Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еколози поискаха оставките на двама заместник-министри

Еколози поискаха оставките на заместник-министрите на околната среда и водите Евдокия Манева и Малина Крумова. Политически клуб "Екогласност" проведе протестно шествие, което тръгна от сградата на Министерството на околната среда и водите и стигна до Президентството. Исканията на еколозите са за незабавно освобождаване от заеманите постове на заместник-министрите на околната среда и водите Евдокия Манева и Малина Крумова.

Председателят на "Екогласност” Емил Георгиев заяви, че протестиращите няма да се откажат докато няма подадени оставки на висши държавни служители:

„В продължение на три години тези хора прикриват всички нарушения в областта на околната среда. Ние сме пратили многобройни сигнали и до МОСВ, и до МИЕТ, и до къде ли не още, въпреки това никой не се е съобразил с нас. Затова ние от „Екогласност“ събрахме всички сигнали, които сме пращали официално и ги изпратихме в Брюксел. Между 22-ри и 26-ти аз съм поканен в комисия околна среда в Брюксел, за да запознаем на място хората с проблемите. Проблемите са изключително големи, като започнем с тази кариера Пеликан, която многократно сме алармирали, където са извършени огромни нарушения срещу околната среда, срещу частната собственост, срещу историческо наследство, като стигнем до тези безобразия, които са извършени по морето – тотално застрояване, унищожаване на дюните, след това Камчийски пясъци, които бяха заменени за 13 ст. на кв. м. Въобще – където и да се погледне в тази страна се извършват беззакония в областта на околната среда“.

Голяма част от демонстрантите бяха от с. Джерман и протестираха против изграждането на сметище на територията на тяхното село. Ето какво каза за Радио София Борислав Тасков, председател на Инициативния комитет против изграждането на регионално депо за битови отпадъци в Джерман:

„Цялото нещо започва от юли месец миналата година, като три-четири месеца преди това управляващите от община Дупница правят едни тайни проекти, крият от всички и юли месец няма как - казват. След три дни сформирахме инициативния комитет, направихме нашите възражения, срещнахме се с много експерти и им се каза, че на това място, на 400 м от къщите на хората да събираш боклука на 150-хилядна област на шест общини не трябва. Опитахме се по всички законни, като в белите държави неща да им го обясним. Срещу нас имаше стена. Чугунена стена от управляващите от ГЕРБ. Ние направихме два протеста в Джерман в присъствието на над 1000 човека бяха протестите, основно млади хора. Продължаваме борбата. Оказва се обаче, че тези експерти, които трябва да дават някакви оценки, са всичките политически назначени преди 2-3 години“.

Протеста озвучиха група млади кукери от селото, които с чановете си се опитаха да прогонят злото от Министерството на околната среда и водите. Протестът не е насочен единствено към отстраняването на зам.-министрите на околната среда, а и срещу президента Росен Плевнелиев, който според протестиращите, не е успял да се откъсне от прегръдката на олигарсите и не е назначил министър на околната среда, който да потърси отговорност на служителите, прикривали екологичните нарушения през последните години.

По публикацията работи: Констанца Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какви да бъдат имената на следващите метростанции

Разширението на метрото с 6 км от ул. „Шипка“ , кв. „Гео Милев“, кв. „Слатина“, зала „Арена София“, бул. „Цариградско шосе“ се предвижда да бъде завършено през 2027 г. но вече се знае как ще се казват метростанциите, съобщиха от Столичната община. Имената „Ситняково“, „Гео Милев“, „Слатина“, „Шипченски проход“, „Арена София“ и „Тракия“ са..

публикувано на 29.08.24 в 14:27

Вдигат туристическата такса за гостите на София

Столичната община предвижда актуализиране на туристическия данък, който не е променян от десет години. Това съобщи Никола Барбутов , заместник-кмет по европейски политики, международна дейност и туризъм, и Антон Пенев, директор на Общинското предприятие „Туризъм“. Става въпрос за таксата, която се събира всеки ден от посетителите на столицата,..

публикувано на 29.08.24 в 11:44

Жители на "Княжево" отново на протест за запазване на алеите на Витоша

Жители на столичния квартал "Княжево" излизат отново на протест с искане да се запазят алеите на Витоша. Инвеститор има намерение да строи върху тези, които попадат в частен имот. Общината да спре строителството до изясняване на ситуацията, поискаха протестиращи, които днес се събират пред сградата на Министерския съвет. Протест 3 в 1 пред..

публикувано на 29.08.24 в 09:17

Православната църква почита свети Йоан Кръстител

На 29 август православната църква почита паметта на Свети Анастасий Струмишки.  Денят е известен още като "Обсечение" или "Секновение",  защото денят и нощта се изравняват и идва краят на лятото Православната църква свързва празника с отсичането на главата на св. Йоан Кръстител. Почитайки св. Йоан Предтеча като най-велик от пророците,..

публикувано на 29.08.24 в 08:06

Аулата на НБУ, чийто покрив се срути, ще бъде изградена наново

Аулата на Нов български университет, чийто покрив се срути във вторник по време на ремонтни дейности, ще бъде изградена наново. При инцидента пострада тежко един от работниците. От НБУ съобщиха, че учебното заведение „ще участва в грижата за възстановяването“ на настанения за лечение работник. Заради инцидента в частния университет..

публикувано на 28.08.24 в 16:13

Медицински хеликоптер докара пациентка в София

Въздушна линейка транспортира жена в тежко състояние от Благоевград до София. Тази сутрин медицинският хеликоптер кацна на стадион “Христо Ботев”, за да вземе пациентката. „Жената е на 50 години и е с мозъчен кръвоизлив. Постъпила е в 7.00 часа в СПО неадекватна, неконтактна, със затруднено дишане и с пяна по устата“, обясни за БНР-Благоевград..

публикувано на 28.08.24 в 14:10

КЗП спря нерегламентирана продажба на лекарства в интернет

Сайт за нерегламентирана продажба на лекарства в интернет е спрян след постъпил сигнал в Комисията за защита на потребителите.  Това съобщиха от Комисията на страницата си в интернет.   Сайтът е предлагал медицински продукти с неясен произход и съмнителни качества. Експерти от Комисията за защита на потребителите са извършили проверка, при която..

публикувано на 28.08.24 в 13:39