Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 15% от собствениците на имоти в София ще бъдат засегнати, ако бъде приет проекта за презониране на столицата

Около 15% от собствениците на имоти в София илиблизо 174 хиляди данъкоплатци ще бъдат засегнати, ако бъде приет проекта за презониране на столицата, който предстои да се обсъжда в СОС. Предложението за новото зониране на части от града идва от Столичната община, като в някои от случаите ще има поетапно въвеждане за десетгодишен период, съобщи пред журналисти заместник-кметът Дончо Барбалов.

В големите столични квартали като „Младост“, „Люлин“, „Надежда“, „Дружба“, „Средец“, „Триадица“, „Лозенец“, „Красна Поляна“, „Илинден“, „Студентски град“ не се предлага промяна в зонирането. В районите, в които ще има преминаване през повече от една зона процедурата ще бъде извършена поетапно, уточни зам.- кметът Дончо Барбалов.

"Не може да се направи наведнъж, защото това ще натовари много силно семейните бюджети, много ще затрудни хората, които живеят там. Предложението е, ако се тръгне към реализиране на промяна в зонирането, промяната да стане постепенно и поетапно в рамките на около 10 години на 2 или на 3 стъпки, зависи в кой район каква промяна на зоната се предвижда".

В една от обхванатите зони - "Горна баня", ще има намаление на данъка с около 40 лева за 60 кв. м. имот "ново строителство". Заместник-кметът посочи, че основата за предложенията са били направените инвестиции в последните 12 години.
По публикацията работи: Ана Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 8 август мобилният пункт за приемане на опасни отпадъци ще е в Банкя

На 8 август, от 11.00 до 19.00 часа, на територията на район „Банкя“ ще бъде разположен мобилен пункт за приемане на опасни отпадъци от домакинствата, съобщиха от районната администрация. Безвъзмездно се приемат следните опасни отпадъци, образувани от домакинствата: -   Живак и живаксъдържащи уреди (живачни термометри, прекъсвачи и други..

публикувано на 06.08.24 в 14:55

Предсрочните избори - на 13, 20 или 27 октомври

Седмите парламентарни избори за последните три години ще се проведат през октомври. Това се случва след окончателното и неуспешно приключване на процедурите по излъчване на редовно правителство от този парламент. Датата зависи от бързината, с която държавният глава Румен Радев ще изпълни процедурата по назначаване на служебно правителство...

публикувано на 06.08.24 в 12:58

София е най-добрият град за живот след пенсиониране в Европа, според проучване на "Форбс"

Преместване в Европа за живот след пенсиониране може да е мечта за мнозина, но изборът на идеална локация е труден, коментира в своя публикация сп. "Форбс". И тук идва на помощ ново проучване на компанията за бизнес решения Moneypenny, която е направила класация на най-добрите градове за пенсиониране в Европа въз основа на множество фактори, сред..

публикувано на 06.08.24 в 09:09

Православната църква отбелязва Преображение Господне

С тържествени богослужения православната ни църква отбелязва Преображение Господне. Празникът е спомен за едно от важните събития в земния живот на Христос. Преди доброволните си страдания и кръстна смърт, той разкрива своята божествена слава пред трима свои ученици. Врачанският митрополит Григорий: Господ Исус Христос се преобразява в слава..

публикувано на 06.08.24 в 08:16

12 дни без топла вода в 10 столични квартала

Десет квартала в София са без топла вода от днес до 16 август заради профилактични дейности по отоплителна централа „Земляне“ и на част от топлопреносната мрежа, съобщиха от „Топлофикация София“. Топлоподаването временно е преустановено към районите: ж.к. „Лагера“, ж.к. „Славия“, ж.к. „Бъкстон“, ж.к. „Красно село“, ж.к. „Борово“, ж.к...

публикувано на 05.08.24 в 18:32
Васил Терзиев

Кметът на София със сигнал до прокуратурата за данни за злоупотреба в Столичния инспекторат

Кметът на София Васил Терзиев подаде сигнал до прокуратурата заради данни за злоупотреба със служебно положение и корупционни практики сред служители в Столичния инспекторат. Повод за това дадоха разкритията на новото ръководство, което установи паралелна схема за изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси на нерегламентирани сметища в..

публикувано на 05.08.24 в 17:11

Отменено е частичното бедствено положение за района на Елин Пелин

Отменено е частичното бедствено положение за Гара Елин Пелин, Нови хан и град Елин Пелин, въведено там след взривовете в намиращите се наблизо складове за фойерверки. Това съобщиха за БНР от общината в Гара Елин Пелин. Четирима души загинаха при експлозиите. Седмица след взривовете: Отварят пътя между Елин Пелин и Гара Елин Пелин..

публикувано на 05.08.24 в 15:25