Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отмени разпоредба за паркирането на автомобили на хора с увреждания

Административният съд - София–град отмени като незаконосъобразна разпоредба от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, приета на 22.07.2010 г. Делото е образувано по жалби на двама граждани срещу приетите критерии за право на издаване на т.нар. карти за преференциално паркиране на хора само с определени видове увреждане, а не на всички хора с увреждания, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдът счита, че правото на достъпна градска среда е признато за всички хора с увреждания, независимо от степента им на увреждане. С въпросната разпоредба се нарушава равнопоставеността на гражданите с увреждания. Не е ясно дали критериите обхващат наистина всички „най-затруднени”, например не са включени лица с трайно намалена работоспособност поради психични, бъбречни, онкологични и други заболявания.

Съдът е приел, че регламентацията, ограничаваща достъпа до местата за паркиране на необхванатите от посочените критерии хора с увреждания, е в нарушение на Конституцията, Закона за защита от дискриминация и Закона за интеграция на хората с увреждания.

Решението може да се обжалва пред ВАС.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

23 крокодила са регистрирани в София през последните 20 години

23 крокодила са регистрирани в столицата през последните 20 години. Това сочат данните на РИОСВ – София. От там поясниха, че, продължават проверката на документите на открития в столичния кв. "Ботунец" крокодил Кроко, който вече се намира в столичния зоопарк. Доц. Тихомир Стефанов: Столичният зоопарк може да положи най-подходящи..

публикувано на 08.08.24 в 19:15
Георги Георгиев

Георги Георгиев: Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение

За борба с пътните инциденти трябва да въведем нещо, което го има в цяла Европа - камери ! Това каза пред БНР Георги Георгиев, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС и бивш общински съветник в София, бивш председател на Столичния общински съвет, като подчерта: " Темата за пътната безопасност изисква държавническо отношение ".  Депутатът е вносител на..

публикувано на 08.08.24 в 14:54
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

Пореден случай на домашно насилие в Перник

45-годишен мъж е нанесъл побой на жена пред очите на бебе, съобщиха от ОДМВР- Перник. Сигнал за поредния случай на домашно насилие е подаден вчера малко преди полунощ на тел. 112. Служители на Първо районно управление в Перник реагирали незабавно и на място задържали 45-годишния перничанин, който живеел с жената на семейни начала. Образувано е бързо..

публикувано на 08.08.24 в 13:40

Бюджетната комисия разглежда законопроект, защитаващ длъжниците от произвола на колекторските фирми

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси ще разгледат следобед нов законопроект, който ще пази длъжниците на кредити от произвола и агресията на дружествата за събиране на задълженията. Проектът е на Министерския съвет и предвижда лицензионен режим за колекторските фирми. Текстовете на законопроекта въвеждат мерки за етично поведение..

публикувано на 08.08.24 в 10:59

Жители на Гара Елин Пелин на среща с кмета на общината и шефа на ОбС – Елин Пелин

Жители на село Гара Елин Пелин ще се срещнат тази вечер с кмета на общината Ивайло Симеонов, председателя на Общинския съвет Богомил Бранков и кмета на село Гара Елин Пелин. Срещата е провокирана от повдигнати въпроси след взрива на пиротехнически складове в близост преди две седмици. Общо 70 къщи са с щети след взривовете в склада за..

публикувано на 08.08.24 в 09:44
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на БНР. Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат..

публикувано на 07.08.24 в 17:16

Тревожни софиянци: Няма ли да спре строителството до блок 18 в Зона Б-5?!

"Изненадан съм от предприетите действия от страна на строителя след проведените конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18 в Зона Б-5", пише във фейсбук профила си кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев. Той пояснява, че на 30 юли т. г. в..

публикувано на 07.08.24 в 14:24