Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на Бюджет 2013

Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета беше приета на второ четене в ресорната комисия на парламента. Размерът на обезщетението за отглеждане на деца с увреждания се увеличава от 189 на 217 лв. Това решение ще засегне 22 хиляди български деца. То ще влезе в сила от 1 август и ще се отнася до края на годината.

Вносителят на предложението Корнелия Нинова посочи, че ще се направи всичко възможно да се запазят тези параметри и през 2014 година. Това ще струва на бюджета до края на годината 3 млн. лв.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков подкрепи заложения социален пакет, но изрази острото си недоволство от това, че нито едно от предложенията на синдикатите не е взето под внимание, освен 40-те милиона, заделени за плащания за ваучери за храна. Утре бюджетът ще бъде гледан на второ четене в пленарната зала.

В края на миналата седмица депутатите решиха правителството да емитира нов дълг от един милиард лева. Опозицията в лицето на ГЕРБ вече беше склонна да допусне някакви промени в бюджета.

Проектът, който обаче не беше приет от работната група, предвиждаше увеличаване на данъчните приходи с 200 хиляди лева, намаляване на вноските в общия бюджет на ЕС и намаляване на бюджетния дефицит. Специално за вноската за ЕС, финансовият министър Петър Чобанов посочи, че дори напротив, вероятно тази вноска в новия бюджет ще бъде по-голяма.

Бившият социален министър Тотю Младенов предложи и свой социален пакет в допълнение на този, който вече беше приет на първо четене от комисията, като поиска енергийно подпомагане на социално слабите граждани, което да обхване повече домакинства и увеличаване на броя на подпомаганите до милион и половина български граждани, като посочи, че средствата за това могат да бъдат осигурени от продажбите на емиисии парникови газове.

На този етап няма как това да се случи. Това е закон, с който гасим пожари, закон, с който да провеждаме нови политики, посочиха от финансовото министерство. Затова вероятно беше отхвърлено и предложението на депутатите Даниела Дариткова и Десислава Атанасова за създаването на национална педиатрична болница, за което бяха поискани 30 милиона лева. За сметка на това обаче бе прието предложението на Корнелия Нинова за увеличаване размера на обезщетението за отглеждане на деца с увреждания.

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че правителството вече реализира социални мерки за най-уязвимите групи и изрази надежда актуализацията на бюджета да не бъде възпрепятствана от евентуално президентско вето.

Надявам се, че дискусиите, които водим в момента, аргументите, които представяме, ще помогнат на президента Росен Плевнелиев да вземе своето обосновано решение. Това каза пред журналисти Петър Чобанов след участието си в заседанието на бюджетната комисия. Той беше помолен да коментира появили се "обосновани предположения", че президентът ще наложи вето върху актуализацията на бюджета.

Това е много сериозна намеса в политиката на правителството, до момента не ми е известно президент да е налагал вето, но това е само едно предположение и тепърва ще видим каква ще бъде неговата реакция, допълни министърът.

За годината е планирано нарастване на данъчните приходи от 1,8 млрд. лева, а до момента реализираното за първите 6 месеца на годината е 380 млн.лева, каза министърът. Това би означавало, че приходите няма да се изпълнят с около един милиард, което е оценката на приходните администрации, допълни той. Той обаче посочи, че се прилагат мерки за повишаване на събираемостта, за които се разчита, че ще доведат до положителен ефект и неизпълнението в бюджета може бъде сведено до планираното в момента - 555 млн.лева.

Това дали ще има в страната рецесия до края на годината зависи както външната, така и от вътрешната среда, отбеляза министърът. Той каза, че точно това се прави опит да се предотврати - като се разплати с бизнеса, като се връща навреме ДДС. Това е ликвидност, която се насочва към бизнеса, и в частност към малките и средни фирми, като разплащаме навреме и при одобрението на актуализация на бюджета, това ще даде "глътка въздух на бизнеса" и свеж ресурс, и ще подпомогне усилията ни да предотвратим рецесията и да задвижим икономиката, заяви министърът.

В отговор на въпрос министърът каза, че правителството на ГЕРБ като новоемитиран дълг през предходни години е вземало от порядъка на 2,3 до 2,5 млрд.лева заеми. Като цяло нямаше и много големи падежиращи емисии, с изключение на тази в началото на 2013 г., и затова нетното увеличение на дълга от около 4 млрд. е факт и, ако нетно го разглеждаме - по един милиард, а ако го разглеждаме като новоемитиран дълг - над 2 млрд.

Помолен да коментира изказване на бившия финансов министър Симеон Дянков срещу необходимостта от актуализация на бюджета, настоящият министърът каза, че Дянков в последните месеци се е "пооткъснал от ситуацията". Всички виждаме с фактите, които изнасяме, как точно е бил планиран бюджетът, как са били "рязани" разходи и не мисля, че той има много големи аргументи в подкрепа на своята теза, каза Петър Чобанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичните общински съветници и днес решават съдбата на IV градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред. Въпреки че идеята за сливане на Четвърта и Втора градска болница първоначално се подкрепя от ръководството на Столичната община,..

публикувано на 26.07.24 в 09:59

Един е загинал след взривовете в склада за фойерверки, в "Пирогов" се борят за живота на 20-годишна

Единият от пострадалите при взривовете в склада за фойерверки край Елин Пелин е починал. Това съобщи на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов. Това е 49-годишният мъж, който получи трета степен на изгаряния. Тежко остава състоянието на 20-годишната му дъщеря, която е настанена в "Пирогов". Има данни, че в..

публикувано на 26.07.24 в 08:01
Складът с фойерверки се запали в късния следобед на 25.7.2024  Снимки: БГНЕС

Взривовете до гара Елин Пелин продължават след неспокойната нощ

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин.  Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини.  Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха складове на фирма за пиротехника. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния,..

публикувано на 26.07.24 в 07:40
Дръжте лятото и кормилото в свои ръце

Температурите - sans changement (без изменение, от фр.)

Днес още от сутринта облачността над източната половина от страната ще започне да се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Северозападният вятър отново ще се усили и ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъда между 27° и 32°, в София - около 27°..

публикувано на 26.07.24 в 07:20
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерство на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Следствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 22:27

Пожар в склад за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния, пострадали при пожара, се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София...

публикувано на 25.07.24 в 19:21

Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума вече се подава и онлайн

Заявката за връщане на надплатената сума от прогнозните сметки през последния отоплителен сезон софиянци ще могат да подадат онлайн, съобщават от "Топлофикация София". Досега това се правеше с бланка по образец в центровете за обслужване на клиенти. От дружеството обясняват как това ще става по електронен път: След регистрация..

публикувано на 25.07.24 в 14:17