантливия и оригинален млад хореограф и солист на Балет "Арабеск " - Асен Наков, носител на наградата на "VІІІ конкурс за съвременна хореография Маргарита Арнаудова."

Рибарят и неговата душа“ по Оскар Уайлд е предложението на театър 199. Режисьор е Мариус Куркински, а началото в 19.30 часа.

Българското национално радио обявява конкурс за попълване състава на Симфоничния оркестър на БНР със солист-оркестрант – цигулар и помощник-концертмайстор. Конкурсът ще се състои съответно на 28 и 29 май от 14.00 часа в Първо студио на БНР на бул. Драган Цанков 4. Необходимите документи (молба и подробна автобиография) се подават в канцеларията на БНР до 23 май. За повече информация – тел. 02/ 9336 352 и02/ 9336 396.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти

Откриха крокодил в столичния квартал "Ботунец", съобщиха от Столичната община. Влечугото е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) София, както и Българската агенция по безопаност на храните. От Общината обясниха още,..

публикувано на 06.08.24 в 16:41

На 8 август мобилният пункт за приемане на опасни отпадъци ще е в Банкя

На 8 август, от 11.00 до 19.00 часа, на територията на район „Банкя“ ще бъде разположен мобилен пункт за приемане на опасни отпадъци от домакинствата, съобщиха от районната администрация. Безвъзмездно се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: -   Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други..

публикувано на 06.08.24 в 14:55

Предсрочните избори - на 13, 20 или 27 октомври

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство...

публикувано на 06.08.24 в 12:58

София е най-добрият град за живот след пенсиониране в Европа, според проучване на "Форбс"

Преместване в Европа за живот след пенсиониране може да е мечта за мнозина, но изборът на идеална локация е труден, коментира в своя публикация сп. "Форбс". И тук идва на помощ ново проучване на компанията за бизнес решения Moneypenny, която е направила класация на най-добрите градове за пенсиониране в Европа въз основа на множество фактори, сред..

публикувано на 06.08.24 в 09:09

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава..

публикувано на 06.08.24 в 08:16

12 дни без топла вода в 10 столични квартала

Десет квартала в София са без топла вода от днес до 16 август заради профилактични дейности по отоплителна централа „Земляне“ и на част от топлопреносната мрежа, съобщиха от „Топлофикация София“. Топлоподаването временно е преустановено към районите: ж.к. „Лагера“, ж.к. „Славия“, ж.к. „Бъкстон“, ж.к. „Красно село“, ж.к. „Борово“, ж.к...

публикувано на 05.08.24 в 18:32
Васил Терзиев

Кметът на София със сигнал до прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат. Повод за това дадоха разкритията на новото ръководство, което установи паралелна схема за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на нерегламентирани сметища в..

публикувано на 05.08.24 в 17:11