Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Левицата похвали кабинета, ГЕРБ определи програмата като 43 страници добри пожелания

Снимка: Архив

Коалиция за България похвали социалните мерки на кабинета, ГЕРБ определи програмата като 43 страници лозунги и добри пожелания, без конкретика и срокове. ДПС наблегна на здравеопазването и предизвикателствата в сектора, а "Атака" отново акцентира върху чуждите монополи у нас. Дебатите по програмата на кабинета "Орешарски" отново противопоставиха основните политически опоненти - ГЕРБ и БСП, и двете страни си размениха за пореден път обвинения кой какво е свършил и обещал предизборно, и какъв е крайният резултат.

Един от аргументите в атаката на ГЕРБ е крачка назад в пенсионната реформа. Откакто работи това правителство няма нито един процент допълнително договорен по ОП "Конкурентоспособност", освен вече договорените през февруари
от бившите управляващи 80 на сто, отбеляза Делян Добрев /ГЕРБ/. От партията предрекоха през зимата увеличаване на безработицата и разкритикуваха свърхнационализацията, според тях, по отношение на държавните предприятия в момента.

Мерките в енергетиката са краткосрочни, с политически мотиви, продължи Добрев. И разкритикува намеренията на кабинета да даде 500 млн.лв. за намаляване цената на тока с 5 на сто. Ако това не се случи / не бъде намалена цената/, ще означава, че догодина ще има недовзет приход на НЕК в размер на 500 млн.лв., което на свой ред ще доведе до скок на ел.енергията, коментира бившият енергиен министър в кабинета "Борисов".

Изброените от Делян Добрев недостатъци, според ГЕРБ, в програмата на кабинета предизвикаха отговора на Румен Гечев от левицата. Той припомни, че в своята програма ГЕРБ са обещали намаляване на държавния дълг - в резултат той се е увеличил с 4 млрд лв., а фискалният резерв се е стопли с 4 млрд лв. - 8 млрд. лв. дотук сте назад, сметна Гечев. И подчерта, че през мандата си от три години и половина бившите управляващи са изземвали 80 на сто от печалбата на държавните фирми, а от здравния сектор - 1,5 млрд.лв. В енергетиката новото правителство трябва да решава проблем с около 3 млрд.лв. дефицит, продължи депутатът. Не може, завърши Румен Гечев, АЕЦ да се управлява от доставчик на закуски за детски градини и "шофьорът на Пашата да решава съдбата на ядрената енергетика в България".

Тотю Младенов, екссоциален министър, призова сегашните управляващи да не спират започнатата от ГЕРБ реформа в пенсионната сфера, включително по отношение на военните. Председателят на комисията по социална политика Корнелия Нинова /КБ/ припомни, че е имало консенсус между парламентарните групи по законодателните промени в социалната сфера.

В последните дни, отбеляза Нинова, нашите основни опоненти внушават, че правителството отстъпва от социалната програма, не следва обещанията на БСП и води дясна политика. В социалната сфера за 100 дни вие сътворихте четири лъжи, обърна се тя към опозицията и опроверга обвиненията на бившите управляващи по отношение на обещаните, но неразкрити 250 хиляди работни места, за по-висока минимална работна заплата от 1 октомври, в отказ от увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране.

Нинова поиска Пламен Орешарски директно да каже ще въведете ли семейното подоходно облагане и кога; ще замрази ли стажа за пенсиониране и ще върне ли швейцарското правило за изчисляване на пенсиите, както и дали ще увеличи минималното трудово възнаграждение, ще продължи ли да работи за разкриване на 250 000 работни места.

Ако отговорът е "да" - да кажете, кога в срокове ще се случи това, ако отговорът е "не" - трябва да обясните защо не може да изпълните предизборната програма, с която сте излъчени и подкрепяни вие и екипът ви за този мандат, настоя депутатът.

Според Нигяр Джафер /ДПС/ темата за здравеопазването е изключително неудобна за всички управляващи, защото дисбалансът е изключително ясно изразен и се задълбочава - между извънболничната система и болниците, в регионален план. Тези дисбаланси имат финансови изражение - 220 лв. за един жител в столицата и 22 лв. - за жител на община, даде пример Джафер. Според нея важна е темата за демонополизация, за въвеждане на електронна карта за всеки гражданин и на национална здравна карта. Нигяр Джафер смята, че усилията на екипа трябва да са и върху майчинското и детското здравеопазване; профилактика, скрининг и ранна диагностика; човешките ресурси - специализация и облекчен режим за приемане на млади лекари. Павел Шопов от "Атака" поиска ограничаване на чуждите монополи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерство на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали Следствие на възникналия пожар беше разпоредена незабавна евакуация на жители на село Гара Елин..

публикувано на 25.07.24 в 22:27

Пожар в склад за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали

Около 18:30 часа в складове на фирма за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и едноименната гара Елин Пелин е избухнал  пожар и са последвали взривове. Двама души с животозастрашаващи изгаряния, пострадали при пожара, се транспортират към болница "Пирогов" в София, съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ – София...

публикувано на 25.07.24 в 19:21

Заявката към "Топлофикация София" за надвзета сума вече се подава и онлайн

Заявката за връщане на надплатената сума от прогнозните сметки през последния отоплителен сезон софиянци ще могат да подадат онлайн, съобщават от "Топлофикация София". Досега това се правеше с бланка по образец в центровете за обслужване на клиенти. От дружеството обясняват как това ще става по електронен път: След регистрация..

публикувано на 25.07.24 в 14:17
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще оглави литургии на няколко места в Софийската епархия

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще оглави литургии в няколко духовни места в Софийската епархия.  Днес той ще води службата в Дивотинския манастир "Св. Троица", а в петък ще оглави вечерното богослужение в храма "Св. вмчк. Пантелеймон" в кв. "Бояна".  В събота, на празника на свети Седмочисленици, ще извърши Патриаршеска Света..

публикувано на 25.07.24 в 11:07

Над 130 точки в последното за сезона заседание на Столичния общински съвет

Сливане на две от общинските болници в София и нови мерки за разделно събиране на отпадъци са сред предложенията, които ще се обсъждат на днешното заседание на Столичния общински съвет. Докладите с тези предложения бяха отхвърлени в ресорните общински комисии, но окончателното решение ще бъде взето в зала.  Обсъжданото от няколко месеца вливане..

публикувано на 25.07.24 в 07:31
Ул.

Тече реконструкция и облагородяване на 3 улици в район "Възраждане"

Продължава изграждането на улиците "Царибродска", "Зайчар" и "Димитър Петков", съобщава Станислав Илиев, кмет на район "Възраждане" след посещение на място. Дейностите по подмяна на канала са почти приключили и предстои асфалтиране на участъка. Обсъдени са различни варианти за облагородяване на пространството около тези улици, както и за осигуряване..

публикувано на 24.07.24 в 18:09

Очакват се затруднения при закупуването на електронни винетки и маршрутни карти

Между 20:00 и 20:30 часа тази вечер се очаква да бъде затруднено закупуването на електронни винетки и маршрутни карти. Причината за неудобството е  актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) пояснява, че актуализацията няма да повлияе на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и..

публикувано на 24.07.24 в 16:05