Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пролетно изложение на минерали и скъпоценни камъни започва днес в музея "Земята и хората"

От 11 до 14 април в Националния Музей "Земята и хората" ще се проведе традиционното Пролетно изложение на минерали и скъпоценни камъни, съобщиха от музея.

Участие са заявили около 50 изложители: фирми и колекционери на минерали и скъпоценни камъни; разнообразни авторски изделия с минерали: бижута, картини, сувенири. Посетителите могат да видят и да си купят обработени скъпоценни камъни - рубини, топази, изумруди, аквамарини, турмалини във всички разцветки и др., декоративни камъни и изделия от тях. За колекционерите на минерали ще се предлагат разнообразни минерали от български находища, с които страната ни е известна. Ще има редки и екзотични минерали, образци с изключителна класа от цял свят, от световно известни находища в: Малави, Мадагаскар, Танзания, Конго, Мароко, Намибия, Боливия, Русия, Казахстан, Китай, Пакистан, Индия, Тибет, Бразилия, Мексико, Турция, Австралия, Германия, Полша, Гърция, от вулкана Етна и други.

Със свои колекции, полезни за ученици и студенти, ще участват 3 университета: Софийският, Минно-геоложкият и Нов Български. По време на изложението може да се прави консултация със специалист от музея. Работното време е от 10.00 до 19.00 часа. Входът за посещение на музея в периода на изложението е свободен. Преди година и половина "отвори врати" Геоложки кът за деца – съвместен проект на музея, Департамент Археология в Нов български университет и Фондация "Америка за България". По време на изложението заедно с разнообразните модули за запознаване с царството на минералите и тайните на планетата ни, в Геоложкия кът ще се организира конкурс за разпознаване на минерали. Наградите – минерални образци от музея и предоставени от образователния телевизионен канал Da Vinci Learning. Той ще зарадва с подаръци най-активните и находчиви деца – с изявени познания и интереси към природните науки. Сред подаръците малчуганите ще открият плакати; химикалки и разделители за книги с планетите от Слънчевата система и периодичната система на елементите – за по-големите деца; ще се научат как сами да израстват кристали, ще се запознаят с някои от най-известните световни учени, DVD-та с някои от най-интересните програми на телевизионния канал, който предлага на зрителите си възможност да изследват изумителната вселена от научни познания. Най-голямата награда – за изключителни познания и интерес към природните науки, е амонит – вкаменелост от Мароко с внушителни размери и възраст на 100 милиона години.

Фосилите (от латински fossilis, fodio "копая"; на български се наричат още вкаменелости) са всички органични останки, следи или отпечатъци на растение или животно, които са били запазени в земната кора от отминали геоложки и праисторически времена. Това са разнообразни фрагменти от черупки и скелети от безгръбначни и гръбначни животни, фрагменти от тях, отпечатъци от телата на животни и растения. Фосилите се срещат в седиментните скали и много рядко в метаморфни скали със седиментен проиход. Разпределението на фосилите е неравномерно. Различават се две крайности по отношение на разпределението - "неми" или още стерилни пластове (в тях няма фосили) и органогенни скали (почти 100% изградени от фосилни останки). Фосилите имат голямо значение за палеонтолозите. Чрез тях се определя относителната възраст на скалите, в които се срещат. Някои фосили са индикатори за палеообстановката.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общините искат година отсрочка за новия модел за такса "Битови отпадъци"

Общините нямат готовност и финансова обезпеченост да преминат към новия модел за определяне и събиране на таксата "Битови отпадъци", който трябва да се прилага от 1 януари следващата година.  Проблемът е бил обсъждан на вчерашното заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) , съобщи председателят на общинския..

публикувано на 12.07.24 в 17:12

В "Междублокови странства" на столичния кв. "Кюлуците"

На неконвенционална аудиоразходка канят столичани и гости от „Девет слона” и сдружение „Съпромат“ тази вечер (19 ч.) в кв. "Кюлуците" с начален пункт градинката на ул. „Панайот Волов“ 13А. По време на разходката ще се наместват намерени обекти и въображаеми разкази на междублоковите странства, които отварят прозорци към миналото и бъдещето на..

публикувано на 12.07.24 в 13:33

Кои са най-желаните специалности в Софийския университет

И тази година специалност " Право " е най-желаната сред кандидатите за прием в Софийския университет "Св. Климент Охридски", следвана от " Психология " на второ място и от " Международни отношения " - на трето. Това показва първото класиране на кандидат-студентите, което излезе вчера. Над 10 300 са кандидатите, подали документи за прием в най-старото..

публикувано на 12.07.24 в 11:10

Кога се репатрират принудително недвижещи се автомобили

Излезли от употреба моторни превозни средства (ИУМПС) могат да се съхраняват в частни имоти, а когато те са на общински площи - трябва или да се преместят, или да се предадат за рециклиране, обясняват от Столичния инспекторат.  Стикерът на ИУМПС, разположени на публично-общински терени, предупреждава собствениците в рамките на 3 месеца да извършат..

публикувано на 11.07.24 в 20:23

СОС назначи 26 "анонимни лица" да управляват 6 общински дружества

С гласовете на ГЕРБ – СДС, БСП, "Има такъв народ", ВМРО и на изключените общински съветници от "Възраждане" от длъжност бяха отстранени съветите на директорите на шест важни за София общински дружества като "Метрополитен София", "Топлофикация София" и "Центъра за градска мобилност".  Инж. Стоян Братоев остава в Съвета на директорите на..

публикувано на 11.07.24 в 17:35
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от граждани и е подкрепен от ВМРО. Те посочиха, че решението на Терзиев може да е оттеглено, но не било..

публикувано на 11.07.24 в 11:05
Досега йеромонах Йоан беше игумен на Руенския манастир

Йеромонах Йоан става протосингел на Софийската св. митрополия по искане на патриарх Даниил

Игуменът на Руенския манастир "Св. Иван Рилски" йеромонах Йоан е назначен за протосингел на Софийската света митрополия. Това става по личната молба на Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил на заседанието на  Светия Синод на Българската православна църква. На заседанието е решено за назначаването за първи викарен епископ на..

публикувано на 10.07.24 в 18:37