Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Средната брутна заплата на учителите през 2012 г. e била 730 лева

Средната брутна работна заплата на учителите през 2009 г. е била 651 лева, през 2012 г. тя е била 730 лева, а след сегашното актуализиране на учителските заплати предполагам, че този й размер ще бъде повишен. Това каза на пресконференция заместник-министърът на образованието, младежта и науката в оставка Милена Дамянова.

Тя припомни, че преди три седмици образователното министерство подписа анекс със социалните партньори в образованието за увеличение на учителските заплати с минимум 8 процента, където има такава възможност в училищата и в детските градини. В учебните и детските заведения, където няма такава възможност, увеличението ще бъде според бюджетите им, уточни Дамянова.

По думите й, за да има качество на образованието са необходими три фактора - актуализирани и адекватни учебни програми, квалификация на учителите и добра материална база в училищата.

В мандата на ГЕРБ за квалификация на учителите бяха инвестирани над 27 милиона лева, спрямо 12 милиона лева при предходното правителство, отчете Дамянова. Тя добави, че 0,8 процента от фонд "Работна заплата" продължават да се използват за квалификацията на учителите.

Заместник-министър Дамянова коментира и темата за новите учебници и отбеляза, че заради неприемането на законопроекта за предучилищното и училищното образование няма да може да започне такава процедура за тях. Въпреки това обаче, "бяха поправени грешки и бяха актуализирани учебници от четвърти, пети и шести клас, както и учебници за девети, десети и 11-и клас по "История и цивилизация" и по "География и икономика", посочи Милена Дамянова.

Тя отчете и направеното в професионалното образование. От миналата учебна година, за да се запазят професии, необходими за икономиката ни, но към, които няма интерес от учениците, се въведе възможността за две професии/специалности в една паралелка в професионалните гимназии, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че през тази година в държавния план-прием има 245 такива паралелки, а сега е изработен и моделът за публично-частното партньорство между професионалните гимназии и бизнеса.
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София строят 10 нови детски градини

В момента строим нови 10 детски градини и предстои да започнем още две, едната от тях още следващия месец. Това е градината в "Манастирски ливади", за която вече има избран изпълнител и се подготвя строителната площадка. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери как вървят довършителните ремонтни дейности на новата сграда на ДГ 135..

публикувано на 27.05.20 в 15:36

Туристическо дружество "Осогово" открива сезона

С разходка из Влахинска планина ще открие сезона след извънредното положение туристическото дружество "Осогово" в Кюстендил, съобщи секретарят му Силвия Михова. На 30 май дружеството планира екскурзия във Влахинската планина, която включва разходка до 800 - годишен цер /вид дъб/ край с. Пастух, община Невестино. "На няколко километра от вековното дърво..

публикувано на 27.05.20 в 15:21
Строежът от над 40 години в София, който  по думите на премиера Борисов трябва да бъде съборен.

Ще се строи изцяло нова национална детска болница

Ще бъде построена изцяло нова сграда за национална детска болница, заяви премиерът Бойко Борисов. Недовършената сграда, чието строителство в района на  Александровска болница започва преди повече от 40 години, ще бъде съборена. Премиерът обеща това на среща с представители на протестиращите, които се обявиха срещу заповедта на здравния министър..

публикувано на 27.05.20 в 14:04

До 30 юни се кандидатства за компенсации за запазване на заетост

До 30 юни се удължава периодът, за който работодателите могат да кандидатстват за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта на работниците и служителите след отмяна на извънредното положение в страната и обявяване на извънредната епидемична обстановка, съобщиха от правителствената пресслужба. Компенсациите ще се изплащат за целия период или..

публикувано на 27.05.20 в 13:10

До 8 юни приемат заявки за "Нов път в преподаването"

Училищата от 20 области могат да подават заявки за учители по програмата "Нов път в преподаването" на фондацията "Заедно в час" до 8 юни. Този краен срок е съобразен с повишеното търсене на нови учители и освобождаването на позиции в училищата в края на учебната година, съобщиха от организацията. Всички директори, които искат да включат в екипите си..

публикувано на 27.05.20 в 11:30

Литературен център отваря врати в къщата музей "Христо Смирненски"

Любителите на българското изящно слово имат повод за радостни емоции след седмиците на социална изолация, защото днес отваря врати ново културно средище – Литературен център „Да бъде ден“ при къща музей „Христо Смирненски“ в София, съобщават от музея. „Да бъде ден!“ (1922) е емблематичната стихосбирка на поета, която за една година претърпява две..

публикувано на 27.05.20 в 09:09
БЧК

БЧК раздава допълнителни хранителни продукти в Драгоман и Сливница

В Сливница и Драгоман раздаването на допълнителните хранителни продукти ще започне в сряда и ще се извърши от Български червен кръст. Кампанията ще продължи до 29 май или до приключване на количествата. Потребителите от различните групи ще получат различни като количество и видове хранителни продукти, определени от Агенцията за социално подпомагане...

публикувано на 27.05.20 в 09:01