Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма опасност да се загубят европейски средства за завода за отпадъци на София

Няма опасност да се загубят европейски средства за завода за отпадъци на София, коментира пред журналисти заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, съобщи БТА. По думите й депото край с. Яна вече е завършено, строителните дейности са приключили. Компостирането е проектирано и започват реални строителни дейности, а за завода за механично-биологично третиране приключва тръжната процедура за избор на изпълнител.

Нещата се движат в съответствие с графика, който беше заложен в проекта, до края на програмния период ще успеем да усвоим средствата, посочи Василева.
Все още няма отговор от страна на Европейската комисия по казуса с ДДС и държавната помощ, ние сме изпратили нашето становище, каза заместник-министърът.

"Това са двата въпроса, които в момента се третират на хоризонтално ниво от ЕК, тъй като има разнопосочни мнение в комисията след двата случая и решението на съда по повод на проект в транспортния сектор в Унгария - за ДДС, и проект за изграждане на хале към летище в Германия - за държавна помощ. Комисията иска повече детайли, разяснения и анализи, за да е сигурна, че няма проблем. Нашето становище е подкрепено от Министерството на финансите", каза Василева.

Според заместник-министъра решението на ЕК се очаква всеки момент. Василева изрази мнение, че не е възможно да се прехвърли финансирането към следващия програмен период и има достатъчно време, за да се усвоят предвидените средства.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 09:44
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на БНР. Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат..

публикувано на 07.08.24 в 17:16

Тревожни софиянци: Няма ли да спре строителството до блок 18 в Зона Б-5?!

"Изненадан съм от предприетите действия от страна на строителя след проведените конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18 в Зона Б-5", пише във фейсбук профила си кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев. Той пояснява, че на 30 юли т. г. в..

публикувано на 07.08.24 в 14:24

Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в столицата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала..

публикувано на 07.08.24 в 13:52

По 70 къщи в Елин Пелин има щети от взривовете в склада за фойерверки

Общо 70 са установените къщи с щети след взривовете в склад за фойерверки и пиротехнически изделия в община Елин Пелин, съобщи кметът на общината Ивайло Симеонов, цитиран от БТА. Пет от тях са със спукани мазилки , три са с напукани стени , но трябва и вещо лице да го установи. От тези 70 къщи 62 са със счупени стъкла , посочи кметът...

публикувано на 07.08.24 в 11:56
За последно Григор и Новак играха на финала в Париж през ноември 2023 година.

Новак Джокович и Григор Димитров ще зарадват феновете в Деня на София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват феновете в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион и рекордьор по титли от Големия шлем идва в българската столица по покана на нашата първа ракета, а двамата ще изиграят един демонстративен мач помежду си, предаде БГНЕС. Двубоят ще бъде на 17 септември от 20 часа в столичната зала "Арена София"...

публикувано на 07.08.24 в 11:09