Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международни експерти ще участват в експертизата за изтритите СРС-та

Експертизата за изтритите СРС-та ще бъде назначена утре или вдругиден, каза главният прокурор Сотир Цацаров. В нея се очаква да участват и международни експерти, които могат да кажат дали записите могат да бъдат възстановени. Става въпрос за изтритите записи, които бяха установени при проверката на сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев. Цацаров посочи, че на вчерашната си среща с министъра на вътрешните работи Петя Първанова е препоръчал незабавно създаване на правила за използване на СРС.

Цацаров присъства на международен форум с участието на президента на "Евроджъст" Мишел Конинкс, на генералния директор на ОЛАФ Джовани Кеслер и на заместници на главни прокурори от 14 държави от ЕС.

Европейската прокуратура трябва да има пряка връзка с националните съдебни системи. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция за бъдещото създаване на Европейската прокуратура. Според обвинител номер едно, националните съдебни системи на страните от ЕС трябва да имат подчиненост и на европейските прокурори, което ще позволи по-бързото им интегриране.

Джовани Кеслер заяви, че Европейската прокуратура ще бъде изцяло нова структура на правната система в Европа. Отначало е предвидено тя да работи главно по финансовите престъпления в ЕС. Кеслер посочи, че ОЛАФ вероятно ще се слее с прокуратурата, защото компетенциите на службата съвпадат с тези на бъдещата структура. Той коментира и т. нар. дело "САПАРД", по което имаше подсъдими в България и в Германия. Присъдите им в двете държави бяха различни. По думите на Кеслер подобни разминавания няма да се случват при Европейската прокуратура.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигуряват допълнителен транспорт за концерта на Андреа Бочели в София

Във връзка с концерта на световно известния оперен певец Андреа Бочели в София на Националния стадион "Васил Левски" , от Столичната община съобщават, че се въвежда организация на градския транспорт, като се осигурява намален интервал на движение. С цел гражданите да могат спокойно да се придвижат, метрото и част от автобусните и трамвайните..

публикувано на 11.09.24 в 15:20

Автоинструктори се готвят за протести

Седем браншови организации, обучаващи бъдещи шофьори, готвят протест в края на месеца. Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник промени в две наредби, засягащи условията при обучението. Инструкторите са против определянето на 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца. Както и срещу проблемите, които новата..

публикувано на 11.09.24 в 14:12

От първия учебен ден БАБХ започва проверки в столове и бюфети

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. От 16 септември инспекторите ще проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна,..

публикувано на 11.09.24 в 12:48

Столични полицаи заловиха близо 6 кг наркотици

Близо 6 килограма наркотици са задържани при операция на СДВР в София. Акцията е проведена през вчерашния ден. При операцията са арестувани трима души. Вероятно единият от задържаните се е занимавал с разпространение на дрога, другият е клиент. Синтетични наркотици и трева са намерени сред заловеното количество опиати. По случая тече..

публикувано на 11.09.24 в 11:29

На първо четене: НС обсъжда промените в Закона за опазване на околната среда

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, когато са свързани с обекти от национално значение и от стратегическа важност. В седмичната програма на депутатите е проектът на решение,..

публикувано на 11.09.24 в 10:42
Някога тази сграда беше Централен универсален магазин

Трансформацията на ЦУМ цели сградата да стане модерен символ на София

Сградата на Централния универсален магазин (ЦУМ) ще се трансформира на два етапа. Първият ще приключи до април 2025 г., а вторият - до 2027 г. Това съобщи Ахмед Насър, основател и директор на компанията, ръководеща проекта. Целта е възстановяване функционалността на ЦУМ като модерен символ на София с отлично разположение и полезност за..

публикувано на 11.09.24 в 08:53

Чистят активно и превантивно 200 участъка на реки в Столичната община

Интензивно се почистват десетки речни корита в София. В бюджета на Столичната община са предвидени около 2 млн. лева. Дейността ще обхване 201 речни участъци с дължина 85 км. До момента са прочистени близо 130 речни участъка, или 67 км. – съобщи днес кметът на София Васил Терзиев при проверка на река Слатинска в район "Подуяне". – Целта..

публикувано на 10.09.24 в 15:43