Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетният базар на книгата започна с апел за по-ниска данъчна ставка на книгите

Президентът на Федерацията на европейските издатели Фъргъл Тобин призова по време на откриването България да последва примера на повечето европейски държави, където печатните книги се таксуват с по-нисък ДДС.

Той говори и за адекватна държавна библиотечна политика. Молбата му бе за осигуряване на стабилно финансиране на библиотеките в България.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи, че през тази година с помощта на издателствата са дарени 1000 книги на стойност 15 хил. лв. на читалищни и училищни библиотеки. Специален гост на пролетния базар на книгата е аржентинският писател Хорхе Букай. Той разказа кратка история за болно момиче, което смята, че животът й ще приключи с падането на последното листо на едно увивно растение. Листото обаче така и не пада, тъй като се оказва нарисувано и момичето намира лечение, защото вижда в него сила и надежда. Всяка книга, която човек чете в живота си, е едно листо, което дава сила, а ние, които пишем,
всъщност рисуваме листа, каза писателят. Според него не е толкова важно какво да се чете, а да се чете.

Сръбската писателка Вида Огненович посочи, че литературата и културата познават различни периоди на унищожение и преследване, писменото слово помни сериозни политически погроми, но нито един от тези опити да се направи словото послушно, не е успял. През всички години ние разбрахме, че словото придоби имунитет, защото ударът срещу книгата е удар срещу хуманността.

На откриването присъства и руската журналистка и автор на книгата "Ходорковски. Автобиографична книга" Наталия Геворкян, която отбеляза, че хората, които издават книги, са съхранители на духовността на човечеството.
В това издание на Пролетния базар на книгата участват над 80 изложители с 50 хиляди издания. Щандовете са разположени на третия етаж на НДК на площ от над 600 кв. м. Събитието се провежда в рамките на "Салона на изкуствата". В дните от 29 май до 3 юни от 10.00 до 20.00 ч. столичани и гости на столицата ще имат шанса да се срещнат с любимите си писатели, да поговорят с издателите за най-новите им заглавия, да станат част от събитията, включени в културната програма.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на БНР. Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат..

публикувано на 07.08.24 в 17:16

Тревожни софиянци: Няма ли да спре строителството до блок 18 в Зона Б-5?!

"Изненадан съм от предприетите действия от страна на строителя след проведените конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18 в Зона Б-5", пише във фейсбук профила си кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев. Той пояснява, че на 30 юли т. г. в..

публикувано на 07.08.24 в 14:24

Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в столицата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала..

публикувано на 07.08.24 в 13:52

По 70 къщи в Елин Пелин има щети от взривовете в склада за фойерверки

Общо 70 са установените къщи с щети след взривовете в склад за фойерверки и пиротехнически изделия в община Елин Пелин, съобщи кметът на общината Ивайло Симеонов, цитиран от БТА. Пет от тях са със спукани мазилки , три са с напукани стени , но трябва и вещо лице да го установи. От тези 70 къщи 62 са със счупени стъкла , посочи кметът...

публикувано на 07.08.24 в 11:56
За последно Григор и Новак играха на финала в Париж през ноември 2023 година.

Новак Джокович и Григор Димитров ще зарадват феновете в Деня на София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват феновете в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион и рекордьор по титли от Големия шлем идва в българската столица по покана на нашата първа ракета, а двамата ще изиграят един демонстративен мач помежду си, предаде БГНЕС. Двубоят ще бъде на 17 септември от 20 часа в столичната зала "Арена София"...

публикувано на 07.08.24 в 11:09
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Ще местят ли крокодила от кв. "Ботунец" в Зоопарка

Откритият вчера крокодил в столичния квартал "Ботунец" е останал там и през нощта, а днес предстои да бъде направена проверка на чипа му и дали отговаря на документите. Това обясниха представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, които са на мястото, където е животното, предаде БТА. Преди това представители..

публикувано на 07.08.24 в 07:47
Снимката е илюстративна

Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти

Откриха крокодил в столичния квартал "Ботунец", съобщиха от Столичната община. Влечугото е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) София, както и Българската агенция по безопаност на храните. От Общината обясниха още,..

публикувано на 06.08.24 в 16:41