Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членове на секционни комисии от София-област чакат над 6 часа за прием в РИК

Снимка: БГНЕС
От 2:00 часа през нощта до сега стоим в рейсовете и чакаме Районната избирателна комисия да организира приемането на избирателните документи. За съжаление картината в момента е на невероятна какафония, много от хората от секционните комисии пропускат работния ден, много от тях изпадат в недоумение, адски недоволни са и не искат да участват повече в такива избори.

Това каза пред БГНЕС Георги Георгиев, зам.-председател на 43-та избирателна секция в Ботевград, докато чакаше изборните документи, които носи да бъдат приети в областната управа в София. Около 8:30 часа тази сутрин пред управата на бул. "Витоша" спряха няколко автобуса с членове на избирателните комисии от цяла София област, чакащи над 6 часа да занесат чувалите с изборни протоколи и бюлетини до РИК. Много от тях изглеждаха физически и емоционално изтощени и не скриха недоволството си от лошата организация на преброяването.

Изборният ден премина организирано, изборите приключиха точно в 20:00 часа, разказа Георгиев. "Обработката на документите стана в продължение на около час и половина, до 21:30 часа, след като тримата членове на комисията се явихме в общината, където трябваше да се организираме да дойдем до РИК. От този момент започнаха мъките на всички избирателни секции, 44 на брой", продължи той. По думите на Георгиев няма график, по който представителите на избирателни секции от 22-те общини да се явяват в РИК.

Според информацията на Георгиев закъснението е предизвикано от забавяне с около три часа от страна на представителите на общината, която първа е трябвало да се отчете в РИК. "Оттам вече кой когато дойде, но какафонията продължава и сега", добави той. Първите, които са пристигнали, са направили абсолютни грешки, чувалите им са били отворени и се е наложило ЦИК да заседава по този случай, обясни секретар на същата секция. Даже патрулна кола е отишла в съответното село, за да вземе цялата изборна комисия до София, каза още секретарят.

Георги Георгиев обясни, че има предпоставки от технически характер, които пречат на гладкото протичане на преброяването. "Чувалите, в които са поставени всички документи се завързват с един канап и след това се слага една лепенка от хартия. При самото носене лепенката се къса, защото чувалът е тежък, двама души трудно го носят. Това създава предпоставки да се мисли, че чувалът е отварян", обясни той. Но чувалът се охранява от председател, зам.-председател и секретар, няма никаква мотивация да бъде бъркано в чувалите, тъй като протоколите са изготвени предварително, добави Георгиев.

Председателят на СИК се нареди заедно до своите колеги на опашката пред областната управа, носещ над 550 действителни бюлетини и протоколи, които предстои да подаде в РИК, заедно с изборните печати. Той сподели, че не са забелязали фрапиращи нарушения в с. Врачеш, където е неговата изборна секция, като избирателната активност е била около 51%, като повечето гласоподаватели са били възрастни хора или представители на етноси. Георгиев също е дал своя глас с мотивацията за "промяна и по-добро бъдеще за нас, за децата и за България".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Активно се разчиства теренът за бъдещата детска болница в Горна баня

Два дни след като репортерска проверка на БНР установи, че не са започнали дейностите по разчистване на терена за бъдещата национална детска болница в столичния квартал Горна баня, от здравното министерство съобщиха, че тези дейности продължават активно. Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница Според..

публикувано на 05.06.24 в 13:51

Ден на бащата с вход свободен в Националния военноисторически музей

На 8 юни (събота), от 10.00 до 17.00 часа, в Националния военноисторически музей ще се проведе Ден на бащата, посветен на специалната връзка между бащите и децата, съобщиха от район „Оборище“. По традиция в началото на лятото НВИМ организира най-големия детски празник, в който всичко е безплатно. Предвидени са различни активности -..

публикувано на 05.06.24 в 09:54

Три дни на различни места в София приемат опасни отпадъци

До края на седмицата – от днес до 7 юни Столичният инспекторат организира кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата . По време на юнската кампания мобилните пунктове ще бъдат отворени между 11:00 и 19:00 ч .  Днес – в Световния ден на околната среда, пункт ще бъде разположен на паркинга пред Столичния инспекторат - на ул...

публикувано на 05.06.24 в 07:59

Стефан Вълдобрев и Дара пеят до НДК в Световния ден на околната среда

Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" и Дара ще участват в празничния концерт в София, с който днес ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда . Събитието ще започне от 18:00 часа в Кино "Кабана" до Националния дворец на културата , информираха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).  В парка ще могат да се разгледат..

публикувано на 05.06.24 в 07:15

Кола и линейка се удариха в София

Пътно произшествие между кола и линейка в София. Инцидентът е станал около 16 часа днес при сградата на район „Младост“, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ.  Медицинският автомобил е пътувал към спешен адрес и е бил с включена звукова и светлинна сигнализация. При инцидента лекарят от линейката е получил контузия на..

публикувано на 04.06.24 в 17:48
Васил Терзиев

Терзиев за новата организация на движение в центъра на София: Извинявам се, сгреших!

Кметът на София Васил Терзиев призна, че той и заместникът му по транспорт са допуснали грешка при въвеждането на новата организация на движение по столичния булевард "Патриарх Евтимий". Поредна протестна блокада в центъра на София Пореден протест срещу организацията на движение в центъра на София Ще бъде разширен съставът на..

публикувано на 04.06.24 в 12:41
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

На среща в София обсъждат заплатите на медицинските специалисти

Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева покани на среща днес представители на синдикат "Защита". Те са насрочили протест и поискаха оставката ѝ, тъй като не одобряват запазването на основните заплати на медицинските специалисти, както тя предложи след като свърши действието на Колективния трудов договор. В него е записана минимална..

публикувано на 04.06.24 в 09:54