Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет избра Валери Йорданов за кмет на район "Витоша"

Снимка: архив, БГНЕС

Столичният общински съвет избра с тайно гласуване бившия шеф на СДВР Валери Йорданов за кмет на район "Витоша". "За" гласуваха 34 съветници, против - трима, две са били недействителните бюлетини, а един общински съветник се е въздържал.

Валери Йорданов заема мястото на Стойко Дуков. Той подаде оставка след като някогашният общински съветник и настоящ депутат от левицата Георги Кадиев сигнализира за редица нарушения в районната община, свързани с отдаването на общински обекти под наем.

Столичният общински съвет гласува изборът на Валери Йорданов за кмет на район „Витоша“. След полагане на клетвата, Йорданов заяви, че не приема този пост като награда от страна на ГЕРБ. Бившият директор на СДВР допълни,че е напуснал системата на МВР, за да не всява напрежение:

"Това е едно решение да напусна системата на МВР, най-малкото беше даден ясен знак от сегашното ръководство, че не желае да работи с определен кръг ръководители в министерството и предпочетох да напусна, отколкото да всявам напрежение. Приех това предложение, като кмет на район "Витоша", тъй като винаги съм работил за интересите на държавата. Ще разчитам на екипа, който работи там в момента, независимо от това, че има допускани слабости. Разбирам, че има правени проверки там, дадени са препоръки, които ще направим организация да изпълняваме. Има помощ от самата Столична община, не малка част от районните кметове ги познавам от съвместната ни дейност като бивш директор на СДВР. Първото нещо, което трябва да бъде направено е общината и административните служби да работят за хората, а не хората да работят за администрацията".

По време на дебатите преди гласуването общинският съветник от БСП Милка Христова заяви, че тя и нейните колеги от левицата няма да участват в гласуването за избор на кмет на район "Витоша", за чийто пост е предложен бившият директор на СДВР Валери Йорданов.

Няма да гласуваме не защото имаме нещо против кандидатурата, персоната и личните качества на Йорданов, а защото според нас е недопустимо и неуважително към софиянци да продължи тенденцията кметовете да се назначават едва ли не като общински чиновници.

Николай Стойнев, заместник- председател на СОС, посочи, че кметът на Берлин например се избира от общински съвет. В това няма нищо нередно, той е успешен кмет, който развива града си, заяви Стойнев.

Според съветника от ДСБ ген. Атанас Атанасов Валери Йорданов се назначава за кмет на "Витоша" само, за да му се намери работа. Ако след време някой от прокуратурата изземе тефтера на кадровика на общината Светлозар Арменков, може би вътре ще намери записка - "Ц.Ц. - В.Й. да се назначи за районен кмет", заяви Атанасов. Съветникът от ДСБ посочи, че не познава качествата на Валери Йорданов, който по думите му може и да бъде и добър кмет. Атанасов припомни класово-партийния подбор на кадри по времето на социализма - навсякъде да се сложат наши момчета. Цветан Цветанов въведе този принцип отново, коментира Атанасов.

Предложението за избор на кмет на район "Витоша" в лицето на Валери Йорданов е направено от мен и аз стоя зад него, заяви Фандъкова. Тя посочи, че е работила с Йорданов в много трудни моменти, в качеството му на директор на СДВР. Фандъкова е разгледала седем-осем други кандидатури на районни кметове и е предпочела да предложи именно Йорданов. Той е присъствал на комисията в СОС, която е разгледала това предложение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Александров

В София не достигат около 200 учители, в страната - 1000

По-малко от две седмици преди началото на новата учебна година незаетите места за учители в София са около 200, а в останалата част на страната - около 1000. Това съобщи в интервю за БНР Асен Александров - директор на 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в средното образование:..

публикувано на 04.09.24 в 17:51
В Гранитна зала на Министерски съвет подписаха договор за доставка на 20 електрически мотрисни влака, финансирани със средства по Плана за възстановяване и устойчивост, 04.09.2024

"Шкода" доставя 20 електрически мотрисни влака у нас

20 електрически мотрисни влака ще бъдат доставени в България. Изпълнител на договора е "Шкода", а първият влак трябва да дойде у нас в рамките на две години, каза служебният министър на транспорта Красимира Стоянова. Договорът е за над половин милиард лева, които се осигуряват по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 04.09.24 в 15:44
Васил Терзиев

Столичният кмет е притеснен за бъдещето на надзорника ОП "Софинвест"

Кметът на София Васил Терзиев заяви, че под риск е поставена работата на общинското дружество "Софинвест". То е едно от шестте, чийто ръководства бяха сменени от Столичния общински съвет.  Терзиев посочи, че при смяната на членове на Управителния съвет на въпросното дружество е назначен човек, който има само икономическо образование, без да е инженер или..

публикувано на 04.09.24 в 15:11

От 368 подадени заявления за алтернатива на твърдото гориво, 231 домакинства искат климатици

За месец в Столичната община са подадени 368 заявления за смяна на стар отоплителен уред на дърва и въглища с нова екологична алтернатива . Най-голям интерес има към монтаж на климатици – 231 заявления за 585 уреда, като допустими са до 3 климатика на домакинство . Най-вероятно това се дължи на факта, че уредът може да се използва и за..

публикувано на 04.09.24 в 12:26

Започна рязането на дървета по ул. "Опълченска"

Под засилена полицейска охрана в момента се премахват дървета в района на столичната улица "Опълченска". Проектът за разширение на улицата доведе до продължителни протести на живеещите в района. "Нямаме никакъв шанс. Има хора, които са затворени в апартаментите си, защото има полиция пред входовете. Нито могат да се приберат, нито могат..

публикувано на 04.09.24 в 10:44
Снимка: Министерство на здравеопазването

Информационната кампания за достъп до здравното досие продължава

От днес мобилни екипи в молове и паркове ще помагат на всеки желаещ да види здравното си досие с мобилния си телефон. Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева ще посети лично пункта пред Националния дворец на културата (НДК – централен вход), за да се увери в безпрепятственото протичане на процеса, съобщиха от здравното ведомство...

публикувано на 04.09.24 в 08:14
В  ж.к. „Фондови жилища“ може да се оформи линеен парк

Кметът на район "Сердика" е разочарован от асфалтови тротоари по "Щросмайер"

Линейна градина ще бъде изградена по протежение на цялата ул. "Скопие" в ж.к. "Фондови жилища" , зад блокове 212 до 217, съобщава к метът на столичния район "Сердика" Момчил Даскалов . Планът е за ремонт на инфраструктурата, рекултивиране на зелените площи, смяна на парковата мебел, изграждане на осветление и добавяне на допълнителни елементи за..

публикувано на 03.09.24 в 14:10