Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левицата похвали кабинета, ГЕРБ определи програмата като 43 страници добри пожелания

Снимка: Архив

Коалиция за България похвали социалните мерки на кабинета, ГЕРБ определи програмата като 43 страници лозунги и добри пожелания, без конкретика и срокове. ДПС наблегна на здравеопазването и предизвикателствата в сектора, а "Атака" отново акцентира върху чуждите монополи у нас. Дебатите по програмата на кабинета "Орешарски" отново противопоставиха основните политически опоненти - ГЕРБ и БСП, и двете страни си размениха за пореден път обвинения кой какво е свършил и обещал предизборно, и какъв е крайният резултат.

Един от аргументите в атаката на ГЕРБ е крачка назад в пенсионната реформа. Откакто работи това правителство няма нито един процент допълнително договорен по ОП "Конкурентоспособност", освен вече договорените през февруари
от бившите управляващи 80 на сто, отбеляза Делян Добрев /ГЕРБ/. От партията предрекоха през зимата увеличаване на безработицата и разкритикуваха свърхнационализацията, според тях, по отношение на държавните предприятия в момента.

Мерките в енергетиката са краткосрочни, с политически мотиви, продължи Добрев. И разкритикува намеренията на кабинета да даде 500 млн.лв. за намаляване цената на тока с 5 на сто. Ако това не се случи / не бъде намалена цената/, ще означава, че догодина ще има недовзет приход на НЕК в размер на 500 млн.лв., което на свой ред ще доведе до скок на ел.енергията, коментира бившият енергиен министър в кабинета "Борисов".

Изброените от Делян Добрев недостатъци, според ГЕРБ, в програмата на кабинета предизвикаха отговора на Румен Гечев от левицата. Той припомни, че в своята програма ГЕРБ са обещали намаляване на държавния дълг - в резултат той се е увеличил с 4 млрд лв., а фискалният резерв се е стопли с 4 млрд лв. - 8 млрд. лв. дотук сте назад, сметна Гечев. И подчерта, че през мандата си от три години и половина бившите управляващи са изземвали 80 на сто от печалбата на държавните фирми, а от здравния сектор - 1,5 млрд.лв. В енергетиката новото правителство трябва да решава проблем с около 3 млрд.лв. дефицит, продължи депутатът. Не може, завърши Румен Гечев, АЕЦ да се управлява от доставчик на закуски за детски градини и "шофьорът на Пашата да решава съдбата на ядрената енергетика в България".

Тотю Младенов, екссоциален министър, призова сегашните управляващи да не спират започнатата от ГЕРБ реформа в пенсионната сфера, включително по отношение на военните. Председателят на комисията по социална политика Корнелия Нинова /КБ/ припомни, че е имало консенсус между парламентарните групи по законодателните промени в социалната сфера.

В последните дни, отбеляза Нинова, нашите основни опоненти внушават, че правителството отстъпва от социалната програма, не следва обещанията на БСП и води дясна политика. В социалната сфера за 100 дни вие сътворихте четири лъжи, обърна се тя към опозицията и опроверга обвиненията на бившите управляващи по отношение на обещаните, но неразкрити 250 хиляди работни места, за по-висока минимална работна заплата от 1 октомври, в отказ от увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране.

Нинова поиска Пламен Орешарски директно да каже ще въведете ли семейното подоходно облагане и кога; ще замрази ли стажа за пенсиониране и ще върне ли швейцарското правило за изчисляване на пенсиите, както и дали ще увеличи минималното трудово възнаграждение, ще продължи ли да работи за разкриване на 250 000 работни места.

Ако отговорът е "да" - да кажете, кога в срокове ще се случи това, ако отговорът е "не" - трябва да обясните защо не може да изпълните предизборната програма, с която сте излъчени и подкрепяни вие и екипът ви за този мандат, настоя депутатът.

Според Нигяр Джафер /ДПС/ темата за здравеопазването е изключително неудобна за всички управляващи, защото дисбалансът е изключително ясно изразен и се задълбочава - между извънболничната система и болниците, в регионален план. Тези дисбаланси имат финансови изражение - 220 лв. за един жител в столицата и 22 лв. - за жител на община, даде пример Джафер. Според нея важна е темата за демонополизация, за въвеждане на електронна карта за всеки гражданин и на национална здравна карта. Нигяр Джафер смята, че усилията на екипа трябва да са и върху майчинското и детското здравеопазване; профилактика, скрининг и ранна диагностика; човешките ресурси - специализация и облекчен режим за приемане на млади лекари. Павел Шопов от "Атака" поиска ограничаване на чуждите монополи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всеки квартал или населено място с център за приемане на всякакви отпадъци

Всичките 24 столични района са обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали, но тя ще бъде разширена с разполагане на центрове и площадки за безвъзмездно предаване на отпадъци от домакинствата. Предвижданията са поетапно до края на 2025 г. във всеки квартал или населено място на територията на Столичната община..

публикувано на 25.04.24 в 10:59

СОС решава да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април кметът Георгиев предизвика катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества. В дневния ред на..

публикувано на 25.04.24 в 08:33

Модерни трамваи ще обслужват жителите на северните райони на София от 7 май

Нископодови трамваи с климатик ще обслужват жителите на северните райони на столицата, съобщиха от „Спаси София“. Модерните мотриси по линия 6 ще бъдат достъпни за трудноподвижни хора и майките с колички, казва зам.-кметът по транспорт инж. Илиян Павлов. “Имаме добри новини за жителите на „Надежда“, „Връбница“, „Свобода“ и „Обеля“ - от 7..

публикувано на 24.04.24 в 15:39
Проектът за бъдещия храм е дарение от арх. Атанас Вангелов

Великденски концерт пред строящия се в "Люлин" храм "Св. Патриарх Евтимий"

Празничен благотворителен концерт "Христос Воскресе - светла радост донесе!", със специалното участие на Фолклорен ансамбъл "Българе", Калоферски гайдари и ученици, ще се проведе в събота, 27 април, от 12:30 ч. в пространството до градежа на новия православен храм "Св. Патриарх Евтимий" в столичния кв. "Люлин" . Събитието е кулминацията на..

публикувано на 24.04.24 в 12:11

Тристранката се събира относно парите за заетост и безработица

Днес ще се проведе и първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в мандата на служебното правителство. На него ще бъде обсъден проектът на Националния план за действие по заетостта, който предвижда 88 милиона лева от държавния бюджет да се насочват за финансиране на така наречените активни политики на пазара на труда за..

публикувано на 24.04.24 в 11:06

В София стикират за преместване по близо 600 МПС на месец

1755 моторни превозни средства са стикирани на територията на Столичната община, които отговарят на критериите за излязло от употреба МПС, отчитат от Столичния инспекторат за първите три месеца на 2024 година . За тези автомобили тече 3-месечен предупредителен срок, в който собствениците трябва да предприемат действия по преместването или да..

публикувано на 24.04.24 в 08:11

Нарушено водоснабдяване ще има в ж.к. "Младост" и "Горна баня"

Във връзка с подмяна на спирателен кран на ул. „Свето Преображение“, ж.к. "Младост" 3 и 4 , от Софийска вода предувпреждават, че се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа в района на: бул. „Александър Малинов“, ул. „Филип Аврамов“, ул. „Акад. Румен Цанев“ и ул. „д-р Атанас Москов“. При продължителност на..

публикувано на 24.04.24 в 07:59