Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският принц Едуард и съпругата му Софи идват у нас в неделя

Снимка: БГНЕС

По покана на президента Росен Плевнелиев на 23 и 24 юни на официално посещение в България ще са Негово кралско височество принц Едуард - граф на Уесекс, и трети син на кралица Елизабет Втора и на принц Филип, и съпругата му Софи. Това съобщи днес на пресконференция Джонатан Алън - посланик на Великобритания у нас.

Посещението е много положителен знак за топлите и тесни връзки между България и Великобритания, заяви посланик Алън и отбеляза, че това е първото посещение на високопоставен член на британското кралско семейство в България след 2003 година.

Целта за посещението на принц Едуард и на съпругата му Софи е да се подкрепят усилията на българската държава в процеса на деинституциализация на децата в България, каза посланик Джонатан Алън. По думите му три ще са акцентите в посещението на високопоставените британски гости у нас, като първият от тях е свързан с предотвратяването на изоставянето на деца от техните родители в социални домове.

Принцеса Софи ще посети детска площадка в Южния парк, на която могат да играят деца с увреждания заедно с всички деца. В рамките на посещението на
принц Едуард ще бъде обявено и учредяването на "Международната награда на херцога на Единбург" в България, каза посланик Алън. Той поясни, че наградата е за менторство на младежи, стремящи се към личностно развитие, чрез поставяне на цели за усвояване на нови умения, за участие в доброволчески инициативи, в спортни занимания и в приключенски експедиции.

Принц Едуард и съпругата му Софи ще посетят Първа АГ болница "Св. София" в столицата, с която фондацията "За нашите деца" работи вече осем години, обяви Иванка Шалапатова. Тя поясни, че неправителствената организация подкрепя екипа на болницата в усилията й да се намали броят на родителите, които изоставят децата си след раждането. За тези осем години сътрудничество от общо 254 семейства, 117 промениха решението си да оставят новородените си бебета на грижите на държавата, каза Шалапатова.

Тя съобщи, че на кралското семейство ще бъде показана и първата специализирана стая за майки и бебета, изградена в Първа АГ болница "Св. София". В нея се оказва консултативна и подкрепяща дейност на майките, които възнамеряват да изоставят своите бебета, обясни Шалапатова. Тя добави, че след посещението в болницата кралското семейство ще гостува и на Центъра за обществена подкрепа "Св. София", в който се предлагат услуги на деца и семейства в риск. В центъра заедно с кралското семейство ще са президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова, които ще присъстват на "прохождането" на малкия Сашко.

Детето е със синдром на Даун и с прогнозата, че "никога няма да проходи", но с активната рехабилитация на специалисти от нашата фондация, то вече ходи, разказа Шалапатова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Репортер на Радио София стана пряк свидетел

Паяк откара 6 коли от ж.к. "Св. Троица"

Експерти от районната администрация на район "Илинден" и Столичния инспекторат поставиха на стикери-предписания на излезли от употреба моторни превозни средства. В ж.к. "Св. Троица" предупрежденията са сложени на 9 автомобила, които отговарят на критериите. Други 6 коли, които са извън движение, бяха репатрирани, защото в законния..

публикувано на 27.08.24 в 17:22

Български ученици спечелиха 5 медала на международна олимпиада по астрофизика

Български ученици спечелиха 5 медала от Международната олимпиада по астрофизика в Бразилия.  На най-престижното състезание по астрофизика тази година участваха над 260 гимназисти от 53 държави и българският отбор завоюва 2 сребърни и 3 бронзови медала, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.  Досега в историята на..

публикувано на 27.08.24 в 16:15

Пътно разширение към Терминал 2 забавя стигането до Летище София

Възможни са временни затруднения в трафика от и към Терминал 2 заради строителни дейности по разширението на пътя към терминала, съобщиха от Летище София. Проектът предвижда дейностите да доведат до разширяване на входа и изхода и въвеждането на контролиран достъп. След приключване на работата в едното платно, строителството ще продължи в..

публикувано на 27.08.24 в 14:13

Мъж е с фрактури в "Пирогов" след срутване на таван в НБУ

Мъж е получил травматичен шок и фрактури на долни крайници след като е бил затиснат в Нов български университет, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в София. Предположенията на спешните медици са, че той има и наранявания на вътрешните органи. В момента линейка го транспортира до "Пирогов". Инцидент в НБУ, има затиснат Както..

публикувано на 27.08.24 в 10:56

Служебният кабинет "Главчев 2" поема функциите си

Президентът Румен Радев издава указ за назначаване на служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.  Трима ще бъдат новите министри – на вътрешните работи, на външните работи и на транспорта.  С друг указ държавният глава ще насрочи избори за 51-во Народно събрание за 27 октомври. Това ще бъде седмият парламентарен вот за последните три години...

публикувано на 27.08.24 в 07:57

Двама с един резервен парашут паднаха край Ихтиман

Парашут с двама души се е приземил върху кола край София.  Двамата парашутисти са в болница с фрактури, но няма опасност за живота.  Вчера по обед в полицията в Ихтиман е постъпил сигнал, че мъжете са паднали в края на село Черньово. При огледа е установено, че след парашутен скок от самолет двамата са се ударили в предното стъкло на паркиран лек..

публикувано на 26.08.24 в 16:25

Две бебета рисчета радват посетителите на столичния зоопарк

С интересни лакомства и занимания от софийската зоологическа градина  разнообразяват ежедневието на животните в летните месеци. Сред родените в началото на лятото са и две рисчета, които също търсят спасение от горещините, а много скоро и посетителите ще могат да им се порадват. Рисовете в софийската зоологическа градина се радват на поколение..

публикувано на 26.08.24 в 14:20