Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова компетентните органи да стигнат докрай по случая с подслушванията

"Като президент категорично подкрепям усилията на институциите - трябва да се стигне докрай. Не може повече да заливаме българските граждани със скандали, "бръмбари" и СРС-та. След като сме започнали, ще стигнем докрай". Това каза президентът Росен Плевнелиев в коментар на скандала с подслушванията и разпространените вчера аудиозаписи с разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов, който вчера подаде оставка.

Държавният глава каза, че е човек, който вярва в институциите и в тяхната компетентност. Плевнелиев посочи, че служебното правителство е развързало ръцете на прокуратурата и на всички компетентни органи и заяви, че очаква бързи, адекватни действия и призова този път наистина да се стигне докрай.

Президентът счита, че сроковете, които са обявени от прокуратурата за проверката, са приемливи за него и за българските граждани. Той допълни, че прокуратурата е действала бързо и адекватно досега. Ще следим внимателно резултатите, от една страна, е важно да се види автентичността на тези записи, от друга гледна точка обаче трябва да се погледне категорично по-надълбоко - има ли предпоставки за престъпление и ако има такива, да се стигне докрая, заяви Росен Плевнелиев.

Президентът попита как политиците отговарят на изключително разумните искания на хората, които протестираха - с "бръмбари" и със СРС-та. Десет дни преди изборите това не е приемливо за мен, заяви Плевнелиев и призова всички политици да се отнесат сериозно към българския избирател. Росен Плевнелиев се обърна с молба към политиците да уважат избирателите и извън заливането предизборно с декларации по темата за СРС-та и т.нар "български Уотъргейт" да използват останалото време до изборите, за да кажат, че ще изпълнят конкретните ангажименти. Той призова партиите да поемат и ясен ангажимент за закона за СРС-тата и да кажат какво смятат да направят с този закон.

От грешките нека да се поучим, да покажем още днес, че можем да правим по-добри, по-ефективни и по-полезни за хората закони, а хората да си ползват мобилните телефони за удоволствие, а не да се притесняват, призова Плевнелиев. Българският избирател очаква ясни ангажименти и решения, а аз поемам ангажимент, така както и другите компетентни институции го правят в този конкретен случай, да стигнем докрай - да видим кой, какво и защо е правил, кой е подслушвал, кой не е подслушвал, има ли предпоставки за законно и незаконно подслушване, да променим правилата и да предложим законодателни промени, каза президентът.

"Милиони български граждани в момента говорят кой, кого и защо подслушва или може да подслушва. Днес бизнесмените се притесняват, че ги подслушват. Обикновените хора отиват в заведения и слагат телефоните си настрани. Всеки в тази държава започва наистина истински да се притеснява кой, какво и защо
прави с тези прословути СРС-та. Стига вече, не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори", каза Плевнелиев.

Държавният глава отново заяви, че очаква ангажимент на депутатите от следващото 42-ро Народно събрание за законодателна инициатива така, че да бъдат приключени веднъж завинаги предпоставките за незаконно подслушване, като е важно прокуратурата да посочи имало ли е такива предпоставки.

"Вместо да се подиграваме на българските граждани, да ги караме да се чувстват несигурни, да се чудят къде да си дянат мобилните телефони, нека да работят с мобилните си телефони, да се чувстват спокойни, че държавата е взела всички мерки, така че да няма предпоставки за незаконно подслушване", каза Плевнелиев. Той допълни, че каквито и да са предпоставките, трябва да се посочат и да се разчистят чрез действия на компетентните органи. Президентът изтъкна три аспекта, които са важни в тази ситуация.

МВР трябва да си пренапише вътрешните правила, служебното правителство има пълна готовност за това, но се чака анализът на прокуратура. Важно е да се промени законът за СРС, като президентът каза, че ще има обръщение в първите дни на следващия парламент и ще призове депутатите за това, както и ще следи да се направят съответните корекции и промени, ако трябва и да се преструктурира мястото на СДОТО и на контролните органи.

Трябва също да има работещи институции, които интегрирано и взаимно се контролират, и инспекторатите в МВР и другите институции, които работят по темата "СРС", да бъдат подсилени. Необходимо е също да има по-добра оценка на риска вътре в самата система, която да доведе до промени в правилата и в закона за СРС.

На въпрос дали вътрешният министър Петя Първанова ще бъде сменена заради подслушване и по нейно време, президентът посочи, че вътрешният министър и министър-председателят на служебното правителство, както и всички служители на СДОТО, са декларирали категорично, че подобни неща не са се случвали. Плевнелиев каза, че вярва на министъра на вътрешните работи и припомни, че министър-председателят ясно е заявил, че по времето на служебното правителство не са насочвани СРС-та към посочените лица.

Президентът Плевнелиев отговори на журналистически въпроси в рамките на Деня на отворените врати в президентската институция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Осигуряват допълнителен транспорт за концерта на Андреа Бочели в София

Във връзка с концерта на световно известния оперен певец Андреа Бочели в София на Националния стадион "Васил Левски" , от Столичната община съобщават, че се въвежда организация на градския транспорт, като се осигурява намален интервал на движение. С цел гражданите да могат спокойно да се придвижат, метрото и част от автобусните и трамвайните..

публикувано на 11.09.24 в 15:20

Автоинструктори се готвят за протести

Седем браншови организации, обучаващи бъдещи шофьори, готвят протест в края на месеца. Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник промени в две наредби, засягащи условията при обучението. Инструкторите са против определянето на 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца. Както и срещу проблемите, които новата..

публикувано на 11.09.24 в 14:12

От първия учебен ден БАБХ започва проверки в столове и бюфети

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. От 16 септември инспекторите ще проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна,..

публикувано на 11.09.24 в 12:48

Столични полицаи заловиха близо 6 кг наркотици

Близо 6 килограма наркотици са задържани при операция на СДВР в София. Акцията е проведена през вчерашния ден. При операцията са арестувани трима души. Вероятно единият от задържаните се е занимавал с разпространение на дрога, другият е клиент. Синтетични наркотици и трева са намерени сред заловеното количество опиати. По случая тече..

публикувано на 11.09.24 в 11:29

На първо четене: НС обсъжда промените в Закона за опазване на околната среда

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, когато са свързани с обекти от национално значение и от стратегическа важност. В седмичната програма на депутатите е проектът на решение,..

публикувано на 11.09.24 в 10:42
Някога тази сграда беше Централен универсален магазин

Трансформацията на ЦУМ цели сградата да стане модерен символ на София

Сградата на Централния универсален магазин (ЦУМ) ще се трансформира на два етапа. Първият ще приключи до април 2025 г., а вторият - до 2027 г. Това съобщи Ахмед Насър, основател и директор на компанията, ръководеща проекта. Целта е възстановяване функционалността на ЦУМ като модерен символ на София с отлично разположение и полезност за..

публикувано на 11.09.24 в 08:53

Чистят активно и превантивно 200 участъка на реки в Столичната община

Интензивно се почистват десетки речни корита в София. В бюджета на Столичната община са предвидени около 2 млн. лева. Дейността ще обхване 201 речни участъци с дължина 85 км. До момента са прочистени близо 130 речни участъка, или 67 км. – съобщи днес кметът на София Васил Терзиев при проверка на река Слатинска в район "Подуяне". – Целта..

публикувано на 10.09.24 в 15:43