Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотина души протестираха в София против връщането на цигарите в заведенията

Близо 100 човека, които са против връщането на цигарите в заведенията, излязоха на протест срещу внесената поправка в Закона за тютюнопушене на обществени места. Аргументите на протестиращите са, че принципът на сегашната забрана е не да се принуждават пушачите да откажат цигарите, а да се спазват правата и на непушачите. Ако се върне старото положение, законът ще лиши от права непушачите, за сметка на комфорта на пушачите. За да не пушат, те ще трябва да не посещават заведения. Протестиращите скандираха „Не на отмяната”.

„Този модел, който искат да бъде наложен, е доказал своята неефективност от юни 2010 до юни 2012 година. По настояване на същите тези организации беше отменена пълната забрана, приета през 2009 година и станахме свидетели на това как изискванията в Закона за здравето се нарушаваха непрекъснато, както по отношение на квадратурите на помещенията и заведенията, така и чрез неизграждане и неработещи вентилации. Ние категорично възразяваме прибързано, без достатъчно обсъждане да се решава този въпрос чрез Закона за туризма, а не чрез Закона за здравето”, каза Йордан Дичев от Коалиция за живот без тютюнев дим.
По публикацията работи: Констанца Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подменят осветлението пред двата терминала на летище София

От днес започва подмяна на уличното и парковото осветление на площите пред Терминалите 1 и 2 на летище София. До 10 септември са възможни затруднения с трафика, защото дейностите ще окажат влияние на подходите към терминалите, обясниха от аерогарата. От летището призовават пътниците да планират допълнително време за придвижване до двата..

публикувано на 12.08.24 в 09:39

От днес още нови вагони от Германия с бързия влак София - Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София - Бургас - София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45 ч. В обратното..

публикувано на 12.08.24 в 07:53

Датата за предсрочния вот е ясна - 20 октомври

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер. Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  "..

публикувано на 09.08.24 в 14:55

Тежка катастрофа в "Студентски град" тази нощ

Тежка катастрофа е станала в столичния квартал "Студентски град" тази нощ. За случката разказват свидетели в социалната мрежа. "Катастрофа в "Студентски град" до УНСС. Малко се е блъснал. Подаде газ на светофара и не овладя колата", обяснява Борис Иванов. "Цяло щастие е, че не е като катастрофата на Семерджиев", коментира Надежда..

публикувано на 09.08.24 в 12:13

Горица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер на България

Държавният глава Румен Радев определи Горица Грънчарова-Кожарева за кандидат за служебен министър-председател. "В изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът определя заместник-председателя на Сметната палата Горица Грънчарова–Кожарева за кандидат за служебен министър-председател", се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния..

публикувано на 09.08.24 в 09:25

Продължава борбата с пожарите в страната

Продължава борбата с пожарите по места. Ограничено беше разрастването на пламъците в западния дял на планината Славянка. Пожарът беше предизвикан от активирало се ново огнище на гръцка територия, което премина граничната бразда и навлезе в нашата страна. Изгасен беше пожарът в село Джулюница, община Лясковец. Няма пострадали хора...

публикувано на 09.08.24 в 08:21

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15