Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературна неделя на ул. „Ангел Кънчев” в рамките на „София диша”

Фестивалът „София диша” продължава и тази неделя, 12 август, съобщават организаторите. Словото ще зове от улица „Ангел Кънчев” където акцент на второто издание за месеца е литературата. Между 16.00 ч. и 22.00 ч. участници и посетители заедно ще организират публично четене, ще бъдат представени някои интересни български автори, ще има и литературни игри и изненади. „София диша” е част от Календара на културните събития на Столична община и се организира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г.

Специално за Литературния ден на „София диша”, Лидия Кирилова, основателката на Handmade crew, ще разкрие и литературните си таланти. Тя, заедно с други млади поети (повечето лауреати на младежкия конкурс за поезия „Веселин Ханчев”) ще представят изненадващ литературен пърформанс. Те разкриват единствено, че ще четат верижно кратки откъси от книги, като всеки ще избере откъс, силно повлиял на литературните му вкусове и личностно развитие. Участие ще вземат Николай Трайков, Мартин Колев, Златина Димитрова, Андриана Спасова, Гергана Панчева. Те ще представят и своя „Офис за поезия”, Мартин Колев ще гледа на карти на посетителите и ще предсказва бъдещето им в стихове.

Петър Чухов ще представи проекта си “Поетически трубадурски двубои”. Той цели да събере на едно място автори, които иначе трудно биха могли да се срещнат на литературни четения или по страниците на периодичните издания. Поетите ще участват в своеобразно състезание, а публиката ще определи победителя. Ще се раздават и множество награди.

В детството ще ни върне инициативата „Игри без играчки”. На „Ангел Кънчев” ще бъдат направени демонстрации на игри на открито – Пиян морков, Царю честити, Ластик, Скачане на въже, Игра на държави, Дама и други. Ще се раздават книжки с правилата на игрите с много илюстрации.

Почитателите на книгите-игри ще имат възможността да се срещнат и да поговорят с двама от най-известните автори в бранша - Джордж М. Джордж (Георги Миндизов) и Ейдриън Уейн (Александър Александров). Всеки ще може да участва и в организирания от Knigi-Igri.net дебат по темата, както и да присъства на представянето на новата книга-игра „Калоян”.

В рамките на неделния литературен следобед Otkrovenia.com, онлайн пространство за лично творчество, ще представя библиотека от реализирани проекти (стихосбирки, романи) на творци от уебсайта. В импровизираната гостна ще може да се отдъхне на удобни столове с поезията и прозата на авторите, със селектирана музика от сайта и да се видят хората, стоящи зад форум псевдонимите.

В литературния фестивал в неделя активно участие ще вземат и „Литературен вестник”, издателство „Жанет 45”, издателство „Кибея”, както и Британският съвет, който ще отбележи 200 години от рождението на Чарлз Дикенс, представяйки малко известни факти за живота и творчеството му. „Жанет 45” ще представи японката Рин Ямамура, която ще покаже своите картини и ще помогне на всеки малък или голям посетител на „София диша” да нарисува своята „Азбука на любовта“. Издателството ще представи и поетесата Мирела Иванова, която ще запознае читателите с „Любовите ни“ - юбилейна антология, събрала най-доброто от богатия й творчески път. Издателство „Кибея” ще срещне посетителите с консултанта на Веселин Топалов - д-р Владимир Бостанджиев, който ще представи книгата си „Живият ум”, посветена на процесите на взимане на решения. Издателството ще представи и Елисавета Александрова – Зангелми, която ще направи медитация с присъстващите на фестивала.

„Аз чета” ще зарадва с няколко дейности. Играта, станала популярна в предходното издание „София диша”, размяна на книги, детска читалня са само част от изненадите, които са подготвили от най-голямата специализирана онлайн медия за книги, четене и литература в България.

18.30 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще посети фестивала. Ще присъства и заместник-кметът д-р Тодор Чобанов. Тогава ще започне „Поетически трубадурски двубой” на пл. „Райко Даскалов” (на градинката между ул.”Солунска” и ул.”Ангел Кънчев”).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Младенов

Починал е кметът на с. Лозен

Днес е починал кметът на софийското село Лозен Георги Младенов. Това стана ясно от публикация във фейсбук страницата на селото. Младенов беше един от най-успешните кметове, и управител на най-голямото село в България. Под негово ръководство в последните години (от края на октомври 2019 г.) бяха направени изключително много подобрения в..

публикувано на 01.08.24 в 12:43

Извънредното заседание на СОС се провали

Поради липса на кворум извънредното заседание на Столичния общински съвет (СОС) бе закрито .  Днес бе предвидено СОС да заседава извънредно с една-единствена точка – искането на кмета на Столична община Васил Терзиев да се преразгледа решението за смяна на ръководствата на 6 общински дружества.  В залата, обаче се регистрираха само 25 от общинските..

публикувано на 01.08.24 в 11:05
Копие на иконата в Роженския манастир, 7 май 2024 г.

Иверската икона на Св. Богородица пристига за поклонение в челопеченския храм "Възкресение Христово"

За православните християни днес започва пост в чест на Божията Майка и празника ѝ на 15 август - Успение на пресвета Богородица. В храмовете се прави водосвет. През двете седмици се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, избягваме шумните развлечения и се упражняваме съзнателно в избягване на обилно хранене. Най-строг е постът в..

публикувано на 01.08.24 в 08:09
Калин Стоянов

Задържаха трима души при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в София

Трима души са задържани при операция на ГДБОП срещу наркоразпространението в столицата. Заловено е и голямо количество дрога, каза служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов: "Иззети са доста сериозни количества различни наркотици, например около 230 кг марихуана, голямо количество амфетамин, имат екстази, имат кокаин, горе-долу цялата..

публикувано на 31.07.24 в 16:32

Улични ремонти в Община Самоков, асфалтиране и в Боровец

През този строителен сезон се извърши подмяна на водопроводи и ремонт на улици в Мала Църква, Маджаре и Говедарци, съобщават от Община Самоков. Вече са подменени тръбите на водопровода на четири улици в Говедарци. Цялостно се асфалтираха ул. „Борис Хаджисотиров” и ул.„Кирил и Методий”, а на ул. „Александър Стамболийски” се направи текущ..

публикувано на 31.07.24 в 14:44

Идентифицирани са жертвите на взривовете в Елин Пелин

Идентифицирани са жертвите на взривовете в складове с пиротехника край град Елин Пелин. 30 къщи имат щети след експлозията в складовете край Елин Пелин Община Елин Пелин предупреди да не се събират или пипат разпръснатите след взрива остатъци от пиротехника Откритите на мястото силно овъглени тела са на 22-годишния син на..

публикувано на 31.07.24 в 13:05

Протест "Нито една повече" пред Съдебната палата в София тази вечер

Протест под надслов „Нито една повече“ срещу насилието над жени ще се проведе в 19 часа пред Съдебната палата в София. Причината е, че за по малко от седмица две жени са убити от техните партньори. На фона на тези две убийства, вчера магистратите от Районен съд Пловдив решиха обвиняемият Георги Георгиев по делото Дебора, която беше измъчвана по..

публикувано на 31.07.24 в 11:18