Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски бяха удостоени с наградите на Европейския парламент

Снимка: БГНЕС

На церемония в Софийската градска художествена галерия, в присъствието на президента Росен Плевнелиев и български евродепутати, академик Валери Петров и д-р Милен Врабевски бяха удостоени с тазгодишните награди на Европейския парламент. От името на поета и преводача Валери Петров наградата взе неговата внучка Ана Хаджимишева и прочете посланието на своя дядо:

„Аз смятам наистина, че се чувствам европейски гражданин, винаги, във всичко, което съм писала и пиша, ме е водил призивът на Шилер и Бетовен към радостното братство на всички хора“.

При получаването на гражданската награда на Европейския парламент д-р Милен Врабевски заяви, че дейността му с фондация "Българска памет" за отстояване на българското е част от общия интеграционен процес в Европа:

„Нашата битка е благородна. Тя е битка за утвърждаване на българщината и за изграждането у младото ни поколение една нова, като разбиране и като усещане, европейска културна идентичност“.

Европа трябва да познава титани на духовността, като акад. Валери Петров, и радетели на българщината, като д-р Милен Врабески - категоричен беше президентът Росен Плевнелиев:

„В днешните времена на растящ популизъм, на криворазбран национализъм, важат с пълна сила мъдрите думи на френския президент де Гол, който казва: „Патриоти са тези, които обичат родината си. Националисти са тези, които мразят различните“. И днес колкото повече криворазбрани популисти и националисти шестват из Европа, толкова повече ние имаме нужда от светлия пример на хора като вас“.

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестърът на Емир Костурица ще свири на празника на с. Иваняне

На 24 май, с. Иваняне в район „Банкя“ отбелязва своя празник. От кметството са предвидили богата програма с атракции за децата, концерт и Пазар на производителя. Участие ще вземат БГ Дуетът, Вокално студио „Даймънт“, поп певицата Тюркян Исмаил, местните фолклорни състави от Банкя и гост-изпълнители. Кулминацията на празника е привечер с концерт..

публикувано на 17.05.24 в 15:14

"Екоравновесие": Още 37 осиновени кучета, 99 са кастрирани през Април

37 кучета от приютите на ОП "Екоравновесие"  са намерили нов дом през Април тази година. Броят на заловените през месеца кучета е 119, от тях 99 са кастрирани и 75 са върнати по местата на залавянето им.  За месеца няма доброволно предадени за настаняване в приют кучета от собственици, поради невъзможност да се грижат за тях. Във..

публикувано на 17.05.24 в 12:22

2 039 418 са пенсионерите през Април

Броят на пенсионерите през месец Април достига 2 039 418 души, което е ръст от над 12 200 спрямо Април миналата година. От Националния осигурителен институт (НОИ) отчитат, че средният размер на пенсията достига 835 лева през миналия месец, а повишението е с 12.6 процента спрямо същия месец на предходната година. Средната пенсия за стаж и..

публикувано на 17.05.24 в 10:39

50 000 зрелостници на матура по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори...

публикувано на 17.05.24 в 08:07
Васил Терзиев

Столичната община ще подпомага иновативни проекти в социалната сфера с до 10 000 лева

Столичният общински съвет гласува предложението в доклада на кмета на София Васил Терзиев за двойно увеличаване средствата за Програма „Социални иновации“. Така  организациите ще получават до 10 000 лева от Общината, за да реализират иновативни проекти в социалната сфера. Бюджетът на Програмата тази година ще бъде в размер на 210 000..

публикувано на 16.05.24 в 16:17

СЕМ чака решение на ВАС за процедурата по избор на генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще подготви график за провеждането на конкурс за избор на генерален директор на Българското национално радио, тъй като мандатът на сегашния ръководител на БНР Милен Митев изтича в края на октомври.  На днешното заседание на медийния регулатор стана ясно още, че СЕМ ще изчака решението на Върховния..

публикувано на 16.05.24 в 13:15

До 30% по-скъп ток от 1 юли

По-малко от 30% ще поскъпне тока за бита от 1 юли, съобщи министърът на енергетиката Владимир Малинов на брифинг в Министерството на енергетиката. "АЕЦ Козлодуй" е оттеглила ценовото предложение и след преизчисляване ще предложи по-ниско увеличение, уточни Малинов. "Булгаргаз" също предлага по-малко поскъпване на природния газ през юни..

публикувано на 16.05.24 в 12:47