Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки с нов бандерол от 1 януари 2014 г.

Снимка: БГНЕС

Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2014 година, съобщават от Министерството на финансите. В съответствие с текстове от Закона за акцизите и данъчните складове новите образците са утвърдени от министъра на финансите три месеца преди влизането им в сила, като заповедите за утвърждаване на новите образци на бандероли са публикувани в Държавен вестник. Единичната цена на бандерола за тютюневи изделия се променя от 0,012 на 0,013 лв., а на алкохола от 0,030 на 0,032 лева.
В съответствие с текстове от Закона за безмитната търговия, бутилирани алкохолни напитки с алкохолно съдържание, равно и превишаващо 15% vol, предназначени за търговските обекти, които са лицензирани за безмитна търговия, се продават само с поставен върху потребителската опаковка бандерол, на който е написано "Duty Free".

Към момента действащата нормативна уредба предвижда при смяна на бандероли наличните количества акцизни стоки, облепени със стария бандерол да бъдат продадени не по-късно от 6 месеца след въвеждането на новите образци. След изготвяне на анализ относно влиянието, което оказва срокът за реализация в търговската мрежа на акцизните стоки, освободени за потребление и облепени със стар бандерол върху бюджетните приходи и върху дейността на търговците на едро и дребно на тютюневи изделия и бутилирани алкохолни напитки, както и след проведена обществена дискусия с представители на производителите и вносителите на тези акцизни стоки се предложи акцизните стоки, облепени със стар бандерол, да могат да се продават в срок от 12 месеца от влизането в сила на новите образци на бандероли, тоест до края на 2014 година, посочват от МФ.

За акцизните стоки, облепени със стар бандерол и освободени за потребление до 31 декември 2013 г. дължимият акциз е платен при тяхното освобождаване за потребление и по-дългият срок за тяхната продажба в търговската мрежа няма да окаже влияние върху бюджетните приходи от акцизи. 12 месечния срок за продажба в търговските обекти ще създаде по-добри възможности за търговците на едро и дребно да реализират закупените от тях акцизните стоки, смятат от финансовото ведомство. Собствениците на акцизни складове трябва да върнат неизползваните бандероли в митницата, от която са ги получили, в 30-дневен срок от влизане в сила на новите образци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мирослав Боршош

Ще има ли паркинги под 22-ро и 41-во училище, както и до 43-та детска градина

"Няма да позволим да се строят подземни паркинги под училища и детски градини, нито в непосредствена близост до тях", заявиха общински съветници от ГЕРБ-СДС на специален брифинг в Столичната община. Повод стана дневния ред на предстоящото на 11 юли заседание на Столичния общински съвет (СОС) с вносител кметът на София Васил Терзиев. "В..

публикувано на 09.07.24 в 16:33

Аптеките с още 15% от стойността на лекарствата, заплащани напълно от НЗОК

Със задна дата, от 1 юли, аптеките ще получават 15 процента допълнително от стойността на всяко лекарство, заплащано напълно от Здравната каса. Това ще бъде възнаграждението им за частично или цялостно изпълнение на рецепта с лечение, поемано от Касата. За това окончателно решение се договориха ръководството на Здравната каса и на Българския..

публикувано на 09.07.24 в 13:39

Три са тежките произшествия в София, 7 загинали в страната при катастрофи

7 души са загинали, а други 46 са ранени при катастрофи в страната през изминалото денонощие, съобщиха от МВР. Три са тежките произшествия в столицата. При тях са пострадали трима души, единият от които е с опасност за живота. 26 са леките катастрофи. От началото на месеца в страната е имало 203 пътни инцидента със 17 починали и..

публикувано на 09.07.24 в 08:58

От Столичната община раздават вода заради високите температури

Заради горещините, днес от 11 часа служители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към Столичната община ще раздават безплатно минерална вода на площадното пространство пред метростанция „Сердика“ 1 до изчерпване на наличните количества. Жегата не отстъпва

публикувано на 09.07.24 в 07:45

Започва изплащането на пенсиите

От днес, 8 юли, започва изплащането на пенсиите. То ще продължи до 22 юли за възрастните хора, които получават пенсиите си чрез пощенските станции. Преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени днес. Пенсионерите ще получат новия размер на пенсиите си след осъвременяването с 11% от 1 юли, посочва..

публикувано на 08.07.24 в 13:16
Пример от Прага Източник на визуализацията: Спаси София

18 нови, комфортни трамвая за близо 100 млн. лв. ще циркулират по линии 20 и 22

Столичната община обяви търг на стойност близо 100 млн. лв. за трамваи . Новите мотриси ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик, нисък под, безшумно придвижване и удобни салони , съобщават от "Спаси София". "Това е само началото на голямата модернизация на градския транспорт - програма за инвестиции на над 1 млрд. лв. в нови..

публикувано на 08.07.24 в 12:19
На бул.

Пореден протест срещу присъдата за смъртта на Ани и Явор

Протест е организиран тази вечер от 19 часа в София -  на пешеходната пътека при кръстовището на  булевард "Сливница" и улица "Русе", по инициатива на Фондация "Ани и Явор" и Инициативен комитет "Заедно срещу безумията по пътищата". Предвидено е мирно шествие до кръстовището на булевард "Сливница" и булевард "Константин Величков" и..

публикувано на 08.07.24 в 07:54