Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 140 хиляди българи страдат от различни психични или поведенчески разстройства

Снимка: BGNES
В България около 140 хиляди души страдат от различни психични или поведенчески разстройства, което прави по около 1 900 психично болни българи на 100 000 души население, сочат обобщени данни на Националния център по опазване на общественото здраве. От тях от разстройства на настроението страдат около 26 хиляди българи, а от невротични разстройства, свързани със стрес - близо 15 хиляди българи.

За психично болните българи се грижат около 500 психиатри в 12 центрове за психично здраве, според данни на националната статистика. Психиатричните легла са около 4 600 на брой или 10 на сто от общото число на болничните легла у нас. Здравни експерти у нас неведнъж са подчертавали, че страната ни е на последно място в ЕС по разходи в здравеопазването на глава от населението, а по отношение на психичното здраве нещата са влошени в геометрична прогресия, тъй като разходите за психиатрична помощ за българите са едва 2 на сто от общите разходи за здравеопазване у нас.

Последен доклад на Световната здравна организация публикува нови насоки за съдействие в областта на психичното здраве за възрастни и деца, които са били изложени на различни травми или загуби. Докладът се базира на проучване, направено в 21 страни, в които повече от 10 на сто от анкетираните заявяват, че са били свидетели на различен вид насилие, близо 22 на сто са били участници в междуличностно насилие, 18 на сто от анкетираните са били преки свидетели или участници в различни аварии и инциденти, а 12 на сто са станали свидетели на различни травми или наранявания. Около 3,6 на сто от анкетираното население в тези страни е страдало от различни форми на посттравматично стресово разстройство.

Според помощник-директора на Дирекция "Психично здраве" към СЗО д-р Олег Честнов, лекарите от първичната здравна помощ вече ще могат да предоставят основна подкрепа на болните в съответствие с наличните данни и ще могат да насочват пациентите към по-комплексно лечение. Сред вида на предоставяната подкрепа се включват: психологическа първа помощ, управление на стреса и помощ за жертвите на различни травми и загуби чрез методи на адаптация и социална подкрепа.

Освен това от СЗО препоръчват за тези, които страдат от посттравматично стресово разстройство по-комплексно лечение, като например използването на когнитивно-поведенческа терапия или използването на нов метод на лечение, наречен десенсибилизация чрез движения на очите. Тези техники помагат на хората да се освободят от ярки и нежелани спомени за травматични събития.

СЗО съветва още персоналът за първична здравна помощ да прилага някои нови процедури при случаи в областта на психичното здраве, като например: през първия месец след потенциалното травматично събитие не трябва да се прилагат препарати от типа на бензодиазепини, които са антидепресантни лекарства. Според експерти от СЗО използването на бензодиазепините може да забави възстановителния процес след потенциално травматично събитие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59
 Д-р Александър Златанов

Коклюш и в Перник – 15-годишно момче, което учи в София

Първи случай на коклюш е регистриран в Перник. С магарешка кашлица е диагностицирано 15-годишно момиче, което учи в София . Диагнозата е установена по лабораторен път. Заразеното дете е било имунизирано. То се лекува в домашни условия. "Детето е под карантина. Близките са уведомени и спазват режим. Уведомили сме класа и училището, софийската РЗИ, за..

публикувано на 23.04.24 в 14:53