Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 хиляди проверки извършили екоинспекторите през 2012 г.

Общо 21 955 проверки на повече от 16 000 обекта за 2012 г. са извършени от 16-те екоинспекции в страната, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. За замърсяване на околната среда над допустимите норми са наложени 309 санкции, по които са постъпили над 3 млн. лева. 80 % от тази сума е преведена на общините, на чиято територия се намира обектът замърсител с цел средствата да се изразходват за екологични проекти и дейности, определени в общинските програми за околна среда.

За отстраняване на нарушения са дадени 11 287 предписания. Съставени са 1019 акта и са издадени 939 наказателни постановления за повече от 2 млн. лева.
Акцент в контролната дейност бяха проверките за спазване на изискванията за управление на отпадъците. Проверени бяха обекти, пускащи на пазара продукти, след употребата на които се образуват масово разпространени отпадъци, за спазване на изискванията за заплащане на продуктова такса за полимерните торбички - повече от 440 търговски обекти в страната.

Резултатите сочат, че обектите на национално представените търговски вериги изпълняват изискванията за заплащане на продуктова такса за полимерни торбички. Несъответствие в размерите и дебелината е установено при търговските обекти, които са част от регионални търговски вериги.

Направени бяха и проверки на дружества, извършващи дейности по третиране на дървесни отпадъци, пунктове за изкупуване на вторични суровини, площадки за събиране и временно съхранение на отпадъци от хартия, стъкло и пластмаса. В резултат на контрола е подобрена чистотата на населените места и пътищата - от пътните управление в цялата страна бяха поставени съдове за събиране на отпадъци по републиканската пътна мрежа.

На обявения "Зелен телефон" за сигнали за замърсяване на околната среда са получени 2179 сигнала, което е повече на брой в сравнение с предходните години. Осигурена бе възможност на жалбоподателите да присъстват на назначените проверки с цел по-голяма прозрачност на контролната дейност на РИОСВ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Крокодилът от "Ботунец" отива в зоопарка

Екип на Столичния зоопарк транспортира крокодила от квартал "Ботунец" в зоологическата градина, предаде репортер на БНР. Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка? Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" В акцията се включиха екипи на район "Кремиковци", Столичния инспекторат..

публикувано на 07.08.24 в 17:16

Тревожни софиянци: Няма ли да спре строителството до блок 18 в Зона Б-5?!

"Изненадан съм от предприетите действия от страна на строителя след проведените конструктивни разговори в посока да се пренасочи инвестиционния интерес и да бъде намалено гражданското напрежение в територията около блок 18 в Зона Б-5", пише във фейсбук профила си кметът на район „Възраждане“ Станислав Илиев. Той пояснява, че на 30 юли т. г. в..

публикувано на 07.08.24 в 14:24

Столичният зоопарк може да положи най-подходящи грижи за крокодила от "Ботунец"

В Столичния зоопарк могат да положат най-подходящите грижи за крокодила от "Ботунец". Това обясни пред БНР доц. Тихомир Стефанов, зам.- директор на Националния природонаучен музей.  Пребиваването на влечугото в столицата е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала..

публикувано на 07.08.24 в 13:52

По 70 къщи в Елин Пелин има щети от взривовете в склада за фойерверки

Общо 70 са установените къщи с щети след взривовете в склад за фойерверки и пиротехнически изделия в община Елин Пелин, съобщи кметът на общината Ивайло Симеонов, цитиран от БТА. Пет от тях са със спукани мазилки , три са с напукани стени , но трябва и вещо лице да го установи. От тези 70 къщи 62 са със счупени стъкла , посочи кметът...

публикувано на 07.08.24 в 11:56
За последно Григор и Новак играха на финала в Париж през ноември 2023 година.

Новак Джокович и Григор Димитров ще зарадват феновете в Деня на София

Григор Димитров и Новак Джокович ще зарадват феновете в София с голямо тенис шоу. Олимпийският шампион и рекордьор по титли от Големия шлем идва в българската столица по покана на нашата първа ракета, а двамата ще изиграят един демонстративен мач помежду си, предаде БГНЕС. Двубоят ще бъде на 17 септември от 20 часа в столичната зала "Арена София"...

публикувано на 07.08.24 в 11:09
Снимка: Лилия Донкова, кмет на Район Кремиковци

Ще местят ли крокодила от кв. "Ботунец" в Зоопарка

Откритият вчера крокодил в столичния квартал "Ботунец" е останал там и през нощта, а днес предстои да бъде направена проверка на чипа му и дали отговаря на документите. Това обясниха представителите на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-София, които са на мястото, където е животното, предаде БТА. Преди това представители..

публикувано на 07.08.24 в 07:47
Снимката е илюстративна

Крокодил в "Кремиковци" вдигна на крак институции и специалисти

Откриха крокодил в столичния квартал "Ботунец", съобщиха от Столичната община. Влечугото е установено от служители на районната администрация на "Кремиковци". Кметът на района Лилия Донкова е сезирала Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) София, както и Българската агенция по безопаност на храните. От Общината обясниха още,..

публикувано на 06.08.24 в 16:41