Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фандъкова: Обжалванията на процедури за изграждането на завода няма да забавят проекта

Снимка: БГНЕС

Правителството предприема всички мерки, за да не загуби България пари от оперативните програми на ЕС, заяви пред журналисти днес вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

В оперативен порядък, за по-малко от половин час, тя обсъди в с кмета на София Йорданка Фандъкова, изпълнението на проектите в сегашния програмен период, който изтича в края на годината, и подготовката за следващия програмен период - 2014-2020 година.

Йорданка Фандъкова съобщи, че в края на месеца ще покаже на Зинаида Златанова на площадката на новия завод за преработката на отпадъците на София.
Златанова и Фандъкова посочиха, че ще се направи всичко възможно обектът да бъде изграден и заявиха, че не трябва да не се спекулира с хипотезите за спиране на европейското финансиране за него.

Въпросът за завода за отпадъци на София стои от 11 години и все още не е решен, каза Златанова. Имаме общото виждане, че трябва да направим всичко възможно, за да изразходим максимално добре средствата, които имаме на разположение по оперативните програми, добави Зинаида Златанова. София има особено място в
областта на регионалното развитие в следващия програмен период, посочи тя.

Обжалванията на процедури за изграждането на завода за отпадъци в София са предвидени в графика и няма забавяне на сроковете. Столична община ще реагира много бързо след решението на Върховния административен съд, защото до края на годината трябва да сключим договора, заяви кметът Йорданка Фандъкова след срещата. „Аз разбирам притеснението на вицепремиера Златанова, но няма забавяния в сроковете”, подчерта Фандъкова. Столичният кмет благодари на вицепремиера за срещата и за консултативния разговор, макар и времето да е било напрегнато и малко.

На срещата Фандъкова е запознала Златанова с развитието на проектите в този програмен период, които общината изпълнява, сред които е и проекта за изграждане на завода за отпадъци. До края на месеца вицепремиерът Златанова ще посети първата фаза на проекта, а именно изградените две инсталации.

„Запознах вицепремиера и с приоритетите ни и за следващия програмен период. Ще изпратим подробно разписани приоритети както за големите проекти, така и за проектите за регионално развитие на база на интегрирания план за градско възстановяване и развитие”, посочи още Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет обеща да изпрати на Зинаида Златанова подробни проекти на общината за следващия програмен период на ЕС.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ул.

Тече реконструкция и облагородяване на 3 улици в район "Възраждане"

Продължава изграждането на улиците "Царибродска", "Зайчар" и "Димитър Петков", съобщава Станислав Илиев, кмет на район "Възраждане" след посещение на място. Дейностите по подмяна на канала са почти приключили и предстои асфалтиране на участъка. Обсъдени са различни варианти за облагородяване на пространството около тези улици, както и за осигуряване..

публикувано на 24.07.24 в 18:09

Очакват се затруднения при закупуването на електронни винетки и маршрутни карти

Между 20:00 и 20:30 часа тази вечер се очаква да бъде затруднено закупуването на електронни винетки и маршрутни карти. Причината за неудобството е  актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) пояснява, че актуализацията няма да повлияе на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и..

публикувано на 24.07.24 в 16:05

КЗК образува производство по случая с военния мемориал до НДК

Комисията за защита на конкуренцията е образувала производство по случая със спрения конкурс за възстановяването на военния мемориал до НДК. Кметът на София Васил Терзиев прекрати конкурса на етап "избран от комисия проект", но по-късно оттегли решението си. От дружеството, спечелило конкурса, обясниха за "Хоризонт", че са пуснали жалбата към..

публикувано на 24.07.24 в 15:02
Председателят на СОС Цветомир Петров и зам.-председателят на Комисията по здравеопазване Саад Алуани се срещат с лекари. Присъства и председателят на Комисията по здравеопазване Ваня Григорова

Лекари от IV МБАЛ се обявиха против сливането на лечебното заведение с Втора градска болница

Лекари от столичната Четвърта градска болница се обявиха против сливане на лечебното заведение със софийската Втора градска болница. Решение за такава промяна ще бъде обсъждано от Столичния общински съвет в четвъртък.  В Четвърта градска болница в София има 75 легла, а медицинският персонал е наполовина по-малко от необходимия. Голяма..

публикувано на 24.07.24 в 13:34

Инспектори са премахнали близо 200 незаконни антипаркинг съоръжения

От началото на годината до тази седмица след извършени проверки са били премахнати близо 200 незаконни антипаркинг съоръжения, съобщиха от Столичния инспекторат. Един от последните случаи е от бул. "Янко Сакъзов", където неправомерно е била поставена табела с надпис "Гараж" и тя е възпрепятствала паркирането на други автомобили. От Инспектората..

публикувано на 24.07.24 в 12:40
Втора градска болница

Обсъждат сливането на столичната IV МБАЛ с Втора градска болница

Сливането на Четвърта градска болница в София с Втора градска болница ще бъде обсъдено на днешното заседание на Комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет. Според доклада Четвърта градска болница е в усложнено финансово състояние и с недостиг на медицински кадри. Предвижда се прехвърляне на отделенията по урология и хирургия от нея..

публикувано на 24.07.24 в 11:19
Снимката е илюстративна

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента не е имало предпоставки за риск за пътниците. Пътниците са извозени с друга композиция до Мездра, след..

публикувано на 24.07.24 в 08:13