Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Семерджиев: Присъединяването на фотоволтаици към системата през последните месеци е взривоопасно

През последните месеци е станало "взривоопасно присъединяване на фотоволтаици" към електропреносната мрежа на страната, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев пред bTV.
Това е ставало "на тъмно", въпреки уверенията на всички страни, че са спазвали закона и в резултат на това към момента България има 800 мегавата от тези мощности при изискване на ЕС от 600 мегавата за 2020 година. Така Семерджиев обясни необходимостта от въвеждане на такса "достъп" за производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), срещу която бизнесът въстана.

Според него изобилието на фирми, предлагащи зелена енергия, създава разходи в системата, които трябва да се покрият или от производителите на този вид ток, или от крайните потребители. Причината за тези допълнителни разходи е задължението на електроразпределителните дружества да изкупуват цялата произведена зелена енергия и то на преференциални цени.

"Разберете, че тези преференциални цени ги плаща българският потребител. Тези пари се взимат от него и се дават на производителите на ВЕИ с цел да развиват даден сектор. В случая обаче те са го развили повече, отколкото е необходимо. Защо ние да сме най-зелената държава и в резултат да плащаме скъп ток?", попита реторично Семерджиев. Той обясни, че именно заради внезапния и изненадващ бум на фотоволтаичните централи се е стигнало до парадокса одобрената само преди три месеца "зелена добавка" в цената на тока да не може да покрие генерираните разходи. 

"Имахме точно определени заявки към 1 юли и тогава те бяха отчетени в определената цена. Непосредствено след това обаче се оказа, че имаме такова количество фотоволтаици, които натоварват много системата – финансово и технически. Затова смятаме, че таксата за достъп ще покрие допълнителните разходи. Който предизвиква разходи в системата, трябва да си ги плати", обясни още Ангел Семерджиев.

Таксите за достъп до енергийната мрежа са временни и нямаме намерение да ги променяме към този момент, заяви председателят на ДКЕВР по-късно пред БГНЕС. "Когато се натрупа достатъчно информация за разходите, които предизвикват централите за производство на възстановяема енергия, и когато тръгнем към окончателни цени, тези цени за достъп могат да претърпят промени", обясни Семерджиев. Комисията няма намерение да преговаря с ВЕИ производителите и не се притеснява ако те се оплачат пред Европейската комисия заради таксите.

"Тази такса ще се използва само за покриване на допълнителните разходи. Тезата на производителите, че се прехвърлят пари от тях към ЕРП-тата е абсолютно несъстоятелна. Очаквахме извинение за тезата, че зелената добавка не е само за зелена енергия. Не получихме такова. Зелената добавка не е повече, отколкото е необходимо за покриване на разходите за зелена енергия,а дори е по-малка", коментира той. Според него няма грешка при определянето на цените за зелена енергия и те са определени по действащото законодателство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакват се затруднения при закупуването на електронни винетки и маршрутни карти

Между 20:00 и 20:30 часа тази вечер се очаква да бъде затруднено закупуването на електронни винетки и маршрутни карти. Причината за неудобството е  актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) пояснява, че актуализацията няма да повлияе на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и..

публикувано на 24.07.24 в 16:05

КЗК образува производство по случая с военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 15:02
Председателят на СОС Цветомир Петров и зам.-председателят на Комисията по здравеопазване Саад Алуани се срещат с лекари. Присъства и председателят на Комисията по здравеопазване Ваня Григорова

Лекари от IV МБАЛ се обявиха против сливането на лечебното заведение с Втора градска болница

Лекари от столичната Четвърта градска болница се обявиха против сливане на лечебното заведение със софийската Втора градска болница. Решение за такава промяна ще бъде обсъждано от Столичния общински съвет в четвъртък.  В Четвърта градска болница в София има 75 легла, а медицинският персонал е наполовина по-малко от необходимия. Голяма..

публикувано на 24.07.24 в 13:34

Инспектори са премахнали близо 200 незаконни антипаркинг съоръжения

От началото на годината до тази седмица след извършени проверки са били премахнати близо 200 незаконни антипаркинг съоръжения, съобщиха от Столичния инспекторат. Един от последните случаи е от бул. "Янко Сакъзов", където неправомерно е била поставена табела с надпис "Гараж" и тя е възпрепятствала паркирането на други автомобили. От Инспектората..

публикувано на 24.07.24 в 12:40
Втора градска болница

Обсъждат сливането на столичната IV МБАЛ с Втора градска болница

Сливането на Четвърта градска болница в София с Втора градска болница ще бъде обсъдено на днешното заседание на Комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет. Според доклада Четвърта градска болница е в усложнено финансово състояние и с недостиг на медицински кадри. Предвижда се прехвърляне на отделенията по урология и хирургия от нея..

публикувано на 24.07.24 в 11:19
Снимката е илюстративна

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента не е имало предпоставки за риск за пътниците. Пътниците са извозени с друга композиция до Мездра, след..

публикувано на 24.07.24 в 08:13

ВАС остави в сила ограниченията за използване на фойерверки в София

След две години обжалвания и 4 съдебни решения София спечели съдебната битка за приемане промени в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехнически изделия на територията на Столичната община, съобщава общинският съветник Георги Георгиев. По негова инициатива преди 2 години се подготвени промени, в които е..

публикувано на 23.07.24 в 18:18