Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват изложба на великденски яйца в Института по етнология на БАН

Писани яйца за Великден с традиционни восъчни техники могат да се видят на изложбата "Светъл Великден", която се открива днес от 17:00 ч. в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, съобщиха от организаторите.

За изкушените да проявят творческите си умения в изписването на традиционните великденски яйца институтът организира на 25 и 26 април ателиета. Те ще бъдат "отворени" от 10.00 до 17.00 ч. във фоайето на първия етаж на Етнографския музей, на площад "Княз Александър Първи" 1 - в източното крило на бившия Княжески дворец.

Участниците в ателиетата ще се научат да украсяват и изписват яйца по старата восъчна технология, в стила на народната традиция и орнаментика от Самоковско, Ихтиманско и Велинградско. Ателиетата ще са под ръководството на доц. Светла Ракшиева – международно признат специалист в областта на писаните великденски яйца и автор на книгата "Писано яйце за Великден" /2007 г./.

Етнографите съобщават, че желаещите да участват в ателиетата трябва да донесат сварените яйца, които искат да изпишат. Останалите материали, инструменти и моделите ще им бъдат осигурени в института.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предстои обновяване на детска градина "Зора" в "Захарна фабрика"

В момента тече процедура по избор на изпълнител за три важни проекта, които ще реализират в район „Илинден“, съобщават от местната администрация. Подготвя се инвестиционен проект за обновяване на детска градина № 158 „Зора“ в ж.к. „Захарна фабрика“. Освен това се планира благоустрояване на две междублокови пространства в ж.к. “Св...

публикувано на 23.08.24 в 12:13

Голяма част от Перник е без вода заради авария

Част от Перник е без водоподаване днес заради авария, причинена при ремонтни дейности, извършвани от външна фирма, съобщиха от ВиК.  Водоподаването е спряно за живеещите в кварталите „Хумни дол”, „Димова махала”, „Рудничар”, „Твърди ливади” и „Проучване”. Без вода са и жителите на село Дивотино.  Аварията е възникнала в изкоп в района на „Хумни дол”,..

публикувано на 23.08.24 в 11:28

14-годишно момче е пострадало при огнена игра с бензин

Столичната полиция разследва инцидент с 14-годишно момче, пострадало при игра с бензин.  Случаят е от 21 август, когато група деца в софийския квартал "Челопечене" са направили опит да запалят бутилка с бензин.  Работата по случая продължава. 

публикувано на 23.08.24 в 10:50

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата

12 селища в Кюстендилско са с режим на водата, това стана ясно след срещата с кметовете на общини и експерти при областния управител инж. Александър Пандурски. Има напълно пресъхнали водоизточници, ситуацията и с язовирите не е добра. Септември и октомври също се очаква да са критични. Режимът остава в селата Лиляч, Мали Върбовник, Мурсалево,..

публикувано на 23.08.24 в 10:32

Провеждат се поправителни матури и за професионална квалификация

Днес се провеждат поправителните матури по профилиращ предмет и за придобиване на професионална квалификация. Заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова каза, че з а втори задължителен държавен зрелостен изпит броят на учениците е малко над 2000. Желанието на зрелостниците за полагане на изпит по втория предмет е почти същата,..

публикувано на 23.08.24 в 07:46

Протестиращи с три повода се събраха пред сградата на Столичната община

Жители на Княжево излязоха на протест пред сградата на Столичната община срещу затворените алеи към Витоша. Към тях се присъединиха и протестиращи от ул. "Опълченска" и от бул. "Патриарх Евтимий". Жителите на "Княжево" искат свободен достъп до Витоша и да не бъдат заграждани алеите. Според един от участниците в протеста алеите са прекъснати, вече..

публикувано на 22.08.24 в 19:24
Пръскане на зелени площи срещу кърлежи

В район "Средец" започва повторно пръскане срещу кърлежи и комари

От края на август в район „Средец“ започва повторна обработка на междублокови пространства, паркове и градини срещу комари, кърлежи и гризачи, съобщиха от районната администрация. Изпълнителите предварително ще обозначават с табели третираните терени за вида обработка. Ще бъдат изписани използвания препарат, карантинен период, фирмата..

публикувано на 22.08.24 в 15:15