Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асоциацията на изследователските университети и БАН подписват споразумение за сътрудничество

Асоциацията на изследователските университети и Българската академия на науките ще подпишат другата седмица споразумение за сътрудничество между двете образователни институции, това обяви днес ректорът на Софийски университет „Св. Климент Охридски” професор Иван Илчев. Сред целите на това сътрудничество са да се финансира достойно качествената наука, да съществува оперативната програма „Наука и образование“ и учените от Академията да преподават по-масово в магистърските програми на университета:

„Мисля, че не сме спирали. В последните десетина години ние настояваме за качествено нова философия за финансиране на висшето образование. В Румъния го направиха, има три групи университети – изследователски, изследователско-преподавателски и преподавателски, с различно финансиране. Другият вариант е да се въведе рейтингова система с коефициенти за научната дейност на университетите и да се дават пари не възоснова на това, че си публикувал десет статии в местния печат, а за тези, които действително правят наука на европейско и на световно ниво“.

Професор Иван Илчев каза още, че исканията на студентите са оправдани, но според него в момента няма към кого да бъдат отправени.
По публикацията работи: Ивайло Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чистят активно и превантивно 200 участъка на реки в Столичната община

Интензивно се почистват десетки речни корита в София. В бюджета на Столичната община са предвидени около 2 млн. лева. Дейността ще обхване 201 речни участъци с дължина 85 км. До момента са прочистени близо 130 речни участъка, или 67 км. – съобщи днес кметът на София Васил Терзиев при проверка на река Слатинска в район "Подуяне". – Целта..

публикувано на 10.09.24 в 15:43

Тежка катастрофа в района на Владая

Тежка катастрофа е станала преди минути в района на софийското село Владая. От СДВР уточниха, че са се ударили челно два автомобила. По първоначална информация има пострадали хора. Движението в района е затруднено.

публикувано на 10.09.24 в 14:19

Опасни ли са вратовръзките в училищните униформи?

Ученическите униформи, които се проектират и изработват по поръчка на училищата, също трябва да отговарят на изискванията за безопасност. Това съобщиха от онлайн платформата “Ние, потребителите” по повод постъпили запитвания на родители във връзка с дизайна и елементи на училищни костюми. Едно от запитванията касае допустими ли са вратовръзки, като част..

публикувано на 10.09.24 в 11:02
Народен театър

Народният театър открива новия си сезон, очакват се 7 премиери

Новият сезон в Народния театър започва днес. Откриването е с постановката "Идеалният мъж" на Оскар Уайлд. От театъра обещават 7 премиери до декември. Юлиан Вергов, Мария Каварджикова, Владимир Карамазов, Радина Боршош и Луиза Григорова-Макариев откриват тази вечер сезона в Народния театър. Първата премиера ще е в четвъртък, 12 септември...

публикувано на 10.09.24 в 08:28

Част от ж.к. „Фондови жилища“ - до 12 чàса без вода

Във връзка с извършване на строително-ремонтни дейности на ул. „Йосиф Щросмайер“, ж.к. „Фондови жилища“, от „Софийска вода“ предупреждават, че днес се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на ул. „Скопие“, от ул. „Подполковник Калитин“ до ул. „Йосиф Щросмайер“ . При продължителност на строително-ремонтните дейности над..

публикувано на 10.09.24 в 07:55

Мият училищни дворове преди първия школски звънец

Тази седмица цистерни влизат в дворовете на софийски училища, за да бъдат измити, съобщават от Столичния инспекторат. поддържат. По предварително изготвения график са заявени 172 учебни заведения с площ над 600 дка. Столичният инспекторат е извършил предварително съгласуване с ръководствата на учебните заведения за потвърждаване на..

публикувано на 09.09.24 в 16:24

Мотоциклетист е леко пострадал при катастрофа в София

Мотоциклетист е леко пострадал след катастрофа на столичния бул. "Христофор Колумб" . От СДВР уточняват, че става въпрос за удар между лек автомобил и мотор. Движението в района не е засегнато.

публикувано на 09.09.24 в 10:26