Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха окончателно актуализация на бюджета за 2013 г.

Снимка: Архив

Депутатите приеха окончателно актуализация на бюджета за тази година. Промените влизат в сила след обнародването им в Държавен вестник.

Радвам се, че актуализацията на бюджета стана причина парламентът да бъде отново парламент, коментира министърът на финансите Петър Чобанов след гласуването. Той отбеляза, че по време на дебатите са били развенчани няколко мита за актуализацията. Надявам се президентът да позволи бюджетният процес в държавата да продължи да протича гладко и по нормален начин, каза Чобанов, визирайки евентуално вето на държавния глава.

Приходите от продажба на квоти за емисии на парникови газове до размера на очакваните постъпления от 236,2 млн. лв. да се изразходват за облекчаване на тежестта на потребителите на електроенергия от развитието на ВЕИ, реши парламентът.

Актуализацията на бюджета предвижда събраните до момента от продажба на квоти 85,6 млн. лв. да се използват за покриване на разходите за "зелена" и "кафява" енергия.

От ГЕРБ не се съгласиха, защото парите щели "да потънат в нечий джоб", вместо да бъдат дадени на пенсионерите и социално слабите за въглища и дърва. Те предложиха текстът да отпадне, но не бяха подкрепени от мнозинството. "Правите си сметка без кръчмар, но кръчмарят е навън - това е българският народ, и рано или късно ще платите висока цена за дивотиите, които правите сега", заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ.

По думите й информационното затъмнение, като това за какво ще бъдат похарчени тези пари, е прийом на БСП и ДПС, но най-голямата парламентарна опозиционна партия нямало да допусне "номерът да мине".

На Ангелова възразиха от БСП и ДПС с аргумент, че кабинетът "Борисов" четири години не е вдигнал и с един лев пенсиите. Явор Куюмджиев от левицата разясни, че 85,6 млн. лв., които ГЕРБ предлага за пенсионерите, не могат да бъдат дадени, защото ЕК задължава парите от продажба на парникови емисии да са за повишаване на енергийната ефективност или за енергия от възобновяеми източници.

Четин Казак от ДПС се върна към началото на управлението на ГЕРБ и каза, че пенсионерите тогава са били наречени "лош материал", а на финала са констатирали, че възрастните хора са "опукали" фискалния резерв. В отговор Ангелова посочи, че от ГЕРБ на 1 юли 2009 г. са вдигнали пенсиите с 10 на сто, през април т.г. - средно с 9,8 на сто, а сега предлагат коледни добавки за пенсионери.

Средства от актуализацията ще бъдат заделени и за новото Министерство на инвестиционното проектиране, гласува също парламентът. Владислав Горанов ot ГЕРБ поиска управляващите да кажат какви пари ще бъдат бъдат разпределени за новото министерство.

Колегата му Цветомир Михов даде на председателстващата заседанието Мая Манолова списък с всички 97 народни представители от ГЕРБ, които искат да се изкажат по този параграф. Манолова обясни, че искането противоречи на парламентарния правилник, защото никой от депутатите не е направил предложения по този текст.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Столичните общински съветници и днес решават съдбата на IV градска болница

Общинските съветници в София ще решават днес каква да бъде съдбата на Четвърта градска болница. Местният парламент ще заседава отново, след като в четвъртък съветниците не успяха да разгледат всички точки от дневния ред. Въпреки че идеята за сливане на Четвърта и Втора градска болница първоначално се подкрепя от ръководството на Столичната община,..

публикувано на 26.07.24 в 09:59

Един е загинал след взривовете в склада за фойерверки, в "Пирогов" се борят за живота на 20-годишна

Единият от пострадалите при взривовете в склада за фойерверки край Елин Пелин е починал. Това съобщи на брифинг вътрешният министър Калин Стоянов. Това е 49-годишният мъж, който получи трета степен на изгаряния. Тежко остава състоянието на 20-годишната му дъщеря, която е настанена в "Пирогов". Има данни, че в..

публикувано на 26.07.24 в 08:01
Складът с фойерверки се запали в късния следобед на 25.7.2024  Снимки: БГНЕС

Взривовете до гара Елин Пелин продължават след неспокойната нощ

Неспокойно премина нощта за жителите на Елин Пелин.  Със сигурност около 150 души от гарата не са прекарали нощта по домовете си, защото са заявили, че ще бъдат преместени при роднини.  Продължават взривовете в района, където снощи избухнаха складове на фирма за пиротехника. Двама души бяха настанени в "Пирогов" с много тежки изгаряния,..

публикувано на 26.07.24 в 07:40
Дръжте лятото и кормилото в свои ръце

Температурите - sans changement (без изменение, от фр.)

Днес още от сутринта облачността над източната половина от страната ще започне да се разкъсва и намалява, но след обяд отново ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. Северозападният вятър отново ще се усили и ще бъде умерен до силен. Максималните температури ще бъда между 27° и 32°, в София - около 27°..

публикувано на 26.07.24 в 07:20
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерство на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Следствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 22:27

Пожар в склад за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния, пострадали при пожара, се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София...

публикувано на 25.07.24 в 19:21

Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума вече се подава и онлайн

Заявката за връщане на надплатената сума от прогнозните сметки през последния отоплителен сезон софиянци ще могат да подадат онлайн, съобщават от "Топлофикация София". Досега това се правеше с бланка по образец в центровете за обслужване на клиенти. От дружеството обясняват как това ще става по електронен път: След регистрация..

публикувано на 25.07.24 в 14:17