Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова се обяви против изземването на функциите на общините от страна на държавата

Снимка: БГНЕС

Изключително съм притеснена, че вече стана устойчива практика в Народното събрание да се обсъждат и приемат законопроекти, които засягат директно общините, без да се иска тяхното мнение. Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова при посещение на инсталацията за компостиране и
третиране на биологични отпадъци "Хан Богров".

Говоря конкретно в случая за проекта за промяна на Закона за устройство на територията и безпрецедентното изземване на функциите на общините от страна на държавата, без изобщо този въпрос да се коментира, заяви Фандъкова. Това по думите й е нарушение на принципите на децентрализация.

Фандъкова посочи, че основните функции на общините в рамките на няколко дни се изземват с гласуването на първо четене на проекта на Закон за устройство на територията. Тя очаква да се обърне специално внимание на мнението на общините, като заяви, че става въпрос не само за Столичната община, а за цялата страна.

Според Фандъкова е недопустимо да се създават структури и да се променя организацията в хода на изпълнението на проекти, и то в края на програмния период. Кметът изрази категоричното си несъгласие с този начин на работа и очаква заявките за диалог да засегнат и местната власт, която по думите й поне досега е била независима.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мотоциклетист е леко пострадал при катастрофа в София

Мотоциклетист е леко пострадал след катастрофа на столичния бул. "Христофор Колумб" . От СДВР уточняват, че става въпрос за удар между лек автомобил и мотор. Движението в района не е засегнато.

публикувано на 09.09.24 в 10:26

ДА „Архиви“ пуска уебсайт за Съветската окупация, започнала преди 80 години

По повод днешната дата, Държавна агенция „Архиви“ пуска нов уебсайт за „Съветската окупация в България (1944 – 1947 г.)“ , който е част от тематичната дигитална колекция „Архивите говорят“ В уебсайта са публикувани 1472 документа с 2670 изображения. Огромна част от тях се публикуват за пръв път. Събрани са от 27 архива, като най-ценните се..

публикувано на 09.09.24 в 07:36

Почитаме Рождеството на Божията майка

Днес църквата почита Рождеството на Пресвета Богородица или Малка Богородица. Това е един от трите големи празника, посветени на Света Богородица. Рождението на Божията майка е и един от 12-те най-важни религиозни празника в календара на църквата. Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Даниил ще оглави..

публикувано на 08.09.24 в 07:25

Облачно в събота, слънце в неделя

През нощта над южната половина от страната облачността ще е разкъсана, над планинските райони купесто-дъждовна и на отделни места там ще превалява. След полунощ  по-значителна ниска слоеста облачност ще има над Дунавската равнина, която утре до обяд ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. В събота..

публикувано на 06.09.24 в 18:07

"България Еър" отложи с 9 часа полет от София до Мадрид

Заради технически проблем "България Еър" отложи с девет часа полет от София до Мадрид, като пътниците разбраха за отлагането по време на чекирането си на столичното летище в ранния следобед. От компанията обясниха за БНР, че е възможно да отстранят проблема по-рано и ще информират пътуващите своевременно. Към момента полетът е насрочен за 23.40..

публикувано на 06.09.24 в 16:25

Софиянци отдадоха почит в мавзолея на княз Александър I Батенберг

В София честването на 6 септември започна с отдаване на почит в мавзолея на княз Александър Първи Батенберг, в присъствието на кмета на София, председателя на Столичния общински съвет, политици и граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на президента Румен Радев и институциите. Много хора се събраха в двора на мавзолея на княз..

публикувано на 06.09.24 в 13:04

Промени в движението на автомобили и на градския транспорт заради Екиден маратона в София

В деня на Съединението както всяка година ще се проведе София Екиден маратон. Днес е неговото 10-о юбилейно издание.  От сутринта се въвеждат промени в движението на автомобили и на градския транспорт в района около Националния стадион "Васил Левски" и булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Черни връх". Маратонът ще започне от 9..

публикувано на 06.09.24 в 09:10