Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват за първи път новите награди на Сатирата "Златен Кукерикон"

Новите награди "Златен Кукерикон" на Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще бъдат връчени за първи път на церемония тази вечер по случай рождения ден на театъра - 7 април, съобщиха инициаторите. Стоянка Мутафова е първият носител на голямата награда "Георги Калоянчев" - за цялостен принос за смеха на България. Отличията "Златен Кукерикон" - закачка със "Сатирикон", за театрални постижения в сатиричния и комедийния жанр - са за спектакъл, режисура, мъжка и женска роля и "млада сила".

Във втората част на празничния спектакъл ще бъде дадена и една награда "Кукеричан" - от символа на Сатиричния театър - Кукер, и чана на гърдите му, за комична или нелепа случка в политиката, образованието, медиите, спорта или друга област от живота.

Статуетките "Златен Кукерикон" са леко видоизменен Кукер в бебешка количка, защото сега се поставя началото. Авторът е Димитър Минков. Паричното изражение на наградите е 1000 лева.

Как и дали се е развил човекът от праисторически времена, какво ни казва далечният ни прародител и чуваме ли го ние днес - около тази тема ще са шегите в представлението за връчването на наградите. Сценарист е Александър Христов, режисьор - Калин Сърменов.

За най-добър комедиен и/или сатиричен спектакъл за "Златен Кукерикон-2013" са номинирани "Господин Балкански" от Георги Данаилов по Алеко Константинов в Младежкия театър Николай Бинев" на режисьорката Бина Харалампиева, "Декамерон" по Бокачо в театър "Българска армия" на Диана Добрева и "Животът е прекрасен" по Николай Ердман в Народния театър "Иван Вазов" на Александър Морфов.

Тримата постановчици си оспорват и наградата за режисура. За мъжка роля конкуренцията е между Герасим Георгиев-Геро за Ганьо Балкански в "Господин Балкански", Камен Донев за Подсекалников в "Животът е прекрасен" и Мариан Бачев за Убиеца в "Досадникът" от Франсис Вебер на Богдан Петканин, копродукция на Пернишкия театър и Театралната формация „Мелпомена".

За "Златен Кукерикон-2013" за женска роля са номинирани Анастасия Ингилизова за ролите й в "Декамерон", Мария Сапунджиева за Сирена в "Особености на руската любов" по Александър Галин на Васил Василев в Сливенския театър и Светлана Янчева за Серафима Илинична в "Животът е прекрасен".

Кандидатите за отличието за млада сила в сатиричен и/или комедиен спектакъл са Павлин Петрунов за ролята на Първи мъж в "Очите на другите" от Иван Димитров на Марий Росен в Народния театър, Сугарева за режисурата на "Мъртви души" от Михаил Булгаков по Гогол в АТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и Христо Ушев за ролята на Чичиков в същото представление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петима души пострадаха при инцидент с автобус в София

Петима души пострадаха, като две жени са в по-тежко състояние след инцидент с автобус в центъра София. По първоначална информация водачът на превозното средства е спрял рязко, за да избегне удар с пешеходец. В резултат на това петима от пътниците в превозното средство, което се движи по линия №5, са паднали. Две жени са в по-тежко..

публикувано на 21.05.24 в 15:32

Децата могат да празнуват и с "Приключение с букви"

За трети пореден път на 24 май играта "Приключение с букви" ще се превърне в празненство за всички съкварталци и съграждани, убеден е кметът на район "Слатина" Георги Илиев. "Има едно нещо, с което всеки българин може да се гордее открито, безспорно и безотказно – приноса ни към световната писменост!  24 май е истински български празник –..

публикувано на 21.05.24 в 14:29

Жена е в кома, блъсната от моторист в София

Жена е в кома и в болница след тежък удар от мъж на мотор, станал тази сутрин на пешеходна пътека в столичния център. Инцидентът се е случил на бул. "Васил Левски", а бързо на мястото са се отзовали линейка и патрулен автомобил. bTV съобщи, че екипът от медици е транспортирал жената до ИСУЛ – тя е била с тежка черепно-мозъчна травма,..

публикувано на 21.05.24 в 10:05

Почитаме св.св. Константин и Елена

Българската православна църква днес почита паметта на светите равноапостоли Константин и Елена. Царуването на Константин се свързва с утвърждаването на християнството като официална религия с издадения от него през 313 г. Милански едикт. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Според преданието майка му царица Елена отива на..

публикувано на 21.05.24 в 07:42

Пионерът на българската фотография - с паметник в Самоков

В Самоков през бе открит  Паметникът на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов .  Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна.  Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. " Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла фотография. Получи се..

публикувано на 20.05.24 в 18:58
Софийския университет „Св. Климент Охридски

Университетите в София - от редовен учебен процес до занятия по преценка

Столичните висши училища реагираха по различен начин на обявения от Съвета на ректорите протест в знак на недоволство от цялостното отношение на държавата към висшето образование. В Софийския университет "Свети Климент Охридски" се провежда редовен учебен процес. Ръководството подкрепя мотивите за протест, но затваряне на университета не е..

публикувано на 20.05.24 в 16:08

Не паркирайте по ул."Шести септември", монтират ново осветление

Започва монтирането на ново осветление по ул."Шести септември", съобщават от Столичната община. Ще бъдат поставени 19 нови осветителни стълба в участъка между ул. "Славянска" и ул. "Граф Игнатиев" . Осветлението ще бъде енергоспестяващо.  При благоприятни атмосферни условия монтажните работи се очаква да приключат в рамките на седмица,..

публикувано на 20.05.24 в 13:08