Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Бъдни вечер семейно очакваме Рождество Христово

Днес се чества един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер. Той се празнува семейно от всички християни, които се събират в очакване на раждането на Божия син - Исус Христос.

Празникът Бъдни вечер е посветен на дома, на огнището, но и на починалите предци-родственици, които също се смятат за част от семейството.

На Бъдни вечер започват празненствата, възславящи Христовото рождение.
Денят, който предшества раждането на Христос, българите наричат още "Малка Коледа", "Суха Коледа", "Детешка Коледа".

Във всички православни църкви се отслужва света литургия. 24 декември е последният ден на Рождественския пост и затова на трапезата трябва да има само постни ястия. По традиция ястията трябва да са нечетен брой - 7, 9 или 11. Върху трапезата се нареждатпълнени чушки с ориз, сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

При разчупване на обредния хляб първото парче символично се оставя за Богородица и починалите, после за къщата, а следващите се раздават на всеки член от семейството според възрастта. Парчета се дават и на домашните животни. След приключване на вечерята трапезата се оставя неприбрана, в символ на очаквания гост.

Най-възрастният член на семейството прекадява с тамян трапезата и къщата и прочита молитва. В огъня през цялата нощ трябва да гори дъбово или крушово дърво, наричано бъдник. През нощта коледари тръгват по къщите и с народни и църковни песни разнасят радостна вест за Христовото Рождество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Столичната община с демонстрация по повод празника на българските спасители и Гражданска защита

На 18 юли, в 11 часа службите от Единна спасителна система ще покажат част от техниката и оборудването, с което работят, а гражданите ще могат да се запознаят с тяхната дейност, съобщиха от Столичната община. За най-малките ще се прожектират филми и беседи, свързани с превенцията и азбуката на оцеляване при бедствия. Събитието се..

публикувано на 17.07.24 в 15:22

Започна изграждането на нов обществен паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад"

Започна изграждането на новия обществен паркинг до XV ДКЦ в ж.к. "Дианабад", съобщи кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев. "Калното пространство на ул. ”Никола Габровски” до поликлиниката и комплекс “Ловен парк”, върху което гражданите, пациентите и лекарите десетилетия наред паркираха в дъжд, кал и прах, скоро ще се превърне в поредния..

публикувано на 17.07.24 в 13:33

КНСБ: 2615 лева са нужни за издръжката на семейство с дете

1453 лева е необходимият месечен доход за издръжка на един работещ, който живее сам, а за тричленно семейство от двама възрастни с едно дете сумата е 2615 лева. Това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за второто тримесечие на годината.  За първи път от 2013-а година насам доходът за издръжка намалява в..

публикувано на 17.07.24 в 10:49

Православната църква почита света Марина

На 17 юли православната църква почита света Марина. На днешния ден празнуват Марина, Марин, Маринела и техните производни. Света Марина живяла през 3 век в древния град Антиохия, разположен в днешна Турция. Марина искала да приеме християнството чрез акта на Светото кръщение, но нямало свещеник, който да извърши тайнството. Тя е измъчвана и..

публикувано на 17.07.24 в 08:57

12% ръст на чуждите туристи в София от началото на годината

С 12% са се увеличили пристигналите туристи в София, съобщиха от Министерството на туризма. Регистрираните нощувки за първите шест месеца на годината са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000, добавят от Столичната община. Най-много туристи пристигат в София от Италия,..

публикувано на 16.07.24 в 14:21

Служители от Агенцията за социално подпомагане на протест за по-високи заплати

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с искане за по-достойно заплащане. Те избраха обедната си почивка, за да излязат на едночасов митинг...

публикувано на 16.07.24 в 12:44
Агенцията за социално подпомагане

Служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протест

Работници и служители от Агенцията за социално подпомагане излизат на протестен митинг пред сградата на Министерството на труда и социалната политика в 12 часа. Организатор е Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ за незабавно увеличение на заплатите. Председателят на Синдиката Кремена Атанасова припомни, че по време на последното..

публикувано на 16.07.24 в 08:00