Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор в Комисията по енергетика за сключването на индивидуален договор с топлофикациите

Снимка: Архив

Представители на топлофикационните дружества и на граждански организации се събраха на заседание на парламентарната комисия по енергетика, за да обсъдят възможните промени в част топлоенергетика от Закона за енергетиката. На заседанието на комисията присъстват представители на Министерство на икономиката и енергетиката, енергийни специалисти, представители на неправителствени организации.

„Дошло е времето да направим организация заедно с неправителствените организации и Народното събрание, включително и топлофикациите, и заедно с Министерство на икономиката и енергетиката да направим общо заседание. По този начин ще направим опит заедно с тези, които произвеждат и доставят топлинната енергия, и с организацията на крайните клиенти, да направим закон, който да върне по-голямо взаимно доверие между клиентите и институциите, да може всеки да е убеден, че в днешно време, при тези технически обстоятелства това е възможното, което може да се направи”, заяви Аталай.

Трябва да върнем доверието на хората в услугата топлоснабдяване и затова трябва да се обсъдят всички постъпили в комисията предложения, а те са над 34 страници, посочи Аталай. Оказа се обаче, че по повечето направени предложения гражданите и представителите на топлофикационните дружества са на противоположно мнение.

Участниците на заседанието спориха за сключването на индивидуален договор с топлофикациите. Представители на неправителствени организации се интересуваха защо на законодателна основа не се въведе възможност за сключване на индивидуален договор между крайния клиент и топлофикационното дружество.

Председателят на комисията Рамадан Аталай заяви, че биха направили промени, така че да се сключват единични договори, ако е възможно. И попита: „Вие си мислите, че ако е възможно, ние няма да го направим ли”.

Изпълнителният директор на „Топлофикация София” Стоян Цветанов каза: „Ако знае някой една държава в Европа, в която да е регламентирано по този начин, който предлагате. Как искате да накарате 436 000 души в София да подпишат индивидуални договори? И при всяка промяна в някой от членовете на договора, да го викате отново да го преподписва. Физически това няма как да се случи”.

Янко Петров, представител на гражданските протести от февруари тази година, заяви, че най-важната задача на промените в Закона за енергетиката е да се даде право на потребителите да имат индивидуални договори с топлофикациите с право на прекратяване на услугата от страна на клиента. Ако не се направи това ние ще сигнализираме, че не се изпълняват поети ангажименти, заяви Петров.

Участниците на заседанието повишиха тон и попитаха защо не е възможно да бъдат подписани 436 000 индивидуални договора и как могат от „Топлофикация” да завеждат 400 000 дела, а не могат да накарат хората да подпишат договор.

В отговор изпълнителният директор на „Топлофикация София” Стоян Цветанов посочи, че всеки има право на избор и този, който не желае да се топлоснабдява централизирано, търси друго решение.

„Само за последните три години имаме над 11 000 нови клиенти. Очевидно има хора, които искат тази услуга. Дайте да не им отнемаме правото да я получават”, добави Стоян Цветанов.

„Физически мога да подпиша 436 000 договора. Ако искате да накарате хората да си слагат индивидуални топломери, им предложете да сложат индивидуални абонатни станции. Има го като техническо решение”, посочи Цветанов. „След 2000 г. всички инсталации са хоризонтални. Въпреки това там, където има неравномерно отопление, не от всички сгради, продължава да има проблеми, включително и с размера на сградната инсталация, независимо че има индивидуални топломери. Там, където в една сграда се потребява нормално от всички и не се краде, няма никакъв проблем със сметките”, заяви Цветанов.

Валентин Терзийски, изпълнителен директор на "Топлофикация Враца" предложи при присъединяването на нови сгради - етажна собственост, изградени от фирми със сключен предварителен договор с топлофикационно дружество и разрешение за ползване на абонатна станция, бъдещите собственици на апартаменти да бъдат уведомявани, че имотът е централно топлоснабден и се продава при тези условия. От гражданските организации обаче категорично се възпротивиха на това предложение и заявиха, че то противоречи на ЗУТ. Кой ще заплаща разходите за топлинна енергия в нови сгради за апартаменти, които още не са продадени, поставиха още въпроси гражданите.

Калина Трифонова от ЕВН Топлофикация Пловдив заяви, че има много случаи на клиенти, които търсят имоти точно в топлофицирани сгради, но заради невъзможност сградата бързо да бъде присъединена, този процес се затруднява. Рамадан Аталай отбеляза, че ще се помисли за текст в закона,
който да даде възможност да не се иска мнозинство от две трети от собствениците на апартаменти в новопостроени сгради, за да бъде топлоснабдена сградата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Умуват върху финансовата децентрализация в Столичната община

Районните кметове в момента изработват конкретно предложение как в Столичната община д а се приложи принципът на финансова децентрализация и как повече приходи да остават в районните администрации , съобщи зам.-кметът Иван Василев . Целта е повече пари да отиват (остават) при районите. "На сайта на Столичната община се публикува информация с..

публикувано на 18.04.24 в 15:42

"Изгрев" ще е първият район, в който няма да има липса на места в детските градини и яслите

На 90% е готов и новият корпус за 4 градински групи към 30-а детска градина "Радецки" в ж.к. "Дианабад". "До броени месеци, "Изгрев" ще се превърне в първия софийски район, в който няма да има проблем с липсата на места в детските градини и яслите! За всяко наше дете ще има място в общинска детска градина", съобщава кметът на района д-р Делян..

публикувано на 18.04.24 в 11:01

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 08:16

2 май ще е неучебен ден за училищата в София

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2-ри май за неучебен ден за училищата в столицата.  "Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме - 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да..

публикувано на 17.04.24 в 16:05

Столичният зам.-кмет по строителство с отнето право да възлага договори за строителство?

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС и зам.-председател на Столичния общински съвет Георги Георгиев съобщи в пост в социалната мрежа, че заместник-кметът по строителство Иван Матов е с отнето право да възлага договори за строителство.  Според Георгиев това е станало преди дни и настоява за обяснение. "Приехме рекорден бюджет с огромна част..

публикувано на 17.04.24 в 13:35

Бетоновоз удари автобус в София

Няколко инцидента са станали в дъждовната сряда сутрин в София. Бетоновоз се е ударил в автобус, пътуващ по линия №79, като ПТП-то е станало на булевард "Ботевградско шосе". Сигналът е подаден в 9:02 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ. На мястото са изпратени две линейки, които са стигнали за 7 минути. Пострадали..

публикувано на 17.04.24 в 10:37

Нарушено водоснабдяване в кв. "Симеоново", "Сухата река" и "Курило"

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод по ул. „Тодорини кукли“, ж.к. "Сухата река" , от Софийска вода“ предупреждават, че днес (17 април) се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа в района на: бул. „Ботевградско шосе“, бул. „Владимир Вазов“, ул. „Витиня“, ул. „Стефан Чомаков“...

публикувано на 17.04.24 в 07:50